Legătura uimitoare dintre obezitate și gustul mâncării. Medic: Scade și cu 25%

legatura uimitoare dintre obezitate si gustul mancarii. FOTO Pexels @ Polina Tankilevitch
Gustul mâncării se modifică la obezi. Care este cauza și cum se remediază.

O parte destul de mare a problemelor de sănătate vine dinspre alimentația dezechilibrată, nu doar din punctul de vedere al caloriilor, cât și al combinațiilor dintre alimente.

”De ce ne îngrășăm? Mâncam prea mult și ne mișcăm prea puțin”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că am ajuns să iubim prea mult mâncarea.

Să fie ea atât de gustoasă și de irezistibilă? Să fie mai hrănitoare și mai bogată în calorii? De ce suntem incapabili să ne oprim când simțim că ne-am săturat?

Acestea sunt câteva întrebări pe care și le-a pus nutriționistul, iar răspunsul este unul cu adevărat uimitor.

”Un studiu arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce în mod considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative.

Efectul? Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult și ne îngrășăm mai tare.

Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei. Unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul, hrănit cu produse ultraprocesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi.

După 8 săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene.

Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă. Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces”, a mai spus nutriționistul.

Farfuria ideală a Mihaelei Bilic: Nu știe să numere caloriile

Ce stă la baza acestei ”degustări”

Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce acele citokine proinflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative.

”Vestea bună: efectul dispare prin slăbit. Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism. Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem.

Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare.

Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultraprocesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii”, a mai spus nutriționistul.

Totodată, Mihaela Bilic a tras un semnal de alarmă în privința kilogramelor în plus, acela de a fi luate în serios și scăpa de acestea cât mai rapid, căci odată instalate va fi mai greu de slăbit.

OMS avertizează: Un sfert dintre europeni sunt obezi sau supraponderali

O ”epidemie” de supraponderabilitate și obezitate, responsabilă de peste 1,2 milioane de decese pe an, face ravagii în Europa, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un nou raport, publicat marți.

”Ratele supraponderalității și obezității au atins proporții epidemice în întreaga regiune și continuă să crească”, a declarat într-un comunicat filiala europeană a OMS, formată din 53 de state.

Astfel, în Europa, aproape un sfert dintre adulți sunt acum obezi, ceea ce face ca prevalența obezității să fie mai mare decât în orice altă regiune, cu excepția Americii, potrivit OMS.

Nicio țară din regiune nu poate pretinde în prezent că a oprit această evoluție, iar amploarea problemei a fost evidențiată în timpul pandemiei Covid-19, în care excesul de greutate a fost un factor de risc.

”Creșterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat în raport. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Umami, gustul desăvârșit al mâncării. Ce este și unde îl găsim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel