Printr-un gest care durează doar...
Alimentația echilibrată joacă un rol principal în menținerea sănătății tuturor organelor. Acest lucru este și mai important când vorbim despre sistemul digestiv și cel nervos. Se pare că acestea au o legătură puternică, iar afectarea sistemului digestiv contribuie și la disfuncționalități ale creierului.
Creierul controlează o multitudine de funcții de bază în organism. Gândurile, emoțiile, senzațiile iau naștere în creier. Totodată, respirația și temperatura corpului sunt controlate tot la nivelul creierului. Așadar, creierul coordonează acțiunile și reacțiile noastre, iar stările și dispozițiile noastre sunt determinate de starea sistemului nervos.
Din punct de vedere fizic, creierul și intestinele sunt conectate prin numeroase terminații nervoase. Majoritatea ramificațiilor nervoase provin din nervul vag. Acesta este responsabil de reglarea funcționalității organelor interne. Digestia, frecvența cardiacă, frecvența respiratorie și anumite reflexe sunt sub controlul nervului vag.
Mai mult decât atât, sistemul nervos este conectat și cu stomacul. Acesta este motivul pentru care atunci când suntem stresați, putem avea dureri de stomac. Crampele abdominale, starea de greață și tulburările de digestie sunt și ele direct conectate cu starea sistemului nervos.
Aceste legături între sistemul nervos și cel digestiv a dat naștere expresiei: "intestinul, al doilea creier". Așadar, având grijă de dieta noastră, ne vom bucura pe deplin de viață.
Pentru a avea un sistem digestiv sănătos și implicit, un creier puternic este nevoie de câteva elemente cheie. În primul rând, un aport crescut de fibre și proteine îmbunătățesc memoria și ajută la starea de bine. Acest lucru se întâmplă și în cazul consumului de Omega 3 și vitamina D, compuși pe care îi găsim din abundență în pește. De asemenea, fructele, legumele, nucile, alunele și ciocolata neagră sunt aliații unui sistem nervos puternic.
Vezi și: Scapă de depresie NATURAL. 5 ceaiuri care te ajută să combați depresia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...