Trei factori de risc majori duc la...
Liposucția sau lipoaspirația constă în eliminarea celulelor grase acumulate în anumite zone ale corpului: abdomenul, șoldurile, brațele, genunchii, gleznele sau chiar gușa.
Numărul acestor intervenții pentru remodelarea siluetei se află în plină ascensiune, ajungând pe primul loc în topul operațiilor estetice. Potrivit Asociației Britanice a Chirurgilor Plastici și Esteticieni (BAAPS), solicitările pentru liposucție au crescut cu 90% din 2006 până în prezent.
Liposucția, creată de dr. Yves Gérard Illouz, în 1977, este o procedură chirurgicală cosmetică ce permite înlăturarea excesului de grăsime în zonele corpului care rezistă la toate eforturile ce presupun exercițiu fizic sau dietă.
Liposucția nu este menită să înlăture cantități mari de grăsime și nu înlocuiește alimentația sănătoasă.
Liposcuția: în ce constă intervenția
S-au dezvoltat mai multe tehnici pentru liposucţie, însă în majoritatea cazurilor „se practică o incizie mică de 2-3 mm la nivelul zonei ce necesită remodelare. Prin această incizie se introduce o canulă. Rolul acestei piese este de a desface celulele de grăsime şi de a le evacua. De cealaltă parte a canulei se ataşează o pompă sau o seringă mare pentru a aspira ţesutul grăsos. În timpul operaţiei, canula este mişcată înainte-înapoi prin ţesutul adipos pentru a rupe depozitele şi a elibera grăsimea în exces. Această mişcare poate fi executată de chirurg sau cu ajutorul unui motor anexat canulei. Pentru o desfăşurare mai lină a intervenţiei se injectează la nivelul zonei ţintă o soluţie mixtă, alcătuită din ser fiziologic, anestezic local şi o substanţă ce contractă vasele de sânge. În timpul liposucţiei se înlătură atât grăsime, cât şi fluide. Hidratarea optimă a pacientului în timpul procedurii este esenţială pentru echilibrul organismului”, potrivit drfodor.ro.
Anestezia potrivită
Tipul anesteziei depinde de amploarea intervenţiei şi de particularităţile individuale. Anestezia locală cu sedare intravenoasă se pretează procedurilor mai mici. Când liposucţia vizează reducerea unei cantităţi însemnate de grăsime, actul chirurgical se desfăsoară sub anestezie generală. Intervenţia trebuie asistată de un medic anestezist specialist.
Măsuri importante după liposucție
Postoperator trebuie purtată îmbrăcăminte specială elastică deasupra zonei tratate pentru câteva săptămâni. De obicei apar edeme și vânătăi după operație, care se vor remite treptat. „După aproximativ 3 săptămâni zona tratată va fi în cea mai mare parte decolorată şi va avea o forma aproape fiziologică. Edemul rezidual va dispărea în totalitate în săptămânile următoare. Ar trebui să faceţi plimbări uşoare cât de repede posibil, dar activităţile fizice extenuante trebuie evitate”, potrivit drfodor.ro.
Dat fiind că celulele adipoase nu mai au capacitatea de a se reface pe zonele lipoaspirate, rezultatele sunt definitive. Grăsimea se poate acumula pe zonele învecinate.
Liposucția nu e un remediu pentru obezitate
Liposucția este o metodă de remodelare corporală, nicidecum o soluție pentru obezitate. Scopul nu este slăbirea, ci armonizarea formelor eventual după un proces de reducere a greutății. Nu trebuie să îți imaginezi că liposucția te va transforma într-o persoană suplă peste noapte sau îți va trata celulita.
Chirurgii esteticieni recomandă obținerea unei greutăți ideale înainte de efectuarea intervenției de liposucție.
Liposucția, riscuri
Înainte de lipoaspirație trebuie îndeplinite o serie de cerințe, precum să nu fi făcut o operație recentă, să nu suferi de boli cardiovasculare, să slăbești măcar 5 kg, în cazul persoanelor supraponderale. În plus, riscurile liposucției sunt aceleași ca și în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale: sângerare, infecție sau acumularea de lichide în zona operată, plus riscurile legate de anestezie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...