Întârzieri de creștere la copii, semne care trebuie să-i alerteze pe părinți

Cele mai frecvente întârzieri de creștere la copii apar din cauze genetice, hormonale sau asimilării deficitare a alimentelor. Iată ce semnale de alarmă trebuie să le dea de gândit părinților și să meargă cu copilul la medic.

Ritmul de creștere al copilului este un semn al stării sale de sănătate. În 70% dintre cazuri, întârzierile de creștere sunt de origine constituțională, genetică, și nu pot fi influențate. În rest, „problemele de creștere sunt adesea legate de deficitul hormonului de creștere. Dacă diagnosticul este pus la timp, tulburările se pot remedia cu ajutorul unui tratament de substituție”, precizează specialiștii Societății Franceze de Pediatrie. 

Cum pot fi reperate din vreme întârzierile de creștere la copii?

Anumite semne pot oferi indicii părinților:

- când copilul este mult mai mic decât colegii de clasă,

- când copilul poartă aceeași măsură la haine și pantofi ani la rând,

- când creșterea în înălțime și greutate este nesemnificativă pe durata unui an, mai exact sub 5 cm/an după vârsta de 2 ani.

Întârzieri în dezvoltare

În unele cazuri, întârzierile de creștere sunt asociate cu întârzieri în dezvoltarea neuropsihică manifestate prin:

- simptomele legate de depriderile sociale - incapacitatea de a-şi arăta frustările; copilul nu ştie să se joace cu jucăriile, dar se poate ataşa de un anumit obiect; nu răspunde la numele său; are comportamente repetitive; dificultăţi în focalizarea sau menţinerea atenţiei; impulsivitate, acţionează sau vorbeşte fără să se gândească înainte; resentimente sau furie constantă; încercări deliberate de a enerva alte persoane;

- simptome legate de limbaj – apraxie (incapacitatea de a efectua mişcări intenţionale care au fost învăţate), dislexie (tulburări de citit), dislalie (tulburări de pronunție), răspunsul întârziat sau absent la numele său, întârziere mare în folosirea cuvintelor sau a propoziţiilor.

În prezența acestor manifestări, cel mai bun lucru pe care îl pot face părinții este să meargă la medic cu copilul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel