Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Ficatul este principalul centru de detoxifiere. Acesta lucrează din greu pentru a elimina toxinele și deșeurile metabolice acumulate în organism înainte ca acestea să facă mult rău. Multe suplimente naturale sprijină sănătatea ficatului, dar o serie dintre ele fac contrariul.
Invitat în podcastul lui Cătălin Măruță, acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, a explicat dacă sunt periculoase condimentele pentru ficat.
"Condimentele nu sunt neapărat periculoase. Acum, știți bine, indienii mănâncă atât de condimentat încât ar trebui să moară toți de ficat dacă ar fi toxice. Sunt destul de agresive pe tobul digestiv, mai ales pe unele segmente, în zona terminală. Pacienților cu hemoroizi nu le-aș recomanda condimente. Nici pe stomac nu sunt ușor de tolerat, dar, sigur, depide de gusturi.
Sigur, dacă ne referim în mod specific nu la condimente, ci la ustoroi", a declarat acad. prof. dr. Irinel Popescu.
Usturoiul este folosit pe scară largă ca aromă în bucătărie, dar a fost folosit și ca medicament de-a lungul istoriei antice și moderne. Usturoiul este cunoscut pentru efectele sale de a pentru a preveni și trata o gamă largă de afecțiuni și boli.
Foto: Youtube Acasa la Măruță
În prezent, usturoiul este utilizat pe scară largă pentru mai multe afecțiuni legate de sistemul sanguin și de inimă, inclusiv ateroscleroza (întărirea arterelor), colesterolul ridicat, infarctul, boala coronariană și hipertensiunea arterială.
De asemenea, usturoiul este folosit astăzi de unele persoane pentru prevenirea cancerului pulmonar, a cancerului de prostată, a cancerului de sân, a cancerului de stomac, a cancerului rectal și a cancerului de colon.
"Usturoiul are multe acțiuni pozitive, e clar. E foarte neplăcut social, dar altfel, și pe vasele de sânge e un aliment bun.
Dacă am avea garanția că toate produsele sunt luate direct de la fermă, atunci vi le-aș recomanda din toată inima pe toate. Altfel, am niște mici rezerve, pentru că nu prea știu de unde sunt", a mai spus medicul Irinel Popescu.
Printre beneficiile sale, usturoiul e cunoscut pentru efectele pentru:
- cancerul pulmonar
Persoanele care au consumat usturoi crud de cel puțin două ori pe săptămână în perioada de studiu de 7 ani au avut un risc cu 44% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar, potrivit unui studiu realizat la Centrul Provincial Jiangsu pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China.
Cercetătorii, care și-au publicat studiul în revista Cancer Prevention Research, citați de Medical News Today, au realizat interviuri față în față cu 1.424 de pacienți cu cancer pulmonar și 4.543 de persoane sănătoase. Aceștia au fost întrebați despre dieta și stilul lor de viață, inclusiv întrebări despre fumat și despre cât de des mâncau usturoi.
Autorii studiului au scris: "A fost observată o asociere protectoare între consumul de usturoi crud și cancerul pulmonar, cu un model de răspuns la doză, ceea ce sugerează că usturoiul poate servi, potențial, ca agent chimio-preventiv pentru cancerul pulmonar."
- cancerul cerebral
Compușii organo-sulfuroși care se găsesc în usturoi au fost identificați ca fiind eficienți în distrugerea celulelor din glioblastoame, un tip de tumoare cerebrală mortală.
Co-autorul studiului, Ray Swapan, a declarat: "Această cercetare evidențiază marea promisiune a compușilor de origine vegetală ca medicament natural pentru controlul creșterii maligne a celulelor tumorale cerebrale umane. Sunt necesare mai multe studii pe modele animale de tumori cerebrale înainte de aplicarea acestei strategii terapeutice la pacienții cu tumori cerebrale".
- cancerul de prostată
Medicii de la Departamentul de Urologie, China-Japan Friendship Hospital, Beijing, China, au efectuat un studiu care a evaluat relația dintre consumul de legume Allium și riscul de cancer de prostată.
Aceștia au adunat și analizat studiile publicate până în mai 2013 și au raportat concluziile lor în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.
Autorii studiului au concluzionat: "Legumele Allium, în special consumul de usturoi, sunt legate de un risc scăzut de cancer de prostată".
Echipa a comentat, de asemenea, că, deoarece nu există multe studii relevante, ar trebui efectuate alte studii prospective bine concepute pentru a confirma concluziile lor.
- osteoartrita de șold
Femeile a căror dietă era bogată în legume allium au avut niveluri mai scăzute de osteoartrită, o echipă de la King's College London și University of East Anglia, ambele din Anglia, a raportat în revista BMC Musculoskeletal Disorders. Printre exemplele de legume allium se numără usturoiul, prazul, șalota, ceapa și rakkyo.
Autorii studiului au declarat că descoperirile lor nu numai că au evidențiat posibilul impact al dietei asupra rezultatelor osteoartritei, dar au demonstrat, de asemenea, potențialul utilizării compușilor care există în usturoi pentru a dezvolta tratamente pentru această afecțiune.
Studiul pe termen lung, la care au participat peste 1.000 de gemeni sănătoși de sex feminin, a constatat că cei ale căror obiceiuri alimentare includeau multe fructe și legume, "în special aliaje precum usturoiul", prezentau mai puține semne de osteoartrită timpurie la nivelul articulației șoldului.
- antibiotic potențial puternic
Sulfura de dialil, un compus din usturoi, a fost de 100 de ori mai eficientă decât două antibiotice populare în combaterea bacteriei Campylobacter, potrivit unui studiu publicat în Journal of Antimicrobial Chemotherapy.
Bacteria Campylobacter este una dintre cele mai frecvente cauze ale infecțiilor intestinale.
Autorul principal, Dr. Xiaonan Lu, de la Universitatea de Stat din Washington, a declarat: "Această lucrare este foarte interesantă pentru mine, deoarece arată că acest compus are potențialul de a reduce bacteriile care cauzează boli în mediul înconjurător și în aprovizionarea noastră cu alimente".
- protecția inimii
Trisulfura de dialil, o componentă a uleiului de usturoi, ajută la protejarea inimii în timpul operațiilor cardiace și după un atac de cord, au descoperit cercetătorii de la Emory University School of Medicine. Aceștia cred, de asemenea, că trisulfura de dialil ar putea fi folosită ca tratament pentru insuficiența cardiacă.
S-a demonstrat că hidrogenul sulfurat gazos protejează inima de leziuni.
Cu toate acestea, este un compus volatil și este dificil de administrat ca terapie.
Din acest motiv, oamenii de știință au decis să se concentreze pe trisulfura de dialil, o componentă a uleiului de usturoi, ca o modalitate mai sigură de a furniza beneficiile hidrogenului sulfurat la nivelul inimii.
În experimentele efectuate pe șoareci de laborator, echipa a constatat că, după un atac de cord, șoarecii care au primit sulfură de dialil au avut cu 61% mai puține leziuni cardiace în zona de risc, comparativ cu șoarecii netratați.
Într-un alt studiu, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, oamenii de știință au descoperit că uleiul de usturoi poate ajuta la protejarea pacienților cu diabet de cardiomiopatie.
Cardiomiopatia este principala cauză de deces în rândul pacienților cu diabet. Este o boală cronică a miocardului (mușchiul inimii), care este îngroșat, mărit și/sau rigidizat în mod anormal.
Echipa a hrănit șobolanii diabetici de laborator cu ulei de usturoi sau cu ulei de porumb. Cei hrăniți cu ulei de usturoi au prezentat semnificativ mai multe schimbări asociate cu protecția împotriva leziunilor cardiace, în comparație cu animalele care au fost hrănite cu ulei de porumb.
Autorii studiului au scris: "În concluzie, uleiul de usturoi posedă un potențial semnificativ de protecție a inimilor împotriva cardiomiopatiei induse de diabet."
Vor trebui efectuate studii pe oameni pentru a confirma rezultatele acestui studiu.
- colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată
Cercetătorii de la Universitatea din Ankara au investigat efectele suplimentării cu extract de usturoi asupra profilului lipidic (grăsimi) din sânge al pacienților cu colesterol ridicat. Studiul lor a fost publicat în Journal of Nutritional Biochemistry.
La studiu au participat 23 de voluntari, toți cu colesterol ridicat; 13 dintre ei aveau și hipertensiune arterială. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri:
- leziuni hepatice induse de alcool
Leziunile hepatice induse de alcool sunt cauzate de consumul excesiv pe termen lung de băuturi alcoolice.
Oamenii de știință de la Institutul de Toxicologie, Școala de Sănătate Publică, Universitatea Shandong, China, au dorit să determine dacă disulfura de dialil (DADS), un compus organosulfurat derivat din usturoi, ar putea avea efecte protectoare împotriva stresului oxidativ indus de etanol.
- răceala obișnuită
O echipă de cercetători de la St. Joseph Family Medicine Residency, Indiana, a realizat un studiu intitulat "Treatment of the Common Cold in Children and Adults", publicat în American Family Physician.
Aceștia au raportat că "Utilizarea profilactică a usturoiului poate scădea frecvența răcelilor la adulți, dar nu are niciun efect asupra duratei simptomelor". Utilizarea profilactică înseamnă utilizarea regulată pentru a preveni boala.
Deși există unele cercetări care sugerează că usturoiul crud are cele mai multe beneficii, alte studii au analizat consumul general de allium, atât crud, cât și gătit, și au constatat beneficii. Prin urmare, vă puteți bucura de usturoi într-o varietate de moduri pentru a profita de avantajele sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...