Mâinile, test de diagnostic pentru mai multe boli. Ce spun degetele și palmele despre sănătatea ta

mainile - FOTO: Freepick
Mâinile se bazează pe o simfonie a sistemelor corpului pentru a funcționa corect, astfel încât medicii se uită adesea la acestea pentru a identifica semne ale unor boli.

Mâinile pot trăda anumite afecțiuni de care suferi. Medicii nu trebuie să fie cititori de pălmi pentru a face predicții incredibile despre sănătatea ta. Mâinile tale se schimbă, mai ales atunci când ceva nu funcționează bine. Forma, funcția și aspectul lor pot oferi indicii importante de prognostic și diagnostic, arată Health.

"Puteți învăța multe uitându-vă la mâini", este de acord Kelly Weselman, MD, președinte de comunicare pentru Colegiul American de Reumatologie și reumatolog cu Reumatologie WellStar în Smirna, Georgia.

Vezi și: Culoarea părului, factorii care o influențează. De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți

Prindere slabă a mâinii

În afaceri, o strângere de mână slabă spune ceva despre personalitatea ta. În medicină, poate fi un semn de deteriorare a sănătății.

"În timpul examenului fizic pentru pacienți, cu siguranță acordăm atenție mâinii cuiva. O asociem cu fragilitatea ", spune Anne Albers, MD, cardiolog cu OhioHealth Heart & Vascular Physicians din Columbus.

Scăderea rezistenței la aderență, împreună cu un mers lent, pot prefigura de fapt un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă la vârstnici, potrivit unei analize din 2016 în International Journal of Cardiology.

Mai recent, un studiu PLOS One al adulților cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani a constatat că o prindere mai puternică a mâinilor poate fi un semn al funcției și structurii sănătoase a inimii. Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii suspectează că strânsoarea mâinilor ar putea deveni într-o zi o măsură utilă pentru identificarea persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta boli de inimă.

Vezi și: Gălbiorii, rol cheie pentru menținerea sănătății oaselor. Șase motive pentru care să îi incluzi în dietă

Mici umflături roșii

O erupție roșie pe mână sau încheietura mâinii, uneori transformându-se în beșici, poate fi un semn de alergie la nichel. Sensibilitatea la nichel este una dintre cele mai frecvente cauze ale dermatitei alergice de contact, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

O mulțime de obiecte care îți ating pielea conțin nichel: brățări, ceasuri, inele, chiar și telefoane mobile. Dar știați că puteți dezvolta, de asemenea, o erupție de mână de la ingerarea alimentelor care conțin nichel?

"Nichelul este deosebit de ridicat în fasole, ciocolată, arahide, soia, fulgi de ovăz și granola", spune Salma Faghri de la Feld, MD, profesor asistent în departamentul de dermatologie de la Universitatea Emory din Atlanta.

Mâini amorțite sau furnicături

Ai furnicături în mâini? Dacă ești o persoană tânără, sănătoasă, este posibil să suferi de sindromul de tunel carpian.

Mulți oameni experimentează furnicături pe timp de noapte sau amorțeală pentru că dorm cu încheieturile îndoite. Această îndoire comprimă nervul median care duce de la încheietura mâinii la mână, explică Academia Americană de Chirurgi Ortopedici.

Medicul dumneavoastră poate recomanda o electromiogramă pentru a căuta leziuni nervoase sau musculare, spune Matthew Barrett, MD, profesor asistent de neurologie la Universitatea din Virginia Health System din Charlottesville. Tratamentele cu tunel carpian variază de la atele la intervenții chirurgicale, spune el.

Dar există o mulțime de alte motive pentru amorțeala mâinii și furnicături. De exemplu, s-ar putea să apară furnicături temporare în degete dacă sunteți anxios, spune el.

Vezi și: Cât de des trebuie schimbată lenjeria intimă. Care sunt indiciile care arată că ar trebui să o înlocuiești. Ce boli riști

Deget blocat

Degetul declanșator, numit și tenosinovită stenozantă, este un lucru real. Înseamnă că ai un deget care apare, prinde sau se blochează atunci când încerci să-l apleci și să-l îndrepți. Declanșarea este mai frecventă la femei decât la bărbați și cel mai adesea afectează degetul inelar sau degetul mare.

Ceea ce se întâmplă este că un tendon (o structură asemănătoare unei frânghii care leagă osul de mușchi) sau tunelul prin care trece devine inflamat, ceea ce face mai dificilă mișcarea tendonului.

Oricine poate suferi de această afecțiune. Dar o vedeți mai des la persoanele cu forme inflamatorii de artrită, boli tiroidiene și diabet, precum și la persoanele care își folosesc mâinile foarte mult, observă dr. Weselman.

Degete albe, albastre sau roșii

În cazul în care degetele își modifică nuanța în alb, albastru sau roșu este posibil să suferiți de sindromul Raynaud.

O schimbare bruscă a temperaturii sau a stării emoționale poate declanșa această afecțiune, ceea ce duce la o pierdere temporară a fluxului sanguin către degete. Sindromul Raynaud poate face degetele să se simtă amortițe, reci, sau dureroase.

Vezi și: Infertilitatea la femei și la bărbați, cauzele pe care nu ți le-a spus nimeni. Când trebuie să te îngrijorezi

Noduli violet pe degete

Când Dr. Albers vede pacienți cu umflături dureroase, roșii sau violete pe vârful degetelor (numite noduri Osler), diagnosticul este aproape ca și stabilit.

"Este foarte specific endocarditei", spune ea, o infecție bacteriană a valvelor cardiace.

Endocardita poate provoca, de asemenea, sângerări sub pielea palmelor, lăsând pete purpurii sau maro, precum și sângerări sub unghie sau în piele în apropierea unghiei.

Vezi și: Cum îți pregătești emoțional copilul pentru prima zi de școală. Dafinoiu: O parte din ei vin cu frica de nu fi abandonați acolo. Despărțirea să fie scurtă, pe ton cald

Dureri de mână, rigiditate și umflături

Când reumatologii văd femei ale căror mâini sunt rănite și inflamate, se gândesc la diverse boli inflamatorii care ar putea provoca simptomele.

Printre posibilii vinovați se numără artrita reumatoidă, artrita psoriazică, lupusul, vasculita (inflamația vaselor de sânge), sclerodermia (o boală a țesutului conjunctiv) și dermatomiozita (o boală a pielii și a mușchilor).

”Mâinile umflate pot sugera chiar boli inflamatorii intestinale”, spune dr. Weselman, potrivit Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel