Acest superaliment ieftin de sezon...
Vezi și: COVID-19, impact asupra creierului. Forma severă a bolii îmbătrânește creierul cu 20 de ani
Cunoașterea istoricului familial de cancer este esențială pentru identificarea riscurilor și prevenirea bolii. Înțelegerea istoricului medical al rudelor poate oferi indicii cruciale despre predispozițiile genetice și poate facilita depistarea precoce, un factor decisiv în succesul tratamentului.
Ignorarea acestor informații poate însemna o întârziere în diagnosticare și, implicit, pierderea unor oportunități vitale pentru intervenție. Așadar, este vital ca fiecare persoană să își cunoască și să își împărtășească istoricul familial de cancer pentru a promova sănătatea și bunăstarea generațiilor viitoare.
Mulți americani nu sunt conștienți de detalii importante despre istoricul medical al familiei lor, în special în ceea ce privește cancerul. Un nou sondaj arată că aproape jumătate dintre americani ar putea ignora informații care le-ar putea salva viața despre cancerul din familiile lor. Această lipsă de cunoaștere poate însemna că mulți trec cu vederea semne cruciale care ar putea ajuta la detectarea și prevenirea precoce.
Un sondaj realizat de Talker Research, în care au fost implicați 2.000 de americani, în cadrul Lunii de Conștientizare a Cancerului Ovarian, scoate la lumină lacunele din cunoașterea istoriei de cancer din familie.
Rezultatele sunt uluitoare: 48% dintre americani nu cunosc istoricul familial de cancer. Sondajul dezvăluie, de asemenea, că 42% dintre femei și 54% dintre bărbați sunt confuzi în ceea ce privește fundalul medical al rudelor lor.
Mai mult, doar 22% dintre cele 1.000 de femei chestionate s-au declarat sigure că știu cine din familia lor a avut cancer, dar chiar și acestea nu erau sigure în legătură cu tipul exact de cancer. În mod alarmant, 20% dintre femei nu aveau nicio cunoștință despre istoricul de cancer din familia lor.
Sondajul a explorat, de asemenea, motivele pentru care femeile nu își fac la timp controalele medicale. Aproape o treime (30%) au menționat anxietatea și frica drept principalele motive pentru evitarea verificărilor medicale regulate.
Lipsa de timp (24%) și disconfortul fizic resimțit în timpul controalelor (21%) au fost, de asemenea, factori importanți. Doar 46% dintre femeile chestionate au declarat că sunt la zi cu verificările lor medicale.
Gerard Ledesma a împărtășit o poveste emoționantă despre pierderea soției sale din cauza cancerului ovarian.
"Pierderea unei persoane dragi din cauza cancerului ovarian este o lecție foarte dureroasă de învățat", a spus Ledesma.
Soția sa, Gina, a luptat cu boala cu curaj și credință, dar din cauza faptului că cancerul a fost diagnosticat într-un stadiu avansat, șansele sale de supraviețuire au fost reduse.
Experiența lui Ledesma subliniază importanța critică a detectării precoce.
"Sentimentul de neputință de a-ți vedea persoana iubită suferind este ceva ce nu îmi doresc ca altcineva să experimenteze. Prevenirea și conștientizarea sunt esențiale", a adăugat el.
Istoricul familial de cancer, important - FOTO: Freepik
Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere ginecologice, deseori deoarece este diagnosticat prea târziu. Clara MacKay, CEO-ul Coaliției Mondiale pentru Cancerul Ovarian, a subliniat câteva puncte esențiale pentru creșterea conștientizării și eforturilor de prevenire:
Testele Papanicolau nu detectează cancerul ovarian. Deși testele Papanicolau sunt vitale pentru detectarea cancerului de col uterin, ele nu depistează cancerul ovarian. Pacientele care prezintă simptome ar trebui să le discute în timpul consultațiilor ginecologice.
Cancerul ovarian este adesea diagnosticat târziu. Fără un proces de screening de rutină, cancerul ovarian este de obicei descoperit doar după ce s-a răspândit, ceea ce face tratamentul mai dificil.
Detectarea precoce îmbunătățește rezultatele. Diagnosticarea cancerului ovarian înainte ca acesta să se răspândească crește semnificativ șansele de tratament de succes. Conștientizarea simptomelor este esențială.
Recunoașterea simptomelor. Simptome precum balonarea persistentă, dificultatea de a mânca, senzația de sațietate rapidă, durerea pelviană sau abdominală și probleme urinare, cum ar fi urgența sau frecvența urinară, nu trebuie ignorate. Dacă aceste simptome persistă, pacientele ar trebui să consulte un medic.
"Nu ezitați să căutați răspunsuri dacă ceva nu se simte în regulă", a precizat MacKay.
Femeile întârzie adesea să caute ajutor pentru că se simt incomode sau se tem să fie ignorate de profesioniștii din domeniul sănătății. Totuși, apărarea propriei sănătăți și a fi proactivă poate fi cheia unui diagnostic mai rapid, care poate salva vieți.
Cu atât de mulți americani care nu cunosc istoricul de cancer al familiei lor, creșterea conștientizării despre importanța detectării precoce și a controalelor medicale regulate este esențială. Cunoașterea simptomelor cancerului ovarian și a altor forme de cancer poate face o diferență uriașă în rezultate. A fi informat despre istoricul medical familial și să fii atent la propriul corp ar putea salva vieți.
Vezi și: Diabetul de tip 2, identificat cu AI. Tonul vocii, analizat
Cancerul ovarian reprezintă o proliferare anormală a celulelor în ovare, care se dezvoltă rapid și pot invada țesuturile sănătoase ale organismului.
Sistemul reproducător feminin include două ovare, localizate câte unul pe fiecare parte a uterului, care au rolul de a produce ovule, precum și hormonele estrogen și progesteron, esențiale pentru funcționarea acestuia.
Tratamentul standard pentru cancerul ovarian constă în general în intervenții chirurgicale, urmate de chimioterapie, cu scopul de a elimina celulele canceroase și a preveni recidivele, potrivit Mayo Clinic.
Vezi și: Recuperarea după operația la inimă. Ce este interzis să faci. Greșeala care te costă viața
Cancerul ovarian poate să se dezvolte și să se răspândească în abdomen înainte de a provoca orice simptome. Acest lucru poate face dificilă detectarea timpurie a bolii. Simptomele cancerului ovarian pot include:
- Dureri pelvine sau abdominale, disconfort sau balonare.S
- chimbări în obiceiurile alimentare, cum ar fi senzația de sațietate precoce și pierderea apetitului.
- Secreții vaginale sau sângerări anormale, în special dacă sângerarea apare în afara ciclului menstrual obișnuit sau după menopauză.
- Schimbări intestinale, cum ar fi diareea sau constipația.
- Creșterea dimensiunii abdomenului.
- Urinări frecvente, potrivit Cleveland Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest superaliment ieftin de sezon...
Acest aliment reduce grăsimea...
Transplantul de organe trece printr-o revoluție tehnologică fără...
Medicul Wasim Nazer ne-a spus adevărul despre margarină și despre...
Cel mai periculos aliment pentru...
Acest medicament reduce semnificativ...
Cele 6 semne care prevestesc moartea:...