Lucruri banale care-ți dau palpitații cardiace noaptea. Ce să nu mai faci înainte de culcare

Boli cardiovasculare
Noaptea, la culcare sau în somn, este posibil să ai palpitații cardiace. Când acestea apar, persoana în cauză poate simți o senzație pulsantă în gât sau în piept. Deși palpitațiile cardiace nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare, ele pot fi uneori un semn al unei afecțiuni subiacente pentru care ar fi bine să mergi la doctor sau sunt provocate de lucruri banale pe care le-ai făcut înainte de culcare.

Să ai palpitații cardiace noaptea când dormi sau când te-ai întins în pat cu gândul de a adormi poate fi înfricoșător. Factorii externi sau o stare de sănătate de bază pot provoca palpitații cardiace noaptea. Persoanele cu palpitații cardiace experimentează de obicei una sau mai multe dintre următoarele senzații:

- bătăi rapide ale inimii;
- senzația că inima sare peste bătăi sau bate mai mult decât ar trebui.

Palpitațiile se pot întâmpla în orice moment al zilei, inclusiv noaptea, când o persoană se odihnește. Pot dura de la câteva secunde până la câteva minute. Sunt frecvente și trebuie să mergi la doctor dacă le ai pentru că ele pot inofensive sau pot fi simptom ale unor boli grave. 

De ce se întâmplă noaptea

Persoanele care dorm pe o parte, în special pe partea stângă, pot fi mai predispuse la palpitații cardiace noaptea. Motivul este că inima se află chiar lângă peretele toracic, iar senzația reverberează. Palpitațiile cardiace pot fi, de asemenea, mai notabile noaptea, deoarece există mai puține distrageri și niveluri de zgomot mai mici atunci când stai întins în pat. 

Lucruri care le provoacă

Există mai multe cauze posibile ale palpitațiilor cardiace, inclusiv factori externi și unele boli. Printre cauzele comune se numără:

- exerciții fizice sau alte activități fizice,
- anumite medicamente, cum ar fi inhalatoarele pentru astm, medicamente de gripă sau viroze ori cele pentru afecțiuni tiroidiene;
- consumul de alcool,
- stresul sau alte emoții puternice,
- consum de droguri recreative,
- cofeina,
- fumatul sub orice formă (nicotina e de vină). 

Ce boli îți pot da palpitații noaptea

De asemenea, trebuie notat că o serie de boli pot provoca palpitații cardiace. Printre acestea se numără: tiroidă hiperactivă; tensiunea arterială scăzută (hipotensiunea); aritmia - un ritm cardiac neregulat; niveluri scăzute de zahăr din sânge; anemia etc.

Un studiu din 2018 (link direct) care a implicat 688 de persoane cu palpitații cardiace a constatat că în 81% din cazuri, simptomele erau asociate cu aritmie cardiacă. Autorii arată că depistarea precoce și tratamentul aritmiei sunt esențiale pentru tratarea afecțiunii.

Alți factori declanșatori

Sunt și alți factori care pot provoca palpitații cardiace: deshidratarea, sarcina, febra, consumul de alimente bogate sau alimente bogate în glutamat monosodic (MSG), grăsimi sau zahăr. 

Când de duci la doctor

Palpitațiile cardiace ocazionale nu necesită în mod necesar consiliere sau tratament medical. Dar experții de la MedicalNewsToday spun că trebuie să mergi urgent la medic dacă ai și următoarele simptome:
- amețeală,
- confuzie,
- durere în piept, 
- probleme de respirație
- senzație de leșin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel