Legumele: „NU se mănâncă niciodată singure”! Dr Mihaela Bilic explică

Dieta conteaza si cand vine vorba de cancer
Că legumele sunt sănătoase, știm cu toții. Dar că ele nu se mănâncă singure, ci cu anumite adaosuri știți? Iată explicațiile nutriționistului dr Mihaela Bilic: 

Legumele conțin substanțe nutritive care nu pot fi absorbite de organism decât în anumite condiții, spune dr Mihaela Bilic. Iată explicația ei: 

„Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Dar nu macronutrienții, adică conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți sau mai degrabă de fitonutrienți - acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante.

Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine - ideal cât mai intens și mai diferit colorate.

Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.

Sunt absorbiți în prezența grăsimii

Ce trebuie știut despre acești fitonutrienți? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc

Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne „unge” pe suflet, la propriu și la figurat”, a scris dr Mihaela Bilic, pe Instagram. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel