Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Vezi și: Energizantele, asociate cu dezvoltarea cheagurilor de sânge. Provoacă infarct sau AVC
Intoxicația cu ciuperci este o reacție toxică a organismului cauzată de consumul de ciuperci care conțin substanțe nocive sau toxine. Aceste ciuperci pot fi fie necomestibile, fie comestibile dar crescute în medii contaminate, ceea ce le poate face periculoase pentru sănătate. Intoxicația poate varia de la forme ușoare, cu simptome digestive, până la forme severe care pot duce la complicații grave sau chiar deces.
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicin[ de Urgență, trage un semnal de alarmă.
"Atenție, au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci. Trei frați de din Iași, cu vârstele de 22, 20 și 15, au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci. Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Nu vă jucați cu așa ceva!
Mic ghid de prevenție și supraviețuire. Cum o evitați și ce trebuie să faceți în caz de intoxicație. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte (așa cum prevede legea Ciuhodaru ce e deja depusă în parlament)!
A. Ce trebuie să știți:
1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă (căldură prelungită).
2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive) dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.
4. "Cunoscătorii" nu au nicio șansă să "identifice" ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: BPD-9, compusul care combate tuberculoza. Are eficacitate sporită
Intoxicația cu ciuperci - FOTO: Freepik
Intoxicația cu ciuperci poate apărea și de la cele comestibile. Sunt specii care sunt în mod natural toxice și pot provoca reacții severe. Unele dintre acestea pot deveni toxice dacă sunt crescute în soluri contaminate sau dacă sunt consumate în cantități mari. Simptomele pot apărea între 2 și 15 ore după consum.
"5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.
9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.
10. La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)", mai explică dr. Tudor Ciuhodaru.
Vezi și: Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
"B. Important. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:
1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de "cunoscători", nu merită riscul decontării în vieți omenești.
2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.
3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).
4. Păstrate în frigider.
5. Întotdeauna preparate", a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.
Tratamentul intoxicației cu ciuperci necesită de obicei spitalizare și evaluare medicală, iar intervențiile rapide sunt esențiale. Este important ca persoanele afectate să fie transportate la spital împreună cu orice resturi de ciuperci consumate pentru a ajuta medicii să determine tipul de toxicitate și să aplice tratamentul adecvat.
"C. Măsuri de prim ajutor în cazul intoxicației:
1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.
3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor", a mai notat dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Congelarea corectă a fructelor și...
Acestea sunt cele mai importante...