Lituania legalizează utilizarea canabisului în scopuri medicale

Parlamentul lituanian a adoptat joi o lege ce le permite medicilor să prescrie medicamente pe bază de marijuana.

Nouăzeci de deputaţi dintr-un total de 141 câţi numără parlamentul de la Vilnius au votat pentru adoptarea legii care, pentru a putea intra în vigoare, mai trebuie să fie promulgată de preşedinta ţării Dalia Grybauskaite.

'Este o decizie istorică ce le va permite pacienţilor să primească cel mai bun tratament posibil', a declarat deputatul conservator Mykolas Majauskas, care a depus proiectul. 'Desigur, aceasta nu înseamnă că marijuana va fi disponibilă în farmacii pentru a fi fumată înainte de a te duce într-un club de noapte', a adăugat el.

Legea spune 'foarte clar că medicamentele ce conţin canabis înregistrate în UE vor fi, sub un control strict, prescrise de medici pacienţilor ce suferă de scleroză în plăci, de cancer şi de boli autoimune', a mai precizat el. Legea va intra în vigoare în luna mai a anului viitor.

Toate medicamentele vor necesita o licenţă din partea Agenţiei Naţionale pentru Controlul Medicamentelor. Consumul de marijuana în scopuri recreative rămâne ilegal în Lituania, ţară cu de 2,8 milioane de locuitori, membră a zonei euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel