Insuficiența cardiacă: cauze, diagnostic, tratament. Care sunt primele semne. Moldovan: Pacientul suferă, pentru că inima lui nu mai poate pompa eficient sângele în organism

Insuficienta cardiaca - Foto: Freepick @creativeart
EXCLUSIV
Insuficiența cardiacă - ce este, ce simptome are, cum se pune diagnosticul și cum se tratează.

Insuficiența cardiacă este un sindrom care afectează tot mai mulți români, dar din păcate nu se intervine la timp, pentru că pacienții ajung la medic în fazele terminale.

Insuficiența cardiacă înseamnă că inima nu poate pompa sângele în mod corespunzător în jurul corpului. De obicei, aceasta se întâmplă deoarece inima a devenit prea slabă sau rigidă.

Insuficiența cardiacă nu înseamnă că inima a încetat să mai funcționeze, ci că are nevoie de sprijin pentru a o ajuta să funcționeze mai bine.

Insuficiența cardiacă poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele în vârstă și este o afecțiune pe termen lung care tinde să se agraveze treptat în timp.

Dr. Horațiu Moldovan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, cu competențe în chirurgia cardiacă minimal invazivă, vasculară și endovasculară, chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac, la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre insuficiența cardiacă și despre soluțiile de intervenție pentru tratarea ei. 

Sanador

"Insuficiența cardiacă este un sindrom care recunoaște mai multe boli și mai multe etiologii și este, până la urmă, o formă la care se ajunge prin evoluția diferitelor patologii care afectează inimă. În fazele foarte avansate generează această entitate clinică, denumită insuficiență cardiacă, în care capacitatea inimii de a susține circulația organismului, de a face față nevoilor organismului este depășită.

S-au folosit diverse termene pentru această etapă clinică, insuficiența cardiacă terminală, severă, depășită. Astăzi, toate aceste denumiri au fost regândite și s-au redefinit în conceptul de insuficiență cardiacă ireductibilă prin măsuri terapeutice obișnuite sau greu-reductibile. Adică, în faza finală de evoluția e diverselor boli de inimă cum sunt bolile valvulare, bolile ischemice, boala coronariană, chiar și bolile congenitale, până la urmă se ajunge la acest sindrom de insuficiență cardiacă în care pacientul suferă, pentru că inima lui nu mai poate pompa eficient sângele în organism", a declarat dr. Horațiu Moldovan, în exclusivitate pentru DC Medical.

Printre cauzele care pot duce la insuficiență cardiacă se numără:

- boala coronariană - în cazul în care arterele care alimentează inima cu sânge se înfundă cu substanțe grase (ateroscleroză), ceea ce poate provoca angină pectorală sau un atac de cord

- tensiune arterială ridicată - aceasta poate exercita o presiune suplimentară asupra inimii, ceea ce, în timp, poate duce la insuficiență cardiacă

- afecțiuni care afectează mușchiul inimii (cardiomiopatie)

- probleme de ritm cardiac (aritmii), cum ar fi fibrilația atrială

- leziuni sau alte probleme la nivelul valvelor inimii

- boli cardiace congenitale - defecte congenitale care afectează funcționarea normală a inimii

Uneori, obezitatea, anemia, consumul excesiv de alcool, o tiroidă hiperactivă sau o presiune ridicată în plămâni (hipertensiune pulmonară) pot duce, de asemenea, la insuficiență cardiacă.

În ceea ce privește simptomele insuficienței cardiace, acestea sunt:

- lipsă de aer după activitate sau în repaus

- senzație de oboseală în cea mai mare parte a timpului și faptul că exercițiile fizice sunt obositoare

- senzație de amețeală sau leșin

- glezne și picioare umflate

Unele persoane prezintă și alte simptome, cum ar fi tusea persistentă, ritmul cardiac accelerat și amețeli.

Simptomele se pot dezvolta rapid (insuficiență cardiacă acută) sau treptat, pe parcursul a săptămâni sau luni (insuficiență cardiacă cronică), potrivit NHS.

Insuficiență cardiacă, diagnostic. Cât trebuie să scadă puterea inimii pentru a se pune diagnosticul de insuficiență cardiacă

Chirurgia cardiovasculară se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare – afecțiuni ale cordului și vascularizației acestuia, anevrisme, disecții sau ocluzii ale arterelor, venelor și vaselor limfatice.

Chirurgia cardiovasculară tratează complicațiile bolilor cardiace ischemice, bolile cardiace valvulare, bolile congenitale de inimă și ateromatoza arterială.

În evoluție, bolile cardiovasculare depășesc stadiul de control terapeutic și devin boli cu indicație pentru tratament chirurgical

"În general, diagnosticul de insuficiență cardiacă este un diagnostic clinic care poate fi pus printr-un examen clinic, chiar de medicină generală și un examen clinic cardiologic.

Desigur, există o serie de evaluări paraclinice care vin să lămurească lucrurile și să stabilească atât etiologia, cât și boala și etapa în care ea se produce.

Ceea ce vreau să precizez este că insuficiență cardiacă are un tratament medical cu substanțe farmacologic active, cu medicamente, până într-o anumită etapă când această terapeutică este adusă la limită și chiar depășită.

Vorbim despre așa numită insuficiență cardiacă greu-reductibilă, în care, până la urmă, există soluția chirurgicală radicală, de a înlocui organul cu pricina, de a înlocui inima.

Chirurgia cardiacă oferă două posibilități fundamentale:

- înlocuirea inimii cu una sănătoasă, deci transplant cardiac de la un donator, în general aflat în moarte cerebrală care substituie organul bolnav.

- înlocuirea inimii naturale bolnave a individului cu insuficiență cardiacă cu un cord artificial, cu o inimă mecanică, ce poate fi completă, globală, dar care mai frecvent este o inimă univentriculară care substituie doar funcția ventriculului stâng, camera principală care generează lucrul mecanic al inimii", a conchis medicul Horațiu Moldovan.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel