Liber de hepatită C, campanie de testare în penitenciarele din România. Sute de deținuți infectați cu VHC

Liber de hepatita C- FOTO: Pexels@Ivan_Samkov
Liber de hepatita C este campania lansată de mai multe entități medicale din țară pentru testarea deținuților. 

Liber de hepatita C prevede testarea a 14.000 de deținuți și angajați din penitenciarele din România. Aceștia vor fi testați pentru virusul hepatic B și C.

Peste 7.000 de deținuți au fost testați pentru depistarea infecției cu virusul C și B hepatitic și alte 7.000 de persoane private de libertate și personal angajat din unitățile penitenciare vor fi testați în perioada următoare, în cadrul uneia dintre cele mai mari campanii de testare gratuită organizate în cadrul unităților penitenciare din România.

Hepatitele, problemă de sănătate publică

Hepatitele virale B, C, D reprezintă în România și în lume o problemă de sănătate publică, determinată de potențialul important de contagiozitate al acestor infecții virale, dar și de riscul apariției bolilor cronice hepatice – hepatită cronică, ciroză și cancer hepatic, afecțiuni cu o semnificativă povară medicală, socială și economică.

”Societățile profesionale, instituțiile internaționale consideră că pentru a îmbunătăți testarea, îngrijirea și tratamentul VHC și VHB în vederea eliminării acestor infecții, penitenciarele trebuie să fie vizate de intervenții personalizate.

Tratarea deținuților va contribui la reducerea prevalenței VHC și la prevenirea transmiterii în unitățile de detenție și în comunitatea mai largă, după eliberare.

Tratarea populațiilor penitenciare va reduce prevalența generală a VHC și numărul de noi infecții, făcând deținuții un grup țintă important pentru eliminarea VHC”, arată Spitalul Universitar de Urgență București.

Vezi și: Medicamentul care ar putea trata bolile creierului. Descoperirea, ajutor pentru Alzheimer, autism, schizofrenie

Sute de deținuți, testați pozitiv

Faza întâi a proiectului "LIBER de hepatita C" a fost derulată în unitățile penitenciare din partea de Sud, Centru și Est a țării, în perioada martie 2021 – februarie 2022. Au fost testați deținuții și personalul angajat din 15 unități penitenciare.

”Rezultatele fazei întâi a proiectului au evidențiat 688 de deținuți depistați pozitiv pentru infecția cu VHC și 206 pentru infecția cu VHB. Persoanele depistate pozitiv pentru hepatită C și B sunt evaluate de către medicii specialiști gastroenterologi din instituțiile partenere: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Sf. Spiridon Iași, pentru confirmarea diagnosticului, stadiul bolii hepatice și oportunitatea includerii în tratament.

Conform rezultatelor intermediare, majoritatea pacienților se află în fereastra de oportunitate pentru inițierea tratamentului antiviral. Rata de vindecare a infecției cu VHC la pacienții care beneficiază de tratament antiviral este de peste 98%”, arată Spitalul Universitar de Urgență București.

Prevalența infecției cu VHC evidențiată în rândul acestui segment populațional este de 9,92%, confirmând faptul că și în România prevalența rezidenților din unitățile penitenciare este de 10 ori mai mare decât în populația generală.

Vezi și: Tulburările alimentare, "creștere șocantă" din cauza COVID. Ce sunt și cum ne afectează: E vital să ajungem urgent la medic

Testare în nord-vestul țării

Având în vedere succesul primei faze a proiectului, deschiderea pentru colaborare și susținerea arătate de către Administrația Națională a Penitenciarelor, s-a luat decizia extinderii și în unitățile penitenciare din Nord-Vestul țării, zonă unde până acum nu s-a desfășurat o astfel de campanie de testare.

În a doua fază a proiectului "LIBER de hepatita C", echipele de medici de la București și Cluj vor testa utilizând teste rapide (Anti-HCV TEST) pentru infecția cu virusul C și B aproximativ 7.000 de deținuți și angajați ai unităților de detenție.

Etapa de testare este precedată ca și în prima fază, de o etapă de informare și conștientizare asupra modului de transmitere a virusurilor hepatitele B, C și D precum și a riscurilor determinate de întârzierea diagnosticului și tratamentului antiviral.

Testele rapide de diagnostic, investigațiile ulterioare necesare confirmării diagnosticului, evaluării stadiului bolii hepatice și includerii în terapie, precum și tratamentul sunt în totalitate gratuite.

"Este o perioadă decisivă în care România își poate dovedi performanța de a se alinia strategiei OMS de eliminare a hepatitelor virale ca amenințare pentru starea de sănătate a populației până în 2030 – obiectiv asumat în Planul Cadru Național pentru Controlul Hepatitelor Virale.

Activitățile de conștientizare și testare au fost intensificate pe parcursul ultimului an, atât prin acțiunile derulate prin cabinetele medicilor de familie, cât și prin cele dedicate unor grupe populaționale speciale (persoane private de libertate), prin intermediul mai multor iniţiative: Programele Regionale de Prevenire, Screening (testare) și Diagnostic al Pacienților cu Boli Cronice Hepatice secundare Infecțiilor cu virusurile Hepatitice B, C și D – LIVERO 2 – SUD și LIVERO 2 – EST și prin proiectul LIBER de Hepatită C", arată Prof. Dr. Liana GHEORGHE Președinte RoALD, Profesor de Gastroenterologie, Clinica de Gastroenterologie a Institutului Clinic Fundeni, coordonator științific al Campaniei "LIBER de hepatita C".

Vezi și: Cinci pacienți au primit a doua șansă la viață din generozitatea unei singure familii: Transplantul înseamnă VIAȚĂ!

 

Campania "LIBER de hepatita C", lansată sub egida Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă, a RoALD (Societatea Română pentru Studiul ficatului), în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Sf. Spiridon Iași, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie O. Fodor Cluj se adresează grupurilor vulnerabile reprezentate de deținuți, precum și personalului angajat din unitățile penitenciare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel