Insuficiența cognitivă ușoară inversată cu 6 luni de exerciții

Mișcare, sport, sănătate
Un nou studiu arată că un regim de jumătate de an de exerciții aerobice poate inversa simptomele de insuficiență cognitivă ușoară la adulții în vârstă.

Insuficiența cognitivă ușoară (ICU) este caracterizată de o pierdere ușoară a abilităților cognitive, cum ar fi abilitățile de memorie și raționament. Pentru o persoană cu ICU poate fi greu să-și amintească varii lucruri, să ia decizii sau să se concentreze asupra sarcinilor.

În timp ce pierderea abilităților cognitive nu este suficient de gravă pentru a interfera cu activitățile zilnice, ICU crește riscul bolii Alzheimer și al altor forme de demență. Potrivit Asociației americane Alzheimer, 15-20% dintre adulții în vârstă de 65 de ani și peste, în SUA, au insuficiență cognitivă ușoară.

Cum a fost realizat studiul

Un nou studiu sugerează, însă, că ar putea exista o modalitate de a inversa aceste probleme cognitive legate de vârstă. James A. Blumenthal, doctor în medicină, de la Universitatea Duke Medical Center din Durham, și colegii săi au examinat efectele unui regim de exerciții fizice la 160 de persoane în vârstă de 65 de ani, în medie. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în jurnalul Neurologie (Neurology).

Participanții la studiu au fost, la început, cu toții sedentari. Au avut factori de risc cardiovascular și au raportat simptome de ICU. Cercetătorii au vrut să vadă impactul activității fizice și al dietei asupra abilităților cognitive.

Participanții au urmat Dieta contra Hipertensiunii Arteriale (DASH). Dieta DASH constă în consumul alimentelor bogate în fibre, cu conținut scăzut de sodiu, cum ar fi fructele, legumele, fructele cu coajă lemnoasă, fasole, cereale și carne slabă, precum și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Cercetătorii au împărțit participanții în patru grupe: Un grup a făcut doar aerobic; un grup a aderat la regimul DASH (fără exerciții fizice); un grup a făcut aerobic și a adoptat regimul DASH; un grup a primit apeluri telefonice educaționale legate de sănătate.

Cei care au făcut exerciții au lucrat de trei ori pe săptămână în sesiuni de câte 45 de minute, inclusiv exerciții de încălzire urmate de mersul pe jos, jogging sau ciclism.

Blumenthal și echipa sa au evaluat abilitățile de gândire și de memorie ale participanților, atât la momentul inițial, cât și la 6 luni mai târziu, folosind teste cognitive, și au măsurat aptitudinea cardiorespiratorie a participanților utilizând teste de stres pe bandă de alergare.

În cele din urmă, echipa de cercetători a evaluat sănătatea cardiovasculară a participanților prin măsurarea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge și a lipidelor.

În 6 luni au obținut o îmbunătățire de 9 ani a funcției executive

Studiul a relevat o creștere medie de 5 puncte în ceea ce privește abilitățile funcției executive în rândul persoanelor care au făcut exerciții și au ținut dietă, în comparație cu cei care au doar făcut exerciții sau doar au ținut dietă.

Funcția executivă este capacitatea cognitivă care permite unei persoane să planifice și să organizeze acțiuni orientate pe obiective, precum și să se concentreze și să-și regleze propriul comportament. Cercetătorii nu au găsit nicio îmbunătățire semnificativă de memorie.

Rezultatele sunt încurajatoare prin faptul că în doar 6 luni, prin adăugarea de exerciții regulate în viața lor, persoanele care au deficiențe cognitive fără demență pot îmbunătăți abilitatea lor de a planifica și de a îndeplini anumite sarcini cognitive", a explicat dr. James A. Blumenthal.

Cercetătorul principal a explicat faptul că scorurile funcțiilor executive ale participanților au fost, la începutul studiului, echivalente cu cele ale persoanelor de 93 de ani, chiar dacă vârsta lor cronologică era cu 28 de ani mai mică.

Cu toate acestea, după 6 luni de exerciții, scorul mediu corespundea cu cel al persoanelor care aveau 84 de ani, ceea ce echivalează cu o îmbunătățire a funcției executive de 9 ani.

Este nevoie de mai multe cercetări cu eșantioane mai mari, pe perioade mai lungi de timp, pentru a vedea dacă îmbunătățirile abilităților de gândire continuă și dacă aceste îmbunătățiri pot fi cel mai bine realizate prin abordări multiple de stil de viață, cum ar fi exercițiile fizice și dieta", a concluzionat Blumenthal.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel