Lutetium-177, tratament inovator al cancerului de prostată. Se introduce intravenos și DISTRUGE celulele tumorale

Lutetium 177 tratament inovator. FOTO Bookinghealth
Specialiștii germani au dezvoltat o tehnică inovatoare de a trata cancerul de prostată.

În Germania se realizează un tratament eficient al cancerului de prostată metastatic cu ajutorul medicamanetului radioactiv Lutetium-177. Acesta este introdus în organism pe cale intravenoasă, după care ”găsește” celulele tumorale și le distruge.

Această terapie, Lutetium-177-PSMA, face parte din protocolul pentru tratamentul de înaltă tehnologie al cancerului de prostată avansat și este aplicat cu succes în spitalele de top din Germania.

În ultimii 10 ani, numărul de studii clinice care abordează eficacitatea și siguranța acestei tehnici a crescut de 6 ori - de la 17 studii în 2010 la peste 110 în 2019.

Potrivit statisticilor, utilizarea Lutetium-177 duce la o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor de laborator și PET-CT (peste 57% dintre pacienți) și, de asemenea, îmbunătățește calitatea vieții (peste 70% dintre pacienți) și speranța de viață (peste 45% dintre pacienți).

Conform protocoalelor moderne pentru tratamentul cancerului de prostată, terapia cu Lutetium-177 PSMA este utilizată ca terapie de ”linia a doua”, atunci când opțiunile chirurgicale și medicale au fost deja epuizate.

Acest lucru se datorează aplicării unice a acestei tehnici. Lutetiumul radioactiv este livrat către celulele tumorale printr-un purtător special de molecule PSMA-617, dezvoltat de specialiștii de la Spitalul Universitar Heidelberg și de la Centrul German de Cercetare a Cancerului.

Mulți oncologi prescriu terapia cu Lutetium-177 PSMA în următoarele cazuri clinice:

- Cancerul de prostată metastatic, inclusiv leziuni osoase și ganglionare

- Recidivă a cancerului de prostată, după tratament chirurgical și/sau chimioterapie

- Rezistența tumorală la medicamentele chimioterapice atunci când se aplică mai multe scheme de tratament

- Rezistența tumorală la terapia hormonală (cancer rezistent la castrați)

- Prezența contraindicațiilor absolute pentru intervenție chirurgicală sau farmacoterapie (starea generală de sănătate a unui bărbat nu îi permite să se supună unei intervenții chirurgicale sau să ia medicamente farmacologice agresive).

Cancerul de prostată. Brahiterapia, "soluția confortabilă pentru pacientul secolului 21": Lumea e speriată, dar "ACELE" sunt niște tuburi de plastic

În cazul cancerului de prostată, dr. Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador, supraspecializat în Brahiterapie, a explicat cum se procedează, dacă se introduc ace și cât durează intervențiile.

"Dacă avem un cancer de prostată local avansat, s-a dovedit că dacă pacientul efectuează iradierea externă timp de patru săptămâni, poate beneficia de o ședință de brahiterapie la nivelul fix al prostatei și al veziculelor seminale, depinde de invazia tumorală și pacienții trăiesc mult mai mult prin creșterea controlului local.

Acestea se efectuează la fel ca la tratamentul în care pacientul spune ok, nu vreau intervenție chirurgicală, dacă are un cancer foarte incipient și spune ok, vreau brahiterapie.

Implantul este la fel, doar că noi avem de respectat alte constrângeri.

La tratamentul monoterapie, al pacientului cu cancer de prostată local incipient avem de efectual două ședințe, până acum aceste dovezi le avem cu tipul de brahiterapie HDR, deci două intervenții care seamănă și unde avem de respectat niște constrângeri pentru rect, vezică, intestine și pentru acoperirea prostatei", a declarat medicul Beatrice Anghel. (Citește mai departe AICI)

Diferențele MAJORE dintre CT, RMN și PET-CT. Dr Tudor Ciprut: pot exista alergii la substanțele de contrast, dar sunt foarte rare

Între CT, RMN și PET-CT sunt unele asemănări conceptuale, dar foarte multe diferențe. Prima diferență este forma aparatelor folosite: în Computerul Tomograf (CT-ul), practic vorbim de un aparat sub formă de inel, care captează razele X și, pe un computer, imaginea este recreată în funcție de densitățile acestora. Aparatul de RMN este un tunel în care ești introdus pe un pat mobil, pe când PET-CT-ul arată aproape la fel cu cel de CT, dar funcționează pe un principiu în parte diferit. Citește mai departe AICI

Vezi și: Cancerul de prostată, locul 1 în lume. Nu are simptome! Brânzeturile, adevărat PERICOL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel