Litiaza urinară pe care o fac veganii. Dr. Mihai Dobra: Dacă tot ai un ghinion, îl vei avea de două ori mai puternic având o litiază extrem de dură

Litiaza - Foto: Freepik @vladimirpolikarpov
EXCLUSIV
Litiaza pe care o poți dezvolta dacă mănânci prea multe produse vegetale. Este boala pe care o dezvoltă veganii.

"Veganii vor face și ei la rândul lor un alt tip de litiază - litiaza oxalică, care apare la vegani.

Sunt vegetale care predispun către litiaza oxalică, oxalatul de calciu", ne-a spus medicul urolog Mihai Dobra.

Ce este o piatră de oxalat de calciu?

Calculii de oxalat de calciu sunt cel mai frecvent tip de calcul renal. Pietrele la rinichi sunt mase solide care se formează în rinichi atunci când există niveluri ridicate de calciu, oxalat, cistină sau fosfat și prea puțin lichid. Există diferite tipuri de pietre la rinichi.

Pietrele de oxalat de calciu sunt cauzate de prea mult oxalat în urină.

Ce este oxalatul și cum se formează pietrele?

Litiaza - Foto: Freepik @brgfx

Oxalatul este o substanță naturală care se găsește în multe alimente.

Corpul folosește alimentele pentru energie, dar după ce corpul folosește ceea ce are nevoie, produsele reziduale călătoresc prin fluxul sanguin până la rinichi și sunt eliminate prin urină.

Urina conține diverse deșeuri. Dacă există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, pot începe să se formeze cristale. Aceste cristale se pot lipi împreună și pot forma o masă solidă (o piatră la rinichi). Oxalatul este un tip de substanță care poate forma cristale în urină. Acest lucru se poate întâmpla dacă există prea mult oxalat, prea puțin lichid, iar oxalatul se "lipește" de calciu în timp ce urina este produsă de rinichi, potrivit National Kidney Foundation.

Medicul urolog Mihai Dobra ne-a spus și care sunt alimentele care duc la formarea de litiază oxalică.

"Spanacul, salata, plantele verzi, ciocolata, nucile au un conținut mai ridicat de oxalați și adăugându-le și calciu, vei avea ghinionul să ai o litiază de oxalat de calciu. 

Și dacă tot ai un ghinion, îl vei avea de două ori mai puternic având o litiază extrem de dură, oxalatul de calciu monohidrat", a conchis medicul.

Cine este predispus să dezvolte calculi de oxalat de calciu?

Anumiți factori de risc pot face ca organismul să formeze pietre de oxalat de calciu. Acești factori de risc includ:

- Deshidratare din cauza faptului că nu consumați suficiente lichide

O dietă prea bogată în:

- Proteine

- Oxalat

- Sodiu (sare)

- Zahăr (cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză)

Afecțiuni medicale precum:

- Obezitate

- Boala Dent (o afecțiune genetică rară care afectează rinichii)

- Hiperparatiroidism (o cantitate foarte mare de un tip de hormon numit hormon paratiroidian în sânge care provoacă o pierdere de calciu. Calciul este necesar pentru a se lega de oxalat și a părăsi organismul)

- Boli digestive și intervenții chirurgicale

Boala inflamatorie intestinală (IBD), cum ar fi:

- Colită ulcerativă

- Boala Crohn

- Operații de bypass gastric

Este important de știut că pietrele la rinichi sunt mai frecvente dacă aveți o boală inflamatorie intestinală (IBD). Aceste afecțiuni afectează capacitatea organismului de a absorbi grăsimile în mod corespunzător.

Atunci când grăsimile nu sunt absorbite în mod corect, grăsimile se leagă de calciu și lasă în urmă oxalat. Oxalatul este apoi absorbit și dus la rinichi, unde poate forma pietre. În mod similar, în urma unei operații de bypass gastric, organismul absoarbe mai puțin calciu din sistemul digestiv. Din această cauză, se găsesc niveluri mai ridicate de oxalat în tractul urinar. Acumularea de oxalat poate forma cristale, care pot forma pietre la rinichi, potrivit aceleiași surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel