Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă. Cele mai multe sunt pentru pacienții oncologici

lista medicamentelor gratuite si compensate - FOTO: Freepik
Lista medicamentelor gratuite și compensate va fi extinsă.

Lista medicamentelor gratuite și compensate va fi extinsă, începând cu data de 1 decembrie 2022. La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

”Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice.

Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative”, informează Ministerul Sănătății. 

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022.

Vezi și: Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni

România, codașă la noile tratamente. Bianchi (ARPIM): Durează 899 de zile de la aprobarea medicamentelor la nivel european și apariția în România

România nu are acces imediat la noile terapii. Suntem codașii Europei în ceea ce privește accesul la noile tratamente. Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care sunt barierele de care ne lovim. 

”Politicile de sănătate trebuie bazate pe dovezi, accesul la inovație este important numeric, dar și când se face pentru că durata dintre aprobarea medicamentelor la nivel european și protocoalele terapeutice publicate în Monitorul Oficial, în România, este de 899 de zile. Ceea ce înseamnă că un pacient din România accesează un medicament aprobat în perioada 2017-2020, la nivel european, cam într-o perioadă de cinci ori mai mare față de cea de care are acces un pacient german. 

Nu ne uităm întotdeauna numai la țările care au sisteme de sănătate foarte dezvoltate, ne mai uităm și la Cehia, Polonia, până și față de acestea suntem puțin mai în spate”, a declarat dr. Ioana Bianchi, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care sunt barierele de care ne lovim. 

Citește mai departe AICI

Noile terapii sunt greu accesibile la noi în țară. Farm. Răzvan Prisada, Președinte ANMDMR, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care sunt barierele de care ne lovim. 

”Partea care implică agenția în zona medicamentului este accesul la terapii noi, inovative, dar și asigurarea continuității accesului la tratamentele standard, clasice. Începem să avem din ce în ce mai multe probleme și nu este doar o specificitate a pieții interne. Din păcate, accentuată de perioada post-pandemică și de condițiile economice pe care le traversăm, există din ce în ce mai multe probleme în a asigura continuitatea tratamentelor clasice pe piața mondială. 

Vezi și: Fațetele dentare, când devin o necesitate. Medic: Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu

Noile terapii, costitoare

Noile terapii sunt costisitoare. Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România susține că trebuie identificate soluții pentru ca noile terapii să fie accesibile pentru pacienți. 

”Al doilea domeniu în care ANMDMR este evaluarea tehnologiilor de sănătate noi. Aici, întârzierile până la jumătatea anului viitor nu vom mai avea nimic în afara termenelor legale. S-a recuperat destul de mult. Dincolo de evaluarea propriu-zisă a tehnologiilor noi, trebuie să gândim și modalitatea în care vor putea fi susținute financiar. 

Vorbim despre terapii noi, terapii gândite pentru segmente din ce în ce mai înguste de populație, cu costuri mai mari și dacă nu avem în vedere sustenabilitatea financiară va fi din ce în ce mai dificil, iar la un moment dat va fi imposibil să susținem ca sistem intrarea inovației. Nu că nu am putea să o evaluăm în timp și să recunoaștem beneficiile pe care le produce, ci pentru că nu ne vom permite să le plătim”, a mai precizat sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel