La ce oră bei ultima cafea ca să nu-ți afecteze somnul. Cât de multă cofeină putem consuma

Consumatori de cafea
Când bei ultima cafea ca la noapte să nu stai treaz? Cât de multă cofeină poți consuma ziua ca să te poți odihni noaptea? Iată ce spune un expert: 

Mulți dintre noi ne începem zilele la fel: cu o ceașcă de cafea sau ceai tare, negru sau verde. Cofeina din ele face parte din rutina noastră zilnică, precum spălatul pe dinți sau îmbrăcarea. Poate că la prânz savurăm a doua cafea și, poate mai târziu încă una. Sau poate bem un ceai verde ori un energizant, mai pe seară. Dar drept rezultat, ai stat treaz până târziu în noapte gândindu-te ce ai făcut greșit de nu poți să dormi.

Rob M. van Dam, cercetător în epidemiologie și nutriție de la Universitatea Națională din Singapore, spune că ar trebui să consumăm cu înțelepciune cofeină, ce înseamnă să bei prea multă și de ce ne afectează diferit pe fiecare dintre noi.

„Oamenii reacționează foarte diferit la cofeină. Dacă vă tremură mâinile, vă simțiți brusc nervoși sau ritmul cardiac se schimbă, s-ar putea să fi băut prea multă cofeină. Și, în mod similar, asta poate interfera cu un somn bun”, spune expertul. 

El subliniaz că nu există o oră fixă, valabilă pentru toți, la care ar trebui să ne oprim din băut cafea ca să putem dormi bine. Și asta pentru că stilul nostru de viață ne poate face foarte diferiți. 

„Este ceva pe care fiecare individ trebuie să îl experimenteze singur - cât de multă cofeină bea și când să o bea. (...) Stilul tău de viață face diferența. De exemplu, persoanele care fumează metabolizează cofeina în ficat de aproximativ două ori mai repede. Dacă sunteți fumător, este posibil să beți cafea până mai târziu și să fiți în continuare OK în ceea ce privește somnul. Dar există și alți factori, cum ar fi dacă utilizați contraceptive orale ca femeie, caz în care este nevoie de două ori mai mult timp pentru a metaboliza cofeina. S-ar putea să fi fost în stare să beți cofeină seara și să dormiți bine și apoi să începeți să utilizați contraceptive orale și să observați că nu mai puteți dormi la fel de bine. Genetica joacă, de asemenea, un rol, deoarece unii oameni au variante în codul lor genetic care afectează enzimele din ficat care metabolizează și scapă de cofeină. Acest lucru vă poate face să-l metabolizați mai lent sau mai repede”, a explicat Van Dam, pentru CNN

Dar cât de multă cofeină e... prea multă? 

„În general, este recomandat de autorități precum  Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să se păstreze cofeină la în maxim de 400 miligrame pe zi sau mai puțin. Dacă te uiți la o ceașcă normală de cafea, aceasta are aproximativ 100 de miligrame de cofeină, deci ar însemnă un maximum de patru ceșcuțe pe zi. 

O altă recomandare este să nu consumați mai mult de 200 de miligrame odată. Chiar dacă este posibil să beți patru căni, nu doriți să le beți una după alta, pentru că va fi prea mult de metabolizat pentru organism”, a arătat Van Dam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel