Luxație sau entorsă de gleznă: simptome, tratament. Ce să faci dacă ți-ai sucit glezna

Luxatie sau entorsa de glezna - Foto: Freepick @jezanuarte
Ce să faci dacă ți-ai sucit glezna. Care sunt simptomele și când trebuie să consulți un medic.

O entorsă la gleznă este o leziune care apare atunci când vă rostogoliți, răsuciți sau întoarceți glezna într-un mod ciudat. Acest lucru poate întinde sau rupe benzile rezistente de țesut (ligamentele) care ajută la menținerea oaselor gleznei împreună.

Ligamentele ajută la stabilizarea articulațiilor, împiedicând mișcările excesive. 

Supa considerată antibiotic. Are de 100 de ori mai multă putere decât un antibiotic. Susține ficatul, previne boala Alzheimer și scade tensiunea

Când apare luxația sau entorsa la gleznă?

O entorsă la gleznă apare atunci când ligamentele sunt forțate dincolo de limitele normale de mișcare. 

Cele mai multe entorse de gleznă implică leziuni ale ligamentelor de pe partea exterioară a gleznei.

Tratamentul pentru o entorsă de gleznă depinde de gravitatea leziunii. Deși măsurile de autoîngrijire și medicamentele pentru durere fără prescripție medicală pot fi tot ceea ce aveți nevoie, ar putea fi necesară o evaluare medicală pentru a dezvălui cât de grav ați suferit o entorsă la gleznă și pentru a determina tratamentul adecvat.

Luxație la gleznă - Simptome

Semnele și simptomele unei entorse de gleznă variază în funcție de gravitatea leziunii. Acestea pot include:

- Durere, în special atunci când suportați greutate pe piciorul afectat

- Sensibilitate atunci când atingeți glezna

- Umflătură

- Vânătăi

- Limitarea amplitudinii de mișcare

- Instabilitate la nivelul gleznei

- Senzație sau sunet de pocnitură în momentul leziunii

Când trebuie să consultați un medic

Adresați-vă medicului dacă aveți dureri și umflături la nivelul gleznei și suspectați o entorsă. 

Este posibil ca măsurile de autoîngrijire să fie tot ce aveți nevoie, dar discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili dacă ar trebui să vă evaluați glezna. 

Dacă semnele și simptomele sunt severe, este posibil să aveți leziuni semnificative la un ligament sau un os rupt în gleznă sau în partea inferioară a piciorului.

Luxație la gleznă - Cauze

Apa oxigenată, cel mai natural şi eficient dezinfectant din lume. La ce te ajută, cum se utilizează și când să NU o folosești niciodată

O entorsă apare atunci când glezna este forțată să se deplaseze din poziția sa normală, ceea ce poate face ca unul sau mai multe ligamente ale gleznei să se întindă, să se rupă parțial sau să se rupă complet.

Cauzele unei entorse a gleznei pot include:

- O căzătură care provoacă răsucirea gleznei dvs.

- Aterizarea ciudată pe picior după ce ați sărit sau ați pivotat

- Mersul pe jos sau exercițiile fizice pe o suprafață neuniformă

- O altă persoană care calcă sau aterizează pe piciorul dvs. în timpul unei activități sportive.

Luxație la gleznă - Factori de risc

Factorii care vă cresc riscul de a suferi o entorsă la gleznă includ:

Sport

Entorsele de gleznă sunt o leziune sportivă frecventă, în special în sporturile care necesită sărituri, acțiuni de tăiere sau rostogolirea sau răsucirea piciorului, cum ar fi baschetul, tenisul, fotbalul, fotbalul și alergarea pe traseu.

Suprafețe inegale

Mersul pe jos sau alergarea pe suprafețe denivelate sau pe terenuri în condiții proaste poate crește riscul de entorsă a gleznei.

Leziuni anterioare la gleznă

Odată ce v-ați luxat glezna sau ați suferit un alt tip de leziune la gleznă, este mai probabil să vă luxați din nou.

Condiție fizică precară

Forța sau flexibilitatea slabă a gleznelor poate crește riscul unei entorse atunci când participați la sport.

Încălțăminte necorespunzătoare

Pantofii care nu se potrivesc bine sau nu sunt potriviți pentru o activitate, precum și pantofii cu toc înalt în general, fac gleznele mai vulnerabile la leziuni.

Luxație la gleznă - Complicații

Faptul că nu tratați corespunzător o entorsă de gleznă, că vă implicați în activități prea curând după ce v-ați luxat glezna sau că v-ați luxat glezna în mod repetat ar putea duce la următoarele complicații:

- Dureri cronice la gleznă

- Instabilitatea cronică a articulației gleznei

- Artrita la nivelul articulației gleznei

Dieta anti-cancer. Adevărul despre pătrunjel și sucul de plante în cancer. Georgescu: E ca și cum pui apă peste un jar aprins

Luxație la gleznă - Prevenție

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să preveniți o entorsă a gleznei sau o entorsă recurentă:

Încălziți-vă înainte de a face exerciții fizice sau de a face sport.

Fiți atenți când mergeți, alergați sau lucrați pe o suprafață denivelată.

Folosiți o gleznă de susținere a gleznei sau o bandă adezivă pe o gleznă slabă sau accidentată anterior.

Purtați încălțăminte care se potrivește bine și care este făcută pentru activitatea pe care o desfășurați.

Reduceți la minimum purtarea pantofilor cu toc înalt.

Nu practicați sporturi sau nu participați la activități pentru care nu sunteți condiționat.

Mențineți o bună rezistență musculară și flexibilitate.

Practicați antrenamentul de stabilitate, inclusiv exerciții de echilibru.

Luxație la gleznă - Diagnosticare

 

În timpul unui examen fizic, medicul vă va examina glezna, piciorul și partea inferioară a piciorului. 

Medicul va atinge pielea din jurul leziunii pentru a verifica dacă există puncte de sensibilitate și vă va mișca piciorul pentru a verifica amplitudinea de mișcare și pentru a înțelege ce poziții provoacă disconfort sau durere.

Dacă leziunea este severă, medicu vă poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele scanări imagistice pentru a exclude o fractură de os sau pentru a evalua mai în detaliu amploarea leziunilor ligamentelor:

Raze X

În timpul unei radiografii, o cantitate mică de radiații trece prin corpul dumneavoastră pentru a produce imagini ale oaselor gleznei. Acest test este bun pentru a exclude fracturile osoase.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM)

Utilizează unde radio și un câmp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate în secțiune transversală sau 3D ale structurilor interne moi ale gleznei, inclusiv ale ligamentelor.

Tomografie computerizată

Tomografiile computerizate pot dezvălui mai multe detalii despre oasele articulației. Tomografiile CT iau raze X din mai multe unghiuri diferite și le combină pentru a realiza imagini în secțiune transversală sau 3-D.

Ecografie

O ecografie utilizează unde sonore pentru a produce imagini în timp real. Aceste imagini pot ajuta medicul să judece starea unui ligament sau a unui tendon atunci când piciorul se află în diferite poziții.

Luxație la gleznă - Tratament

Tratamentul pentru o entorsă la gleznă depinde de gravitatea leziunii. Obiectivele tratamentului sunt de a reduce durerea și umflarea, de a promova vindecarea ligamentului și de a restabili funcția gleznei. 

În cazul leziunilor grave, puteți fi trimis la un specialist în leziuni musculo-scheletice, cum ar fi un chirurg ortoped sau un medic specializat în medicină fizică și reabilitare.

Odihniți-vă

Evitați activitățile care provoacă durere, umflături sau disconfort.

Puneți gheață. Folosiți imediat o pungă de gheață sau o baie de gheață slush timp de 15 până la 20 de minute și repetați la fiecare două-trei ore cât timp sunteți treaz. Dacă aveți o boală vasculară, diabet sau senzație diminuată, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a aplica gheață.

Comprese

Pentru a ajuta la oprirea umflăturii, comprimați glezna cu un bandaj elastic până când se oprește umflarea. Nu împiedicați circulația prin înfășurarea prea strânsă. Începeți înfășurarea de la capătul cel mai îndepărtat de inimă.

Supraînălțare. Pentru a reduce umflarea, ridicați glezna deasupra nivelului inimii, mai ales noaptea. Gravitația ajută la reducerea umflăturii prin drenarea excesului de lichid.

Medicamente

În majoritatea cazurilor, analgezicele fără prescripție medicală - cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) sau naproxenul sodic (Aleve, altele) sau paracetamolul (Tylenol, altele) - sunt suficiente pentru a gestiona durerea unei entorse de gleznă.

Cârje, bandaje elastice

Deoarece mersul pe jos cu o entorsă de gleznă ar putea fi dureros, este posibil să trebuiască să folosiți cârje până când durerea dispare.

În funcție de gravitatea entorsei, medicul vă poate recomanda un bandaj elastic, o bandă adezivă sportivă sau o gleznă de susținere a gleznei pentru a stabiliza glezna.

În cazul unei entorse severe, poate fi necesar un ghips sau o cizmă de mers pentru a imobiliza glezna în timp ce aceasta se vindecă.

Terapie

Odată ce umflătura și durerea s-au diminuat suficient de mult pentru a vă putea relua mișcarea, medicul vă va cere să începeți o serie de exerciții pentru a restabili amplitudinea de mișcare, forța, flexibilitatea și stabilitatea gleznei. 

Medicul vă va explica metoda adecvată și progresia exercițiilor.

Antrenamentul pentru echilibru și stabilitate este deosebit de important pentru a reeduca mușchii gleznei să lucreze împreună pentru a susține articulația și pentru a ajuta la prevenirea entorselor recurente. Aceste exerciții pot implica diferite grade de provocare a echilibrului, cum ar fi statul în picioare pe un singur picior.

Dacă v-ați luxat glezna în timp ce faceți exerciții fizice sau participați la un sport, discutați cu medicul despre momentul în care vă puteți relua activitatea. Este posibil ca medicul sau fizioterapeutul dumneavoastră să dorească să efectuați anumite teste de activitate și de mișcare pentru a determina cât de bine funcționează glezna pentru sporturile pe care le practicați.

Intervenție chirurgicală

În cazuri rare, se efectuează o intervenție chirurgicală atunci când leziunea nu se vindecă sau glezna rămâne instabilă după o perioadă lungă de terapie fizică și exerciții de reabilitare. 

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată pentru a:

- Repararea unui ligament care nu se vindecă

- Reconstrucția unui ligament cu țesut de la un ligament sau tendon din apropiere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel