Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Malarie, insuficiență cardiacă. "Am observat o creștere a incidenței cazurilor de malarie și ceea ce este interesant este că am văzut aceeași creștere a bolilor cardiovasculare în aceleași regiuni", a declarat unul dintre autorii unui mic studiu, dr Philip Brainin de la Spitalul Universitar Herlev-Gentofte, Danemarca.
Declarația a fost făcută la Congresul Mondial de Cardiologie, alături de concluziile studiului, potrivit unui comunicat.
Malaria afectează peste 219 milioane de oameni de pe glob în fiecare an, susțin datele din 2018 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În demersul lor, cercetătorii au folosit registrele la nivel național din Danemarca ca să identifice pacienții cu antecedente de infecție cu malarie în perioada ianuarie 1994 și ianuarie 2017. Vârsta medie a pacienților prinși în studiu a fost între 34 de ani. 58% dintre aceștia au fost bărbați.
Oamenii de știință au găsit în bazele de date 3.989 de cazuri de malarie. 40% dintre aceștia aveau Plasmodium falciparum, un parazit transmis prin mușcături de țânțar care este responsabil pentru majoritatea cazurilor severe de malarie la om. Participanții la studiu au fost monitorizați în timp, de-a lungul a 11 ani. Astfel s-au descoperit 69 de cazuri de insuficiență cardiacă și 68 de cazuri de deces cardiovascular - care, susțin cercetătorii, a fost considerat în limita normală.
„Acești pacienți au avut o probabilitate crescută de 30% de a dezvolta insuficiență cardiacă în timpul perioadei de monitorizare. (...) Treizeci la sută este un număr mare, dar trebuie să înțelegeți, de asemenea, că este un studiu relativ mic, care este o limitare. În prezent, rezultatele acestui studiu generează mai multe ipoteze pentru studiile viitoare", apreciază Philip Brainin.
Acesta a subliniat că deși riscul de insuficiență cardiacă a fost crescut pentru pacienții din studiu, nu a existat o legătură cu atacul de cord sau cu moartea cardiovasculară. "Cred că aceste descoperiri sunt destul de interesante nu numai din perspectiva epidemiologică, ci și din perspectiva medicală. Dacă malaria este potențial legată de boala cardiacă, ar putea reprezenta o țintă terapeutică pe care am putea-o folosi pentru a controla și preveni boala cardiacă în aceste regiuni", afirma acesta, conform sursei citate.
În opinia specialistului, "există loc pentru mai multe cercetări cu privire la o complicație potențial neglijată a malariei, care ar putea fi dezvoltarea unei boli cardiace sau insuficiență cardiacă. Și sper că aceste descoperiri vor fi un catalizator pentru cercetările viitoare în acest domeniu".
Philip Brainin și grupul său vor începe din 2020 o colaborare cu Universitatea Federală din Acre, Brazilia, în cadrul căreia vor cerceta pacienți cu malarie și starea lor cardiovasculară analizând biomarkeri, ecocardiograme etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...