Lumina pe timp de noapte, asociată cu diabetul. Cum afectează, de fapt, funcționarea organismului

diabet - FOTO: Freepik@MontriThipsorn
Această greșeală pe care o faci seara duce la diabet.

Într-un nou studiu extins, publicat recent în revista The Lancet, cercetătorii au identificat o legătură semnificativă între expunerea la lumină în timpul nopții și riscul crescut de diabet de tip 2.

Concluziile studiului sugerează că persoanele care sunt expuse la lumină în intervalul 12:30 AM - 6 AM prezintă o probabilitate cu 1,5 ori mai mare de a dezvolta diabet comparativ cu cei care rămân în întuneric în această perioadă crucială a zilei.

Această descoperire subliniază importanța limitării expunerii la lumină pe timp de noapte ca o posibilă strategie simplă și sigură pentru reducerea riscului de diabet de tip 2, alături de măsurile preventive obișnuite, cum ar fi dietă sănătoasă și exercițiu fizic regulat.

Dovezi

Conform unui nou studiu recent publicat în revista The Lancet, cercetătorii au explorat în detaliu legătura dintre expunerea la lumină în timpul nopții și riscul de diabet de tip 2.

În contrast cu cercetările anterioare care se bazau pe date de satelit pentru a estima nivelurile de lumină ambientală (o măsură indirectă), acest studiu a utilizat o abordare directă prin măsurarea expunerii personale la lumină. Aceasta a fost realizată prin intermediul unui senzor purtat la încheietura mâinii, furnizând date precise și individualizate despre nivelurile de lumină experimentate de fiecare participant în timpul nopții.

"Studiile anterioare probabil au subestimat efectul" a declarat autorul studiului, Andrew Phillips, PhD, profesor de sănătate a somnului la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, "deoarece nu au capturat medii de lumină interioară", potrivit Medscape. 

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când murim. Detaliul uluitor descoperit de medici

Zeci de mii de participanți

Utilizând date de la 85,000 de participanți din UK Biobank, studiul recent este cel mai mare până în prezent care leagă riscul de diabet de expunerea personală la lumină pe timp de noapte.

Participanții au purtat senzori de lumină timp de o săptămână, înregistrând lumina ziua și noaptea de la toate sursele, fie de la soare, lămpi, străzi iluminate sau ecrane digitale. Cercetătorii i-au urmărit apoi pe participanți timp de 8 ani.

"Aproape jumătate dintre persoanele pe care le-am studiat aveau niveluri foarte scăzute de lumină pe timp de noapte, mai puțin de un lux - ceea ce înseamnă practic mai puțin decât lumina unei lumânări. Aceștia au fost cei protejați împotriva diabetului de tip 2", a spus Phillips.

Vezi și: Dezactivarea genei HNF4A, tratament împotriva cancerului pancreatic

Persoanele care sunt la risc

S-a constatat că persoanele expuse la nivele mai mari de lumină pe timp de noapte, definit ca intervalul între 12:30 AM și 6 AM, prezintă un risc crescut de diabet de tip 2. Conform lui Phillips, acest risc a demonstrat o relație de tip doză-răspuns: cu cât era mai mare expunerea la lumină, cu atât creștea riscul de diabet.

Participanții aflați în top 10% al expunerii la lumină, care au experimentat aproximativ 48 de lux (similar cu o iluminare de tavan relativ slabă), au prezentat un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta diabet în comparație cu cei care au fost în întuneric. Această creștere de risc este comparabilă cu cea observată în cazul unei istorii familiale de diabet de tip 2, conform concluziilor cercetătorilor.

Chiar și când au controlat factori precum statutul socio-economic, fumatul, dieta, exercițiul fizic și munca în ture, "am descoperit totuși această relație foarte puternică între expunerea la lumină și riscul de diabet de tip 2" a spus Phillips.

Vezi și: Ce se ascunde în spatele emisiunii "Insula Iubirii". Radu Leca: Vinde pachete. Manipulare mentală

Cum lumina pe timp de noapte poate crește riscul de diabet

Lumina pe timp de noapte - FOTO: Freepik@frimages

Rezultatele nu sunt pe deplin surprinzătoare, a afirmat endocrinologul Susanne Miedlich, MD, profesor la University of Rochester Medical Center, Rochester, New York, care nu a fost implicată în studiu.

Lumina pe timp de noapte poate perturba ritmul circadian, sau ciclul intern de 24 de ore al corpului. Și oamenii de știință știu de mult timp că ritmul circadian este important pentru tot felul de procese biologice, inclusiv modul în care corpul gestionează zahărul din sânge.

Ceasul intern reglează consumul de alimente, absorbția zahărului și eliberarea insulinei. Dereglarea ritmului circadian este asociată cu rezistența la insulină, un precursor al diabetului de tip 2.

Phillips a speculat că hormonul somnului, melatonina, joacă și ea un rol. 

"Melatonina face multe lucruri, dar una dintre funcțiile sale este să gestioneze răspunsurile noastre la glucoză și insulină. Deci, dacă primești cronic expunere la lumină pe timp de noapte, asta reduce nivelul de melatonină care, pe termen lung, ar putea duce la rezultate metabolice proaste", a spus Phillips.

Vezi și: Coșmarurile la vârstă mijlocie, asociate cu declinul cognitiv. Pot fi semn al demenței

Studiile anterioare

Studiile anterioare au explorat suplimentarea cu melatonină pentru a ajuta la gestionarea diabetului.

"Totuși, în timp ce melatonina reglează clar ritmurile circadiene, utilitatea sa ca medicament pentru prevenirea diabetului nu s-a materializat într-o măsură semnificativă până acum," a spus Miedlich.

Studiile intervenționale sunt necesare pentru a confirma dacă strategii precum oprirea ecranelor, stingerea luminilor sau utilizarea draperiilor blackout ar putea reduce riscul de diabet.

Cu toate acestea, "nu există motive să nu le spunem oamenilor să aibă modele sănătoase de expunere la lumină și să doarmă, în special în contextul diabetului" a spus Phillips.

Alte strategii cunoscute pentru reducerea riscului de diabet includ programele intensive de stil de viață, care reduc riscul cu până la 58%, și agoniștii GLP-1.

"Probabil că un agonist GLP-1 va fi mai eficient. Dar acesta este totuși un efect destul de mare fără a fi nevoie să treci prin cheltuielile cu achiziționarea unui GLP-1 sau să pierzi mult în greutate sau să faci schimbări majore în stilul de viață", a spus Peterson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel