Ioana Mihăilă, la Maratonul Vaccinării de la UMF Iași: Vaccinând adolescenții îi protejăm pe ei și pe cei cu care vin în contact

Ministrul Ioana Mihăilă, la conferința de la Iași. Foto: print screen
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a subliniat, vineri, la Iași, la cea de-a doua ediție a Maratonului Vaccinării de la UMF Gr.T. Popa, importanța imunizării adolescenților împotriva COVID-19, menționând că astfel nu doar ei vor fi protejați, ci și persoanele cu care vin în contact.

Maratonul Vaccinării de la UMF Gr.T. Popa din Iași care se află la a doua ediție, implică peste 1.000 de de cadre medicale, a început vineri la 16.00 și se va termina luni dimineață la ora 08.00. La prima ediție s-au vaccinat aproximativ 4.600 de persoane, care sunt așteptate în acest weekend să-și facă cea de-a doua doză din vaccinul COVID-19 de la Pfizer care este administrat aici. 

„Peste 500 de studenți au contribuit în prima etapă a Maratonului la buna desfășurare a acțiunilor din luna mai”, a epxlicat prof.dr. Doina Azoicăi, cunoscut epidemiolog, președinte al Societății Române de Epidemiologie și președinte al Comisiei de Epidemologie din cadrul Ministerului Sănătății. 

Prezentă la deschiderea celei de-a doua ediții a Maratonului Vaccinării, unde se vor vaccina doar cei care au participat la prima ediție iar acum au de făcut doza de rapel, ministrul Sănătății a vorbit totuși și despre imunizarea adolescenților. Ea a subliniat că aceasta este sigură, fapt dovedit și recomandat de cele mai mari două autorități din lume care aprobă punerea pe piață a medicamentelor.

„Deocamdată vaccinăm doar copiii între 12 și 15 ani, așa cum și autoritățile din alte state recomandă. (...) Cred că e important să vaccinăm copiii, pentru că așa le putem permite acestora să intre în contact mai ușor cu persoanele adulte care sunt nevaccinate sau care nu se pot vaccina, și le reducem acestora riscul de a contracta boala. Vaccinarea copiilor este importantă pentru sănătatea publică și este sigură pentru copii. Ea a fost dovedită atât de Asociația Europeană a Medicamentului (EMA, n.r.), cât și cea Americană (FDA, n.r.). Din acest motiv a și fost acceptată și recomandată. Deci mesajul de transmis este că acesta este un vaccin sigur și că vaccinând adolescenții reușim să-i protejăm și pe ei, dar mai ales reușim să-i protejăm pe cei cu care vin în contact”, a precizat Mihăilă.

Demnitarul a spus că își dorește ca un număr cât mai mare din vârstnici și dintre cei care au comorbidități să fie vaccinați, și că medicii de familie au un rol important în acest sens, întrucât cunosc profilul medical al pacienților lor.

„Cred că ținta noastră este să vaccinăm un procent cât mai mare din populația la risc, adică persoanele vârstnice și persoanele cu comorbidități. Din acest motiv, mergem din ce în ce mai intens spre medicii de familie, oferindu-le acestora suportul și tot ce este nevoie pentru a intensifica vaccinarea la medicul de familie. De fapt, medicul de familie este cel care cunoaște cel mai bine care este profilul de risc al tuturor pacienților. (...) Cred că implicarea tuturor, fie că vorbm de alianțe, fie că vorbim de reprezentanți ai clerului, de primari sau autorități locale, indiferent de culoarea lor politică, de persoane individuale sau de experți în sănătate publică este importantă în comunicarea pro vaccinare. (...) Atât noi cât și reprezentanții CNCAV am avut discuții, există cazuri punctuale care reușesc să facă iracole, care reușesc să comunice proactiv pentru vaccinare, sperăm ca aceste situații să se înmulțească”, a arătat dr Ioana Mihăilă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel