Întâlnire despre caravanele de vaccinare anti-COVID în rural. Valeriu Gheorghiță: e esențial să cunoaștem comunitatea

Doctor, mască. Foto: Ashkan Forouzani / Unsplash
Joi, 27 ianuarie, a avut loc un atelier online la care au participat experți în sănătate publică și medici de familie, în cadrul căruia s-a discutat despre organizarea caravanelor de informare și vaccinare anti-COVID în zonele rurale.

Reprezentanții Ro Vaccinare anunță că joi, 27 ianuarie, peste 80 de experți români în sănătate publică și medici de familie din toate județele, implicați în derularea campaniei de vaccinare din țară, au participat la un atelier online destinat consolidării proceselor de operaționalizare a caravanelor de informare și vaccinare împotriva COVID-19 în zonele rurale.

Caravanele vor fi operaționalizate pentru conectarea cu grupurile țintă, ascultarea și intermedierea comunicării cu liderii locali de opinie, pentru a oferi comunităților informații adaptate, ușor de înțeles și corecte din punct de vedere științific privind vaccinarea împotriva COVID-19. De asemenea, caravanele vor aduce echipele de vaccinatori mai aproape de comunități, iar acestea vor acoperi cererile venite din partea cetățenilor care aleg vaccinarea în beneficiul individual și colectiv.

”Acest demers se înscrie în seria acțiunilor de informare privind beneficiile și importanța vaccinării, prin mesaje adaptate fiecărei comunități, care să integreze și să țină cont de principalele bariere la vaccinare pe care oamenii încă le au. Ne dorim, în felul acesta, promovarea campaniei de vaccinare în beneficiul sănătății publice, prin implicarea activă a tuturor „actorilor” relevanți de la nivelul comunității, care pot schimba percepția oamenilor asupra vaccinării. Pentru acest lucru, este determinant să știm pe cine ne putem baza la nivel local, cum putem valorifica la maximum informațiile științifice și, nu în ultimul rând, este esențial să cunoaștem bine comunitatea căreia ne adresăm, cu toate particularitățile ei culturale, religioase și demografice”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), potrivit Facebook Ro Vaccinare.

A fost, din nou, raportat un mare număr de infectări în ultimele 24 de ore. Peste 30.000 de cazuri, la nivelul țării. ”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 27 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 31.683 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 71 decese, dintre care 2 decese anterioare”, se arată într-o informare.

Varianta Omicron a noului coronavirus se răspândește cu cea mai mare viteză până acum, față de toate celelalte variante. Două mari companii au anunțat deja începerea studiilor clinice pentru un vaccin conceput pentru această variantă. După compania Pfizer-BioNtech, acum și Moderna testează un astfel de vaccin. Testele clinice care vor include 600 de persoane adulte vizează o doză de rapel a vaccinului conceput special împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2. Jumătate dintre persoanele care iau parte la studiu au primit deja doua doze de vaccin Moderna cu cel puţin şase luni în urmă, iar cealaltă jumătate au primit şi doza de rapel autorizată.

Astfel, rapelul specific împotriva Omicron va fi evaluat atât ca a treia, cât şi ca a patra doză. Moderna a raportat, de asemenea, rezultate privind eficacitatea împotriva Omicron a rapelului autorizat anterior. Compania arată că la șase luni după rapel, anticorpii împotriva Omicron se aflau încă la un nivel detectabil în sângele participanților la studiu, dar a fost redus de șase ori față de vârful observat la 29 de zile după injecție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel