Bolile metabolice, asociate cu cele neuronale. Medic: Vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie

boli metabolice. FOTO: Freepik @mayakruchankova
Bolile metabolice au fost asociate cu boli neuronale, iar apariția lor este la vârste tot mai mici.

Frecvența bolilor de metabolice și de nutriție este tot mai mare, iar vârsta la care au început să apară acestea este în continuă scădere, a afirmat prof. univ. Rodica Bălașa, în cadrul Conferinţei Naţionale ”Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, ce se desfășoară în această perioadă la Târgu Mureș, potrivit Agerpres.

”Din păcate, frecvenţa acestor boli metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă. Din păcate, vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie, iar complicaţiile pe care aceste boli le generează în aproape toate specialităţile medicale, ne face să fim cu toţii împreună.

Eu sunt neurolog şi trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepţia celor neuro-degenerative, sunt consecinţa celorlalte boli ale organelor.

Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos. Universitatea noastră este într-o emulaţie ştiinţifică permanentă, astfel încât organizarea aici a unei conferinţe naţionale, cu o participare atât de largă, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat Rodica Bălaşa de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş, potrivit sursei menționate.

Vezi și: Alzheimer, mai vizibil în pandemie. Ciurea: Duce la o suprastresare a sistemului nervos, la degradare

Bolile metabolice, diabetul și nutriția - abordare interdisciplinară

Totodată, decanul Facultăţii de Medicină, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, a arătat că evenimentul organizat de Asociaţia Medicală Română şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş abordează diabetul, nutriţia şi bolile metabolice într-o formă de interdisciplinaritate.

”Aşa cum acest cuvânt nou, interdisciplinaritate, a intrat în vocabularul nostru, iată, a venit şi momentul în care diabetul, nutriţia şi bolile metabolice sunt abordate într-o formă de interdisciplinaritate.

Şi nici nu se poate acest lucru altfel, întrucât dumneavoastră, ca profesionişti în tratarea diabetului şi a tuturor boilor de nutriţie, ştiţi foarte bine că fiecare sistem de organe din corpul uman este afectat, începând de la nivel de celulă, mitocondrie, ribozom şi până la sistemul complet şi întreg corpul uman.

De aceea, cred că această conferinţă inaugurată la Târgu Mureş se doreşte a fi una care va avea o continuitate”, a precizat prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.

Vezi și: Diabetul la copii, o frecvență îngrijorătoare. DSP: Are legătură cu pandemia

Bolile metabolice, ce sunt și cum se manifestă

Bolile metabolice reprezintă tulburările ce vizează o serie de factori nutritivi, caracterizate adesea prin reacții chimice anormale din care pot rezulta diverse modificări ale procesului metabolic. Aceste afecțiuni pot fi ereditare, dar și dobândite de-a lungul vieții.

Cele mai frecvente tulburări metabolice sunt:

- metabolismul glucidelor

- metabolismul lipidelor

- metabolismul proteinelor.

Diabetul este unul dintre cele mai întâlnite tulburări metabolice și reprezintă o afecțiune ce indică un nivel ridicat al zahărului din sânge și apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau o produce într-o cantitate prea mică pentru a transforma glucoza în energie.

Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică șii este asociată de multe ori cu boli cronice severe, precum bolile cardiovasculare și diabetul zaharat. Cauzele principale ale obezității sunt: supraalimentarea, sedentarismul, anxietatea, stresul și de foarte multe ori, toate acestea asociate. Obezitatea este unul dintre factorii de risc pentru apariția cancerului, fiind de asemenea o cauză a mortalității din cauza cancerului, potrivit unui studiu recent.

Hipertiroidismul se declanșează atunci când hormonul tiroidian deține controlul asupra metabolismului și influențează rata bătăilor inimii, digestia, tonusul muscular, rezistența oaselor, dar mai ales nivelul colesterolului din sânge.

Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni ai căror principală funcție este aceea de a controla modul în care organismul consumă energia. El este caracterizat de creșterea excesivă în greutate și ritm cardiac lent.

Guta este o afecțiune întâlnită preponderent în rândul bărbaților și este cauzată de acidul uric metabolic format în organism. Când nivelul acidului uric atinge valori foarte mari, acesta poate forma cristale care apoi se depun la nivelul articulațiilor.

Vezi și: Menopauza prematură, asociată cu risc crescut de boli cardiace. Se poate diagnostica printr-un test de sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel