Intoleranța la lactoză și alergia la lactate, asemănări și deosebiri. Pleșea: Poate fi periculoasă și chiar cu urmări nefaste

intoleranta la lactoza. FOTO: Freepik @azerbaijan_stock
Cu ce alte alimente pot fi înlocuite lactatele astfel încât să nu dezvoltați nici intoleranță la lactoză, dar nici alergie la lactate.

Intoleranța la lactoză este o tulburare digestivă cauzată de incapacitatea de a digera lactoza și afectează un număr considerabil din populația adultă, la nivel global, adică două treimi.

Persoanele cu intoleranță la lactoză se confruntă cu probleme digestive atunci când consumă lactate, ceea ce le poate afecta negativ calitatea vieții. Iar între aceste simptome sunt incluse balonarea, diareea și crampele abdominale, arată Healthline.

”Intoleranța la lactoză este o afecțiune din cele mai vechi timpuri și care poate să fie și genetică, dar și dobândită în timpul vieții, la un moment dat, mai ales după operațiile din sfera intestinală, după anumite tratamente cu antibiotice, după anumite boli.

Toleranța la lactoză se poate pierde și treptat, pe măsură ce copilul crește și devine adult. Enzimele care digeră lactoza pot să fie din ce în ce mai scăzute și apoi maturul devine mai puțin tolerant la lactoză ”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic diabetolog și nutriționist, la Antena 3 CNN.

Acest proces care duce la intolența la lactoză este cauzat de faptul că organismul nu mai produce deloc sau prea puțin lactaza, enzima de care corpul are nevoie pentru a digera lactoza.

Intoleranța la lactoză, tipuri

Intoleranța la lactoză este de mai multe feluri: primară, secundară, congenitală și în dezvoltare.

Intoleranța primară este cel mai frecvent tip de intoleranță și este cauzată de p scădere a producției de lactază odată cu vârsta.

Acesta poate fi parțial genetică, deoarece este mai frecventă la unele populații decât la altele, studiile arată că nord-europenii sunt afectați în proporție de sub 10%, în timp ce aproximativ 50% populația latină și central europeană este afectată de această condiție, mai arată Healthline.

Intoleranța secundară se dezvoltă ca urmare a unei alte tulburări care afectează intestinul subțire, locul unde se produce lactaza. Printre posibilele cauze se numără boala Crohn, boala celiacă, chimioterapia, colita ulcerativă, dar și vârsta.

Intoleranța congenitală este prezentă la nou-născuți. Este o afecțiune rară, moștenită, iar ambii părinți trebuie să aibă mutația genetică specifică pentru intoleranța la lactoză pentru ca bebelușul să se nască cu această afecțiune.

Intoleranța la lactoză, simptome

Potrivit medicului Ruxandra Pleșea, cel mai problematic aspect cu privire la intoleranța lactozei este cel al disconfortului intestinal.

”Apare balonare după consumul de lactate, uneori și la timp îndelungat, a doua zi sau imediat. Apar crampe uneori. Apare chiar și un sindrom diareic, poate să apară refluxul gastrointestinal, așadar, manifestările sunt în sfera gastrointestinală.

Unii pacienți nu tolerează deloc laptele dulce, însă pot tolera iaurturile, chefirul, brânzeturile.

La alții, intoleranța la lactoză este mai zgomotoasă și nu se pot apropia nici măcar de brânzeturile moi, însă le poate merge bine cu parmezan”, a mai spus medicul.

În plus, a menționat nutriționistul, intoleranța la lactoză nu este periculoasă, spre deosebire de alergia la lactate, care ”de obicei se face la proteina din lapte și care poate fi periculoasă și chiar cu urmări nefaste”.

Vezi și: Elena a primit diagnosticul de cancer la 35 de ani, pe 8 Martie, și s-a operat de ziua fiicei sale: Am murit de câteva ori. Medicul mi-a zis - Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici!

Alergia la lactate, simptome

Alergia la lactate este una dintre cele mai comune alergii alimentare și este provocată de o reacție exagerată a sistemului imunitar. Cele două tipuri de proteine din lapte sunt: caseina și zerul.

O reacție alergică la lapte începe, de obicei, la câteva minute de la ingestie.

Severitatea simptomelor poate varia de la o persoană la alta. Simptomele ușoare pot include:

- urticarie

- greață sau vărsături

- dureri abdominale

- diaree

- erupții cutanate

- mâncărime

- furnicături sau umflături ale buzelor, limbii sau gâtului, notează Cleveland Clinic.

Simptomele severe pot include anafilaxie. Fără tratament imediat, anafilaxia poate duce la deces. Alte simptome severe pot include:

- strângere în piept

- dificultăți de respirație (dispnee)

- dificultăți de respirație

- dificultate la înghițire (disfagie)

- erupție cutanată (dermatită de contact)

- respirație șuierătoare

- amețeli

- scădere a tensiunii arteriale (hipotensiune arterială)

- pierderea cunoștinței (sincopă).

Dacă sunteți alergici sau doar intoleranți la lactoză este indicat să fiți precauți în privința produselor care pot conține lactate, inslcuiv prăjiturile sau diverse sosuri ori creme. Există persoane care pot consuma produse care au fost gătite, însă trebuie să știți cu exactitate în ce categorie vă aflați și eventual să evitați a le consuma dacă apar probleme.

Cu ce poate fi înlocuit laptele

Pentru a preîntâmpina intoleranța la lactoză, producătorii de lactate au scos pe piață variante de lapte delactozat, iar în paralel cu acestea mai sunt și variantele de lapte și produse lactate pe bază de plante, precum laptele de migdală, laptele de ovăz, laptele de soia sau iaurtul de cocos.

Pentru mulți oameni, laptele și produsele lactate sunt surse importante de vitamine și nutrienți, cum ar fi vitamina D și calciu. Astfel, dacă aveți o alergie la lapte, este important să consumați alte alimente bogate în aceste vitamine și nutrienți, cum ar fi spanacul și broccoli.

Vezi și: Cele patru semne care îți arată că ai mâncat prea multă sare. În 30 de minute face ravagii în corp

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel