L-teanina: aminoacidul din ceai care promite relaxare și imunitate. Doza optimă și efectele secundare ale excesului

L-teanina Foto: Freepik @vitaliiborkovskyi
L-teanina Foto: Freepik @vitaliiborkovskyi
  • L-teanina Foto: Freepik @vitaliiborkovskyi
L-teanina, un aminoacid găsit în ceai, oferă potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului, îmbunătățirea concentrării și susținerea sistemului imunitar.

Vezi și: Oncologii dezvăluie secretele prevenirii cancerului. Cum putem transforma prevenția cancerului într-un obicei zilnic

L-teanina, un aminoacid care se găsește în frunzele de ceai, în special în ceaiul verde și în ceaiul cu frunze libere, are potențiale beneficii pentru sănătate. Aminoacizii sunt proteine și sunt componente esențiale ale vieții.

Oamenii au nevoie de 20 de aminoacizi diferiți pentru a funcționa corect, cu 11 aminoacizi esențiali necesari prin alimente. Deși nu este esențială pentru supraviețuire, prezența sa în plante și ciuperci a fost studiată pentru impactul său potențial asupra funcției creierului.

L-teanina poate fi luată din ceaiuri verzi, ceaiuri albe sau matcha și poate fi, de asemenea, administrată sub formă de tablete sau pastile.

Beneficii

L-teanina, un compus natural găsit în ceai, are numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului, poate crește concentrarea, poate îmbunătăți imunitatea și poate ajuta în tratamentul cancerului.

Studiile au asociat L-teanina cu reducerea stresului și a anxietății la persoanele care se confruntă cu situații stresante. Un studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry a constatat că L-teanina a redus anxietatea și a îmbunătățit simptomele la persoanele care trăiesc cu schizofrenie sau tulburare schizoafectivă.

O combinație de L-teanină și cofeină poate contribui, de asemenea, la creșterea concentrării și a atenției, după cum s-a observat într-un studiu. L-teanina poate îmbunătăți, de asemenea, funcția sistemului imunitar al organismului, reducând potențial infecțiile tractului respirator superior și prevenind gripa.

În plus, L-teanina a fost asociată cu amplificarea efectelor antitumorale ale anumitor medicamente de chimioterapie, ceea ce sugerează că ar putea contribui și la îmbunătățirea capacității chimioterapiei de a combate cancerul.

Studii recente sugerează că un consum regulat de ceai poate duce la scăderea ratelor de cancer, femeile diagnosticate cu cancer ovarian care au băut cel puțin o ceașcă de ceai verde pe zi trăind mai mult decât cele care nu au băut. În plus, băutorii de ceai aveau cu 32% mai puține șanse de a dezvolta cancer pancreatic.

Foto: Freepik @Hashmi3

L-teanina poate fi, de asemenea, benefică pentru gestionarea tensiunii arteriale, deoarece promovează relaxarea și poate îmbunătăți somnul atât la animale, cât și la oameni. Un studiu dublu-orb efectuat pe 98 de băieți cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani a arătat că administrarea de L-teanină a dus la un somn mai lung și mai odihnitor după 6 săptămâni. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări înainte de a se putea dovedi că este sigură și eficientă, în special pentru copii.

Pe scurt, L-teanina are numeroase beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv reducerea anxietății, îmbunătățirea imunității, tratamentul cancerului, gestionarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea somnului. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a asigura siguranța și eficacitatea lor.

Citește și: Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea. Profită la maxim de beneficiile cafelei pentru sănătate

Riscuri și efecte secundare

L-teanina este în general sigură și bine tolerată atunci când este administrată în doze adecvate, majoritatea adulților sănătoși luând între 200 mg și 500 mg pe zi. Cu toate acestea, ea poate provoca efecte secundare, în special la doze mari.

Pentru a obține o doză bună de L-teanină, încercați să creșteți consumul de ceai, deoarece ceaiul negru sau verde poate avea efecte secundare similare cu cele ale excesului de cofeină.

Unele efecte secundare raportate includ dureri de cap, amețeli, greață, nervozitate, iritabilitate și diaree. Aceste efecte secundare sunt relativ puțin frecvente și, de obicei, ușoare. Este important să consultați un furnizor de asistență medicală înainte de a lua orice supliment nou, mai ales dacă aveți condiții de sănătate subiacente sau luați medicamente.

Persoanele însărcinate sau care alăptează ar trebui, de asemenea, să manifeste prudență din cauza cercetărilor limitate privind siguranța sa în aceste populații.

U.S. Food and Drug Administration (FDA) a clasificat L-teanina ca fiind în general sigură, dar nu există orientări specifice privind modul de administrare. FDA nu revizuiește sau reglementează produsele cu L-teanină, astfel încât este esențial să găsiți o versiune de înaltă calitate fără adaosuri de umplutură.

L-teanina nu este un medicament dar este în general sigură pentru consum în comprimate de 200 mg. Este puțin probabil să provoace o supradoză și poate fi consultată cu un medic pentru sfaturi privind dozajul.

În timp ce studiile mici și cercetările pe animale sugerează că ar putea ajuta la relaxare, la îmbunătățirea calității somnului și la neuroprotecție, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma potențialele sale beneficii pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel