Legătura dintre vaccinul COVID și convulsii. Ce arată un studiu nou

Vaccin, convulsii - Foto: Freepik @brown71p
Un nou studiu confirmă. Care este legătura între vaccinurile COVID și riscul de convulsii.

Un nou studiu, bazat pe date din șase studii clinice randomizate și controlate cu placebo, arată că nu există o asociere între vaccinul SARS-CoV-2 și riscul de debut al convulsiilor.

Rezultatele acestei analize, care au inclus un total de 63.500 de indivizi vaccinați cu SARS-CoV-2 și 55.000 care au primit un vaccin placebo, nu au evidențiat o diferență semnificativă între cele două grupuri în ceea ce privește apariția de noi convulsii la urmăriri la 28 sau 43 de zile, potrivit Medscape.

Conform investigației conduse de Ali Rafati, de la Universitatea de Științe Medicale din Iran, publicată online pe 29 aprilie în jama Neurology, nu există o diferență semnificativă în ceea ce privește inciența convulsiilor noi în populația generală între persoanele vaccinate și cele care au primit placebo.

Studiile anterioare au avut rezultate mixte cu privire la legătura dintre vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 și apariția de noi convulsii, unele dintre acestea arătând o asociere.

Pentru a afla mai multe despre posibila asociere între vaccinuri și debutul de convulsii, cercetătorii au efectuat o revizuire a literaturii și au identificat șase studii clinice randomizate care au măsurat evenimentele adverse după vaccinările împotriva SARS-CoV-2 (inclusiv cele cu ARN mesager, vector viral și virus inactivat) comparativ cu placebo sau alte vaccinuri.

Cinci dintre aceste studii au definit convulstiile noi conform Dicționarului Medical pentru Activități Reglementate, în timp ce investigații în al șaselea studiu au evaluat și determinat convulsiile noi la participanți.

Participanții au primit două doze de vaccin la un interval de 28 de zile în cinzi dintre studii și dor o doză în al șaselea studiu.

După compararea incidenței convulsiilor noi între cei 63.500 de persoane vaccinate (nouă convulsii noi) și cei 55.000 de beneficiari de placebo (o convulsie nouă), investigații nu au găsit o diferență semnificatică între cele două grupuri.

Cercetătorii au analizat și datele în mai multe moduri pentru a vedea dacă rezultatele ar putea fi diferite. 

Atunci când au analizat datele după platforma de vaccin și grupa de vârstă, nu au observat diferențe semnificative în datele despre convulsii noi.

De asemenea, cercetătorii au căutat date dincolo de luna următoare vaccinului pentru a acoperi întreaga perioadă de studiu, astfel că au analizat rezultatele a trei studii clinice cau au raportat evenimentele adverse până la 162 de zile după vaccinare.

După combinarea rezultatelor din cele trei studii, cercetătorii nu au găsit o diferență statistică între grupurile vaccinate și cele de placebo în ceea ce privește apariția convulsiilor noi.

Limitările studiului au inclus lipsa informațiilor despre dozele de vaccin sau factorii de risc pentru dezvoltarea convulsiilor. De asemenea, studiile clinice incluse în meta-analiză au fost efectuate în diferite moomente, astfel încât vaccinurile SARS-CoV-2 ar fi putut să difere în compoziție și eficacitate.

"Campania de vaccinare globală împotriba SARS-CoV-2 a fost un efort monumental în combaterea pandemiei. Vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 disponibile acum par sigure și adecvate", au scris autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel