Te pregătești pentru prima ta...
Persoanele care au urmat o dietă de post intermitent combinată cu o alimentație bogată în proteine (IF-P) au avut mai puține probleme gastrointestinale și o varietate mai mare în comunitatea microbilor intestinali comparativ cu cei care au urmat o dietă de restricție calorică (CR) de tip mediteranean într-un studiu mic și aleatoriu publicat în Nature Communications.
Cercetătorii au studiat efectele a două diete hipocalorice timp de 8 săptămâni: una bazată pe recomandările dietetice din SUA, de tip mediteranean, și cealaltă un regim de post intermitent combinat cu proteine (IF-P). Ambele diete au avut aceeași cantitate de calorii. Participanții, care erau bărbați și femei supraponderali sau obezi, au fost aleși aleatoriu să urmeze una dintre aceste două diete: dieta mediteraneană (n = 20) sau dieta IF-P (n = 21).
Cercetătorii au analizat datele și mostrele dintr-un studiu controlat randomizat în desfășurare care compară efectele pe termen scurt ale dietelor CR și IF-P asupra măsurătorilor de greutate și sănătate metabolică. Într-o analiză secundară, au comparat rezultatele între cei care au răspuns bine sau slab la dieta IF-P, evaluând cât de mult au pierdut în greutate, arată Medscape.
Postul intermitent - FOTO: Freepik@EyeEm
Dieta IF-P a avut efecte mai pozitive asupra simptomelor gastrointestinale raportate de participanți și a crescut diversitatea microbiomului intestinal într-o măsură mai mare decât dieta de restricție calorică. Mai mult, a crescut semnificativ nivelul de citokine legate de procesele de lipoliză, pierdere în greutate, inflamație și răspunsul imunitar.
În schimb, dieta cu restricție calorică a dus la creșterea metaboliților implicați în procesele metabolice asociate cu longevitatea. Analiza subgrupurilor de respondenți la postul intermitent combinat cu proteina a arătat că cei cu răspunsuri pozitive au avut o creștere a anumitor bacterii care aduc beneficii metabolice și efecte antiinflamatorii, în timp ce cei cu răspunsuri mai scăzute au avut o creștere a speciilor de bacterii care produc butirat și care sunt adaptate nutrițional, cum ar fi Eubacterium ventriosum și Roseburia inulinivorans.
De asemenea, analiza metabolomului fecal a arătat că respondenții cu răspunsuri pozitive au avut o acumulare mai mare de metaboliți implicați în metabolismul lipidelor, în timp ce cei cu răspunsuri mai scăzute au avut activități metabolice mai intense legate de aminoacizi, peptide, tirozină și sinteza argininei.
"Aceste descoperiri aruncă lumină asupra efectelor diferențiale ale regimurilor de post intermitent, inclusiv IF-P, ca intervenție dietetică promițătoare pentru gestionarea obezității și sănătatea microbiotei și metabolice", arată autorul corespondent pe Paul J. Arciero, PhD, de la Laboratorul de Nutriție Umană și Metabolism de la Colegiul Skidmore.
Cercetătorii au constatat că dieta IF-P a dus la mai puține probleme gastrointestinale raportate și la o diversitate crescută în microbiota intestinală comparativ cu dieta de tip mediteranean. De asemenea, s-a observat o creștere semnificativă a nivelurilor de citokine asociate cu procesele de lipoliză și inflamație în rândul celor care au răspuns bine la dieta IF-P.
Aceste descoperiri sugerează că IF-P ar putea fi o intervenție dietetică promițătoare pentru gestionarea obezității și îmbunătățirea sănătății microbiotice și metabolice.
Limitările includ dependența de mostrele fecale pentru a reflecta microbiomul intestinal, care poate să nu acopere populațiile potențiale de microbi din tractul gastrointestinal superior. De asemenea, studiul a avut o durată scurtă de doar 8 săptămâni și un număr mic de participanți.
Studiul a fost finanțat în mare parte printr-un grant nelimitat de la Isagenix International LLC acordat lui Arciero, cu o finanțare secundară pentru un alt coautor. Arciero are o funcție de consultant pentru Isagenix International LLC, face parte din consiliul consultativ al International Protein Board și a primit compensații financiare pentru cărți și prezentări despre administrarea de proteine. Un alt coautor este angajat al finanțatorului menționat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...