Lucruri PERICULOASE despre gripă pe care poate nu le știai. EPIDEMIE GRIPĂ 2019

Mască
Suntem în plină EPIDEMIE de gripă și probabil că deja tu sau cineva din jurul tău a făcut boala. Deși ai putea crede că știi deja totul despre gripă, sunt câteva lucruri pe care nu le cunoști, unele interesante, altele extrem de periculoase!

În fiecare an, suntem în pericol de a ne înfecta virusul gripal – mai ales dacă nu ne vaccinăm - care ne poate țintui la pat pentru câteva zile. Și în fiecare an ni se transmit, pe toate căile, sfaturi utile, ca să nu ne molipsim. Sunt însă câteva lucruri, unele inedite, altele extrem de periculoase, pe care este bine să le știți. Iată care sunt acestea:

1. Transmiteți gripa înainte să știți că sunteți bolnav

Da, așa este - sunteți contagioși înainte să vă dați seama că sunteți bolnav. Virusul gripal poate incuba în organism timp de una până la patru zile înainte de a arăta orice simptom, ceea ce înseamnă că ați putea fi contagios înainte să începeți să vă simțiți rău.

Ce puteți face pentru a vă proteja? Spălați-vă bine mâinile, uscați-le (germenii se pot răspândi cu ușurință pe mâinile ude), acoperiți gura și nasul atunci când strănutați sau tușiți, și aruncați șervețelele folosite, nu le adunați pe birou sau prin buzunare, și goliți regulat coșul de gunoi.

2. Vitamina C s-ar putea să nu vă protejeze

Linda Drummond, dietetician și purtător de cuvânt al Asociației pentru Dietetică din Africa de Sud, a declarat, pentru Health24 că, deși vitamina C joacă un rol important în stimularea sistemului imunitar, cercetările arată că suplimentele cu vitamina C nu vă protejează de răceală sau gripă. „Studiile au constatat că, în unele - dar nu toate - cazuri, vitamina C ca strategie izolată de protecțiee poate ajuta la reducerea duratei bolii, dar nu vă protejează de ea", a spus ea.

Ideea că vitamina C protejează de gripă a apărut în anii 1970, când chimistul american Linus Pauling a spus că ea ar putea preveni și atenua răcelile. Cu toate acestea, o revizuire din 2010, Cochrane Collaboration, arată că suplimentele de vitamina C nu împiedica răceala sau gripa, „cu excepția celor care sunt expuși la stres fizic sever, cum ar fi alergătorii de maraton". Departamentul de sănătate al Universității din California adaugă: „Dacă ar exista un beneficiu semnificativ, nu ar fi atât de greu de dovedit".

3. E suficient să respirați ca să răspândiți virusul

Strănutul și tusea nu sunt singurele metode în care poți răspândi virusul gripal. Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences spune că simpla respirație este suficientă pentru a le transmite.

„Am constatat că persoanele cu gripă au contaminat aerul din jurul lor cu virusul infecțios doar prin simpla respirație, fără tuse sau strănut", a declarat Dr. Donald Milton, profesor de sănătate a mediului în cadrul Școlii de sănătate publică a Universității din Maryland, și cercetător principal al studiului.

„Oamenii cu gripă generează aerosoli infecțioși (picături mici care stau suspendate în aer pentru o lungă perioadă de timp) chiar și atunci când nu tușesc, mai ales în primele zile de boală. Deci, atunci când cineva a făcut gripă, ar trebui să meargă acasă și să nu meargă la muncă, unde îi poate infecta pe ceilalți".

„Constatarile studiului sugerează că păstrarea suprafețelor curate, spălarea mâinilor tot timpul, și evitarea persoanelor care tușesc nu oferă protecție completă pentru infecția cu gripă", a adăugat Sheryl Ehrman, de la Colegiul de Inginerie al Universității de Stat din San José. „Statul în casă și în afara spațiilor publice ar putea face o diferență în răspândirea virusului gripal".

4. Virusul gripal poate trăi pe varii suprafețe

Dacă sunteți contagios, puteți răspândi virusul gripei pe o distanță de până la 1,8 m de fiecare dată când tușiți sau strănutați. Ați strănutat pe birou? Ștergeți imediat masa - virusul gripal poate trăi timp de până la 48 de ore pe suprafețe tari și neporoase.

Și acele șervețele mototolite care se adună în buzunar sau în geantă? Virusul gripal poate trăi pe șervețele și îmbrăcăminte timp de până la 12 ore.

5. Gripa vă face mai sociabili

Când sunteți gripat, cea mai bună idee e să stați acasă și să vă recuperați fără a infecta pe nimeni din jurul vostru - și nu doar pentru că sunteți contagios. Cercetările arată că la pacienții cu gripă comportamentul se schimbă, făcându-i mai sociabili!

Un studiu publicat în Annals of Epidemiology arată că, la bolnavii de gripă: „Comportamentul social al omului se schimbă, într-adevăr, prin expunere. Comparativ cu cele 48 de ore de dinainte de expunerea la virusul gripal, participanții au interacționat cu mult mai mulți oameni și în grupuri semnificativ mai mari în timpul celor 48 de ore imediat după expunere".

6. O mască vă împiedică să răspândiți gripa, dar nu să o luați!

Deși acoperirea gurii cu o mască chirurgicală poate părea o măsură bună de prevenire, nu este neapărat eficientă. „Dacă sunteți bolnav de gripă, tușiți și strănutați, iar aceste măști vă împiedică să împrăștiați acele particule peste tot", explică Dr. M Lindsay Grayson, profesor de medicină la Universitatea din Melbourne și co-autor al unui studiu numit „O evaluarea cantitativă a eficacității măștilor chirurgicale pentru filtrarea virusului gripal la pacienții cu infecție acută de gripă".

„Măștile chirurgicale sunt concepute pentru a reține secrețiile respiratorii (inclusiv bacteriile și virușii) expulzate de purtător și pentru a împiedica transmiterea bolii altora", arată autorii studiului. Dar, „măștile chirurgicale nu sunt concepute pentru a preveni inhalarea particulelor din aer".

7. Animalele de companie pot face gripă, dar nu ne molipsim de la ele

La fel ca oamenii, animalele pot face gripă - pot avea simptome asemănătoare, cum ar fi strănutul sau tusea. Cu toate acestea, deoarece virusurile de răceală și gripă sunt, în general, specifice anumitor specii, nu vă puteți molipsi de la ele - și nu le puteți transfera acestora propria boală.

„Virusul comun al răcelii care afecteaza oamenii este specific omului. Iar diferite specii de animale au tulpini diferite de virus gripal care le afectează. Blana unui animal de companie ar putea temporar să găzduiască organisme care provoacă boli umane, dar probabil că acest lucru nu este foarte important. Deci, nu vă faceți griji dacă animalul dvs. strănută", a spus dr. John Swartzberg, specialist în boli infecțioase și președintele Comitetului de redacție al UC Berkeley Wellness Letter și Berkeleywellness.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel