Intervenții chirurgicale și boala Alzheimer: ce au descoperit cercetătorii

Creier
Adulții mai în vârstă care suferă intervenții chirurgicale sau sunt expuși suferă o subțiere a  cortexului cerebral. Cercetătorii au vrut să afle dacă asta are legătură cu boala Alzheimer.

Adulții mai în vârstă care suferă o intervenție chirurgicală cu anestezie generală pot experimenta o subțiere corticală (proces distructiv care apare în cortexul cerebral) modestă în creier, dar nu pare să fie legată de boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat recent în Jurnalul Britanic de Anestezie.
Juraj Sprung, doctor în științe medicale de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota și colegii au evaluat sarcina amiloidului cerebral β (Aβ) în rândul pacienților mai în vârstă (cu vârsta cuprinsă între 70 și 97 de ani) care au suferit o intervenție chirurgicală cu anestezie generală, fie după 40 de ani, fie în termen de 20 de ani de la neuroimagistică.

Cercetătorii au descoperit că, indiferent de definiția utilizată pentru cuantificarea expunerii, nu s-au observat asocieri semnificative între expunerea amiloidului cerebral β global și tomografie cu emisie de pozitroni compus B din Pittsburgh sau metabolizare a glucozei cerebrale cu PET-18-fluorodeoxiglucoză. 
S-a remarcat o asociere între expunerea la o intervenție chirurgicală / anestezie generală și o probabilitate crescută de subțierea corticală anormală (rata proporțională, 1,98) la cei expuși după vârsta de 40 de ani și printre cei expuși în primii 20 de ani (rata proporțională, 1,64).

Aceasta constatare sugerează că subțierea corticală modestă asociată cu chirurgia / anestezia generală nu este legată de patologia bolii Alzheimer, ci este cauzată de alte procese, scriu autorii.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel