La ce riscuri te expui dacă fumezi. Excludem bolile de plămâni
18 sep 2021, 10:07

Nu multă lume știe că fumul de țigară conține mai mult de 60 de substanțe chimice cancerigene.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu spune că și acele țigările “naturale” sau pe bază de plante conțin substanțe chimice dăunătoare. Acesta subliniază că oamenii nu conștientizează cât de multe probleme de sănătate cauzează fumatul, scrie medicul pe blogul său.

Iată câteva dintre cele enumerate de specialist, în afara cancerului pulmonar și a altor afecțiuni de plămâni:

* ”alte tipuri de cancer - fumatul crește riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul gurii, al gâtului (faringelui), al esofagului, al laringelui, al vezicii urinare, al pancreasului, al rinichilor, al colului uterin și al unor tipuri de leucemie. În general, fumatul cauzează 30% din totalul deceselor cauzate de cancer.

* probleme ale inimii și ale sistemului circulator - fumatul crește riscul de a muri din cauza bolilor de inimă și ale vaselor de sânge (cardiovasculare), inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Dacă aveți o boală a inimii sau a vaselor de sânge, cum ar fi insuficiența cardiacă, fumatul vă agravează starea.

* diabet - fumatul crește rezistența la insulină, ceea ce poate pregăti terenul pentru diabetul de tip 2. Dacă aveți diabet, fumatul poate accelera evoluția complicațiilor, cum ar fi bolile renale și problemele oculare. (...)

* boala dinților și a gingiilor - fumatul este asociat cu un risc crescut de a dezvolta inflamații ale gingiilor și o infecție gravă a gingiilor care poate distruge sistemul de susținere a dinților (parodontită)”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gura leului, efecte asupra sănătății. Cum te ajută

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?