Laptele cu ciocolată, beneficii surprinzătoare. Cum te ajută să slăbești

laptele cu ciocolata - FOTO: Freepick@WS Studio BR
Laptele cu ciocolată sau milkshake-ul de ciocolată nu doar că este o băutură apreciată de majoritatea persoanelor, dar are și beneficii suprinzătoare asupra organismului.

Laptele cu ciocolată, cunoscut sub numele de milkshake de ciocolată, indiferent dacă este servit cald sau rece, este mai mult decât o băutură preferată. Este, de asemenea, o mare sursă de mai multe substanțe nutritive importante. De asemenea, are o istorie lungă și interesantă. Iar astăzi este ziua milkshake-ului de ciocolată.

Mâncarea zeilor

Theobroma cacao, denumirea științifică pentru ciocolată, se traduce prin "cacao, mâncarea zeilor". Aztecii l-au măcinat în pulbere, l-au amestecat cu condimente, apă și, uneori, miere și l-au consumat ca băutură.

Milkshake-ul de ciocolată își are începuturile în anii 1494, potrivit istoricului James Delbourgo. Atunci, oamenii din Jamaica au preparat "o băutură caldă... din așchii de cacao proaspăt recoltată, fiartă cu lapte și scorțișoară”, arată WEB.MD.

Vezi și: Melanomul, mai puțin frecvent, dar mai periculos. Dr. Simionescu: Rata sa de supraviețuire este cea mai sumbră

Milkshake-ul de ciocolată - informații nutriționale

Milkshake-ul de ciocolată se face, în general, prin amestecarea laptelui de vacă cu cacao și îndulcitori, cum ar fi zahărul sau siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Este mai bogat în carbohidrați și calorii decât laptele neîndulcit, dar altfel conține niveluri similare de nutrienți. În funcție de tip, 1 cană (240 ml) de lapte de ciocolată oferă:

- Calorii: 180-211

- Proteine: 8 grame

- Carbohidrați: 26-32 grame

- Zahăr: 11-17 grame

- Grăsime: 2,5-9 grame

- Calciu: 28% din doza zilnică de referință

- Vitamina D: 25%

- Riboflavină: 24%

- Potasiu: 12%

- Fosfor: 25%, arată Healthline.

Milkshake-ul de ciocolată conține, de asemenea, cantități mai mici de zinc, seleniu, iod, magneziu și vitaminele A, B1, B6, B12.

Vezi și: Alzheimer, mai vizibil în pandemie. Ciurea: Duce la o suprastresare a sistemului nervos, la degradare

Laptele, proteina de care organismul are nevoie

Laptele este considerat o proteină completă - ceea ce înseamnă că oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali de care corpul tău are nevoie. Este deosebit de bogat în leucină, care pare a fi aminoacidul cel mai implicat în construirea și menținerea mușchilor puternici.

Laptele este, de asemenea, bogat în acid linoleic conjugat, un tip de grăsime omega-6 găsită în carne și lactate, în special de la animalele hrănite cu iarbă. Unele studii sugerează că acesta poate oferi beneficii mici de pierdere în greutate - deși nu toate studiile sunt de acord.

Pe de altă parte, pentru că este îndulcit, laptele de ciocolată conține de 1,5-2 ori mai mult zahăr decât laptele de vacă neîndulcit

Majoritatea autorităților sanitare recomandă limitarea zaharurilor adăugate la mai puțin de 5-10% din aportul zilnic de calorii – sau mai puțin de 10 lingurițe de zahăr adăugat pe zi pentru adultul mediu.

O cană (240 ml) de lapte de ciocolată poate conține până la 3 lingurițe de zahăr adăugat. Deci, consumul prea mult vă poate determina cu ușurință să depășiți această recomandare.

Vezi și: Dr. Simionescu, despre chirurgia dermatologică: Orice tumoră cutanată face obiectul. Acoperă 80% din totalitatea exciziilor cutanate

Milkshake-ul - benefic pentru oase

Milkshake-ul de ciocolată este bogat în calciu - principalul mineral prezent în oasele. Lactatele sunt cea mai mare sursă de calciu alimentar în Statele Unite și Canada - oferind aproximativ 72% din aportul zilnic de calciu al unei persoane medii. Restul provine din legume, cereale, leguminoase, fructe, carne, păsări de curte, pește și ouă. Calciul din lactate este ușor absorbabil. Cercetătorii cred că acesta poate fi principalul motiv pentru care lactatele sunt în mod constant legate de dezvoltarea oaselor puternice la copii și adolescenți.

Laptele este, de asemenea, bogat în proteine și fosfor, precum și adesea fortificat cu vitamina D - toate acestea fiind substanțe nutritive suplimentare importante pentru construirea și menținerea oaselor și dinților puternici.

Acest lucru poate explica de ce multe studii leagă consumul de lapte și produse lactate de riscurile mai mici de fracturi și boli osoase, cum ar fi osteoporoza - în special la adulții în vârstă.

Milkshake-ul, ajutor după antrenamente

Potrivit Healthline, milkshake-ul cu ciocolată vă poate ajuta să vă recuperați după antrenamente. Acetsa vă poate ajuta mușchii să se recupereze după un antrenament istovitor.

Acest lucru se datorează faptului că băuturile bogate în carbohidrați și proteine sunt deosebit de eficiente în completarea zaharurilor, fluidelor și electroliților pierduți în timpul exercițiilor fizice.

Acest lucru poate explica de ce milkshake-ul de ciocolată este adesea promovat ca o băutură de recuperare excelentă. Acestea fiind spuse, cele mai multe studii care arată beneficiile se fac pe sportivii ale căror antrenamente sunt de obicei mai intense și mai frecvente decât exercițiile fizice medii.

Vezi și: Hidrosadenita, inflamarea glandelor sudoripare, tratament. Simionescu: Arată absolut neplăcut și strică stima de sine a omului

Milkshake-ul de ciocolată – ajutor în diete

Milkshake-ul de ciocolată, datorită conținutului ridicat de zaharuri și glucide, poate suprima pofta de mâncare. Astfel, acesta poate fi un ajutor în diete, arată The Nest. O jumătate de cană de milkshake de ciocolată conține aproximativ 2,5 grame de proteine, puțin peste 7 grame de grăsime, aproximativ 70 de miligrame de calciu și 160 miligrame de potasiu. O cană de lapte cu conținut redus de grăsimi oferă aproximativ 8 grame de proteine, aproape 5 grame de grăsime, aproximativ 300 de miligrame de calciu și puțin sub 350 miligrame de potasiu.

În timp ce milkshake-urile de ciocolată probabil că nu pot fi suficiente ca înlocuitor al meselor, ele vă pot ajuta să ajungeți la aportul zilnic recomandat de 20 până la 35 de grame de grăsimi, 800 până la 1000 de miligrame de calciu și 4.700 de miligrame de potasiu pe zi. Aportul recomandat pentru proteine se bazează pe greutate. Ai nevoie de aproximativ 0,66 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel