Lupusul, asociat cu afectarea sănătății mintale. Are simptome similare cu cele ale depresiei

lupusul. FOTO: Freepik
Lupusul poate afecta și sănătatea mintală a pacienților. Care este legătura dintre lupus și anxietate ori depresie și cum pot fi acestea gestionate.

Lupusul eritematos sistemic (LES), denumit în mod obișnuit lupus, este o boală autoimună cronică care poate provoca inflamații (umflături) și dureri în tot corpul.

Dacă suferiți de lupus, puteți avea dureri articulare, sensibilitate și erupții cutanate, precum și probleme cu organele interne (creier, plămâni, rinichi și inimă).

Multe dintre simptomele dvs. ar putea apărea și dispărea în valuri - adesea numite crize.

Lupusul, cauze și factori de risc

Deși cauza care duce la apariția lupusului nu este cunoscută la acest moment, cercetătorii afirmă că există o serie de factori care joacă un rol important în cazul acestei boli autoimune, iar aceasta include:

- modificările hormonale. Femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu lupusul decât bărbații, iar acest lucru s-ar putea datora parțial hormonilor precum estrogenul.

De altfel lupusul este mai prezent în perioada fertilă a femeii, între 15 și 44 de ani, când nivelul de estrogen este ridicat.

- factorii de mediu. Expunerea la soare poate aduce leziuni cutanate de lupus sau poate declanșa un răspuns intern la persoanele predispuse.

- istoricul familial.

Vezi și: Cum tratăm arsurile solare. Olga Simionescu: Leacurile băbești nu se mai folosesc. Principalul factor pentru cancerul de piele

Lupusul, semne și simptome

Cele mai frecvente semne și simptome ale lupusului includ:

- oboseala

- durerile articulate, rigiditatea și umflăturile

- febra

- erupție în formă de fluture pe față care acoperă obrajii și podul nasului și erupții cutanate în alte părți ale corpului

- dificultăți de respirație

- dureri în piept

- ochi uscați

- degetele de la mâini și de la picioare își schimbă colorația, în alb sau vinețiu, atunci când sunt expuse la frig sau în timpul perioadelor cu un nivel de stres ridicat

- dureri de cap

- confuzie și pierderi de memorie, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Tulburarea de anxietate generalizată: ce este și cum se manifestă. Gina Dafinoiu: Devine din ce în ce mai greu de controlat

Lupusul și sănătatea mintală

Traiul cu lupus poate avea un efect profund asupra bunăstării mentale și emoționale a unei persoane, astfel, pe lângă problemele de natură fizică, vă puteți confrunta cu o gamă vastă de tulburări mintale, de la anxietate și depresie la frică și durere.

Aceste sentimente sunt comune, iar înțelegerea originii lor vă poate ajuta să dezvoltați tehnici pentru a le face față, în contextul în care boala nu are un tratament specific, ci vizează doar ameliorarea simptomelor, notează WebMD.

Sentimentele asociate cu lupusul pot avea cauze multiple, inclusiv:

Efectele exterioare ale bolii sau ale tratamentului acesteia. Erupțiile cutanate faciale sau creșterea în greutate, ca urmare a tratamentului cu corticosterozi pot afecta atât aspectul fizic, cât și stima de sine.

Limitările la locul de muncă și alte activități. Durerea și oboseala pot îngreuna efectuarea activităților la locul de muncă sau cele din timpul liber, care plăceau înainte. Iar în unele cazuri acestea pot fi atât de profunde încă pot să ducă la reducerea activității de muncă sau chiar la renunțarea la serviciu, fapt ce pune o presiune în plus, prin prisma costurilor vieții de zi cu zi.

Durerea, oboseala și alte simptome fizice. Simplul fapt de a trăi cu durere și alte simptome în fiecare zi vă poate epuiza. Din punct de vedere emoțional, acest lucru poate duce la frustrare și la sentimente de disperare.

Izolarea socială. Pe fondul aspectului fizic, dar și al durerilor cu care pacientul cu lupus se confruntă se poate ajunge în punctul de retragere din toate activitățile cotidiene, fapt ce duce la o formă de izolare socială față de familia extinsă, prieteni sau colegi.

Incertitudinea cu privire la viitor. Faptul de a avea o boală cronică, imprevizibilă, poate provoca incertitudine și anxietate.

Dificultăți cu relațiile de familie. A avea o boală cronică precum lupusul poate face dificilă îngrijirea casei sau a familiei așa cum ați dori sau cum considerați că ar trebui să o faceți.

Deoarece boala poate apărea și dispărea și adesea nu prezintă semne exterioare, este posibil ca familia dvs. să nu înțeleagă de ce nu puteți face lucrurile pe care obișnuiați să le faceți.

Uneori efectele mentale și emoționale ale lupusului pot fi legate de evoluția, în sine a bolii, dar și de medicamentele utilizate pentru tratament.

Astfel, multe persoane experimentează o serie de probleme care sunt asociate cu această boală autoimună și care includ:

Disfuncțiile cognitive. Mulți pacienți diagnosticați cu lupus acuză probleme legate de uitare sau dificultăți de gândire, ca și cum ar fi confuzi.

De cele mai multe ori aceste episoade coincid cu perioada de activitate crescută a bolii sau cu crizele pe care aceasta le dă. Mai mult, unele dintre problemele cognitive pot fi simptomele ale depresie.

Anxietatea și depresia. Aceste tulburări psiho-emoționale pot să apară ca o reacție psihologică la boală sau ca efect secundar al tratamentului. Adesea, medicii sunt în dificultate în privința cauzei reale a tulburărilor. 

Schimbări de dispoziție și de personalitate. Persoanele cu lupus pot experimenta schimbări imprevizibile ale stărilor de spirit și ale trăsăturilor de personalitate. Acestea pot include sentimente de furie și iritabilitate și au ca sursă efectele tratamentului medicamentos cu corticosteroizi.

Având în vedere efectele adverse cu care vă puteți confrunta în urma tratamentului medicamentos, în cazul în care experimentați oricare dintre aceste trăiri, este indicat să luați legătura cu medicul curant și să încercați o altă schemă de tratament pentru lupus, dar și adăugarea de noi medicamente pentru a trata anxietatea și depresia.

Vezi și: 8 alimente inflamatoare care fac grăsimea de pe burtă. Unele sunt consumate în vacanță sau la micul dejun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel