Lyme: uleiurile esențiale care ar putea ucide boala. Ce arată testele

Uleiuri esențiale  FOTO: pexels.com
Uleiurile esențiale ar distruge formele latente persistente ale bolii Lyme, arată teste făcute Școala de Sănătate Publică din cadrul John s Hopkins.

Lume, uleiuri esențiale. O serie de uleiuri esențiale pot distruge formele persistente ale bolii Lyme, susțin cercetări publicate în jurnalul Antibiotics, informează medicalnews.today.

Lyme, uleiuri esențiale: etapa inactivă

Boala Lyme este o infecție cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă oamenilor prin căpușe. Medicii nu au identificat încă ce cauzează aceste cazuri de așa-numită infecție persistentă a Lymei sau "sindromul bolii Lyme post-tratament".

Se știe că bacteria ce produce Lyme intră într-o etapă inactivă sau "staționară" în care celulele sale fie se înmulțesc foarte încet, fie deloc. Iar acestea sunt mai rezistente la antibiotice. Însă, medicul Ying Zhang, profesor la Departamentul de Microbiologie și Imunologie Moleculară la Școala de Sănătate Publică Bloomberg din cadrul Johns Hopkins din Baltimore, a testat într-un studiu efectul uleiurilor esențiale asupra celulelor persistente Lyme.

Lyme, uleiuri esențiale: usturoi, smirnă, chimen

Doctorul Zhang și echipa sa au descoperit anterior câteva "uleiuri esențiale foarte active" care s-au dovedit eficiente.
În noul studiu au fost analizate alte 35 de uleiuri esentiale pentru proprietatile lor antibacteriene. Au testat esențiale presate din plante sau din fructe, au verificat activitatea esenței "parfumate". Iar testele de laborator au arătat că zece din cele 35 de plante au o "activitate puternică" împotriva formelor latente ale bolii Lyme. Vorbim de uleiuri esențiale derivate din cuișoare, usturoi, smirnă, frunze de cimbru, scoarță de scorțișoară, fructe de pădure, semințe de chimen și eucalipt.

„Am descoperit ca aceste uleiuri esentiale au fost chiar mai bune la uciderea formelor persistente de bacterii Lyme decât antibioticele standard Lyme", a afirmat Ying Zhang, citat de medicalnewstoday.

Lyme, uleiuri esențiale: 5 exemple

Despre 5 dintre uleiurile testate, susțin cercetătorii, s-au dovedit eficiente împotriva formelor latente de bacterii Lyme, într-o concentrație de numai 1 parte la 1.000 - uleiurile esențiale din bulbi de usturoi, cuișoare, arbori de smirnă, ghimbir. Acestea, precizează autorii studiului, pot schimba complet toate bacteriile din boala Lyme în 7 zile și nu le permit regenerarea în 21 de zile.

Eficiente s-au dovedit și frunzele de cimbru, semințele de chimen, lemn de Amyris și uleiul de scoarță de scorțișoară.

Cercetătorii susțin nevoia unor studii suplimentare care să determina dacă aceste uleiuri esențiale foarte active ar putea eradica infecția persistentă de B. burgdorferi in vivo. Următorul pas al echipei de cercetare e testarea uleiurilor esențiale pe soareci infectati cu B. burgdorferi persistenti. Dacă testele la rozătoare confirmă, autorii cercetării vor începe studiile clinice la om.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel