Khosta-2, virusul declanșat în Rusia, cât de periculos e. Dorobăț: Ne putem aștepta să-și facă simțită prezența în sezonul rece

khosta - FOTO: Freepick@pikisuperstar
EXCLUSIV
Khosta 2, virusul descoperit în Rusia și similar cu COVID-19, s-ar putea răspândi în întreaga lume.

Khosta 2, noul virus respirator descoperit printre lilieci, este acoperit cu proteine de tip spike care pot infecta celulele umane folosind aceleași căi de intrare. După o pandemie de COVID-19, care nici nu s-a încheiat, un nou virus amenință umanitatea. 

Am discutat cu medicul infecționist Carmen Dorobăț pentru a ne explica mai multe despre transmiterea acestor virusuri și, dacă, este cazul să ne facem griji. 

”În apariția unui virus nou cel mai important lucru este acela ca cercetătorii să ne pună în vedere familia din care face parte pentru că noi trebuie să știm dacă avem antiviral la dispoziție, cum nu am avut în cazul coronavirusului.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știm este calea de transmitere a virusului. Noi trebuie să știm acest lucru pentru a putea să sfătuim populația de ceea ce trebuie să se ferească. În sezonul rece ne putem aștepta ca un astfel de virus să își facă simțită prezența”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Vezi și: Bolile metabolice, asociate cu cele neuronale. Medic: Vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie

Virus imun la vaccinurile COVID-19

O echipă condusă de cercetătorii de la Școala Paul G. Allen pentru Sănătate Globală a Universității de Stat din Washington a descoperit că prezența proteinelor spike din virusul liliacului, denumit Khosta-2, poate infecta celulele umane și este rezistent atât la anticorpii monoclonali, cât și la serul persoanelor vaccinate împotriva SARS-CoV-2. Atât Khosta-2, cât și SARS- CoV-2 aparțin aceleiași subcategorii de coronavirusuri cunoscute sub numele de sarbecovirusuri, informează publicația News Medical.

„Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei – chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 – reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs de desfășurare împotriva SARS-CoV-2”, a declarat Michael Letko, virusolog la WSU și autor corespondent al studiului publicat în revista PLoS Pathogens.

Vezi și: Alimentul care provoacă îmbătrânirea prematură a tenului

Khosta-2, noul virus mortal, similar cu COVID, descoperit în Rusia. Avertisment: Poate urma o nouă pandemie, e rezistent la anticorpi. Virusuri rusești ciudate

Cercetătorii au lansat deja un avertisment cu privire la o nouă pandemie ce poate fi declanșată de un virus mortal care se răspândește printre oameni. Și mai problematică este rezistența sa aparentă la anticorpii monoclonali și la serul indus la beneficiarii vaccinului COVID-19.

Cu alte cuvinte, acest nou virus respirator nu poate fi neutralizat de medicamentele noastre actuale. Nici măcar anticorpii dezvoltați împotriva variantei Omicron nu au fost eficienți împotriva virusului liliacului, în ciuda faptului că ambii agenți patogeni aparțin aceluiași grup de coronavirusuri respiratorii acute, cunoscute sub numele de sarbecovirusuri.

”În mod critic, constatările noastre evidențiază nevoia urgentă de a continua dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva sarbecovirusurilor, care să ofere o protecție mai largă”, scriu autorii.

Când cercetătorii din Rusia au dat prima dată peste Khosta-2 împreună cu un alt virus al liliecilor, Khosta-1, în 2020, niciunul dintre cei doi agenți patogeni nu părea deosebit de periculos.

”Din punct de vedere genetic, aceste virusuri rusești ciudate semănau cu altele care fuseseră descoperite în alte părți ale lumii, dar pentru că nu semănau cu SARS-CoV-2, nimeni nu a crezut că sunt ceva care să ne entuziasmeze prea tare”, explică virusologul Michael Letko de la Universitatea de Stat din Washington.

Citește mai departe AICI

Khosta-2, riscuri pentru oameni

Letko împreună cu alți câțiva cercetători de la WSU au studia cele două virusuri nou descoperite. Conform cercetărilor, Khosta-1 prezintă un risc scăzut pentru oameni, dar Khosta-2 a demonstrat unele trăsături îngrijorătoare.

Folosind plasmă din populații umane vaccinate pentru Covid-19, echipa a descoperit că virusul Khosta-2 nu a fost neutralizat de vaccinurile actuale. Ei au testat, de asemenea, plasma de la persoane care au fost infectate cu varianta omicron, dar anticorpii au fost ineficienți.

Din fericire, cercetătorii spun că noului virus îi lipsesc unele gene despre care se crede că sunt implicate în patogeneza la om. Există totuși riscul ca virusul Khosta-2 să se recombine cu un al doilea virus, cum este SARS-CoV-2.

”Când vezi că SARS-2 are această capacitate de a trece înapoi de la oameni în fauna sălbatică, unde există și alți viruși precum Khosta-2, care așteaptă în aceste animale, având proprietăți pe care nu ne dorim să le aibă, apare acest scenariu și noi dăm cu zarul, pentru că există șanse ca până la urmă virusurile să se combine pentru a crea un virus potențial mai riscant”, a mai spus Letko.

Vezi și: Cum gestionăm oboseala psihică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel