Leziunile cerebrale, asociate cu boala Alzheimer. Mecanisme neuronale care leagă TBI de acumularea proteinelor dăunătoare

alzheimer - FOTO: Freepik
Acest lucru care se petrece în tinerețe și nu numai poate duce la Alzheimer. Deși pe moment nu îi acordăm importanță, acesta are un impact dramatic asupra creierului pe termen lung.

Vezi și: Deficitul de Vitamina D, consecințe negative. Care este cantitatea recomandată

Oamenii de știință descoperă cum leziunile cerebrale ar putea declanșa boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit o legătură potențială între leziunile cerebrale traumatice (TBI) și un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Prin investigarea mecanismelor moleculare implicate, aceștia speră să paveze calea pentru intervenții terapeutice viitoare.

Leziunile cerebrale traumatice și riscul de Alzheimer

În fiecare an, aproximativ 2,5 milioane de persoane suferă de leziuni cerebrale traumatice, ceea ce poate crește semnificativ șansele lor de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață. O echipă de cercetare de la Colegiul de Medicină și Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio s-a concentrat pe înțelegerea modului în care TBI contribuie la acest risc crescut. Folosind atât modele de șoareci, cât și țesuturi cerebrale post-mortem umane, au examinat schimbările care apar în creier după astfel de leziuni.

"Având în vedere prevalența atât a TBI, cât și a bolii Alzheimer, înțelegerea mecanismelor moleculare care le leagă este esențială pentru dezvoltarea viitoarelor terapii", a declarat autorul senior al studiului, Hongjun "Harry" Fu, PhD, profesor asistent de neuroștiințe la Ohio State. Rezultatele au fost publicate în revista Acta Neuropathologica.

Vezi și: Tumorile local avansate, provocare în chirurgia oncologică. Dr. Gabriel Mitulescu: Evoluează local. Chiar dacă sunt agresive, dau tardiv metastaze

Inovații în tratament: Rolul proteinei BAG3

Cercetătorii au descoperit că TBI provoacă o serie de schimbări dăunătoare în creier, inclusiv o creștere a proteinelor tau hiperfosforilate, astro- și microgliosis, disfuncții sinaptice și impairmente cognitive asociate cu boala Alzheimer.

O descoperire semnificativă a fost reglarea descrescătoare a proteinei BAG3, implicată în eliminarea proteinelor deteriorate prin intermediul căii autophagie-lysosome, care contribuie la acumularea de tau hiperfosforilat după TBI.

Folosind o metodă bazată pe AAV pentru a supraexprima BAG3 în neuroni, echipa a observat îmbunătățiri în hiperfosforilarea tau, funcția sinaptică și abilitățile cognitive. Aceste rezultate sugerează că îmbunătățirea căii autofagie-lizozom ar putea fi benefică în atenuarea efectelor adverse ale TBI.

"Targetarea BAG3 neuronale ar putea reprezenta o strategie terapeutică promițătoare pentru prevenirea sau reducerea patologiei asemănătoare bolii Alzheimer", a spus Nicholas Sweeney, autorul principal al studiului și asistent de cercetare în neuroștiințe la Ohio State, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață

Alzheimer - FOTO: Freepik@artinvec

Direcții viitoare în cercetarea Alzheimer post-TBI

Această cercetare se bazează pe constatări anterioare care au identificat BAG3 ca un jucător cheie în controlul homeostaziei tau în țesuturile cerebrale umane post-mortem non-bolnave.

Disfuncția BAG3 ar putea face celulele mai vulnerabile la patologia tau în boala Alzheimer, conform coautorului principal, Tae Yeon Kim, student la programul de studii postuniversitare în științe biomedicale de la Ohio State.

"Având în vedere că studiile anterioare au arătat că patologia tau crește după TBI, ne-am întrebat dacă BAG3 ar putea juca un rol în acumularea tau după astfel de leziuni", a remarcat Fu.

Investigația lor a confirmat că disfuncția BAG3 perturbă mecanismele de eliminare a proteinelor, rezultând în acumularea tau atât în modelele de șoareci, cât și în țesuturile cerebrale post-mortem umane cu un istoric de TBI și Alzheimer.

Cercetările viitoare vor urmări să valideze în continuare legătura dintre TBI, BAG3, patologia tau, gliosis și neurodegenerare folosind un nou model cunoscut sub numele de Modelul de Accelerație Rotativă Indusă prin Cap Închis (CHIMERA). Acest model imită condițiile comune de TBI ușor întâlnite la oameni.

"Finalizarea studiilor viitoare ne va permite să înțelegem mai bine modul în care TBI și Alzheimer sunt legate biologic și să dezvoltăm terapii noi care pot reduce riscul de a dezvolta Alzheimer după o leziune cerebrală", a concluzionat Fu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză

Crossuri externe

pixel