INSL3, ce este și cum influențează sănătatea bărbaților. Cercetător: Este vital să înțelegem de ce unii oameni sunt mai predispuși

INSL3 este un hormon masculin cu un nivel constant de-a lungul vieții și care este corelat cu apariția bolilor legate de vârstă, arată un studiu britanic.

Un hormon dezvoltat în perioada pubertății, de către bărbați, INSL3, este corelat cu bolile legate de vârstă arată un studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham, notează Science Daily.

Concret, cercetătorii au descoperit că noul hormon peptidic, asemănător insulinei, INSL3, este constant pe perioade lungi de timp, fiind în același timp un biomarker biologic important pentru depistarea precoce a bolilor legate de vârstă, iar studiul a fost deja publicat în Frontiers in Endocrinology.

Vezi și: Diabetul, cauze, simptome, tratament. Poate crește riscul de demență

INSL3, constant în cea mai mare parte a vieții

Potrivit sursei menționate, INSL3 este produs de testicule, glandele care produc și testosteronul, însă spre deosebire de acesta, care fluctuează de-a lungul vieții, INSL3 rămâne constant, de la pubertate spre bătrânețe, când are o scădere ușoară. Acesta este, în opinia cercetătorilor, motivul pentru care INSL3 poate fi considerat un biomarker predictiv clar și fiabil al morbidității legate de vârstă.

Astfel, rezultatele arată că nivelul de INSL3 din sânge se corelează cu o serie de boli legate de vârstă, cum ar fi slăbiciunea osoasă, disfuncțiile sexuale, diabetul și bolile cardiovasculare.

Descoperirea caracterului constant al acestui hormon este foarte semnificativă, deoarece înseamnă că un bărbat cu INSL3 ridicat la tinerețe va avea în continuare INSL3 ridicat și la bătrânețe.

Dar cineva cu INSL3 scăzut deja la o vârstă tânără, va avea INSL3 scăzut când va fi mai în vârstă, ceea ce îl va face mai predispus să dobândească boli tipice legate de vârstă. Acest lucru deschide posibilități interesante de a prezice bolile legate de vârstă și de a găsi modalități de a preveni apariția acestor boli prin intervenție timpurie.

”Sfântul Graal al cercetării în domeniul îmbătrânirii este de a reduce decalajul de fitness care apare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Este vital să înțelegem de ce unii oameni sunt mai predispuși la apariția dizabilităților și a bolilor pe măsură ce îmbătrânesc, astfel încât să se poată găsi intervenții care să asigure că oamenii nu numai că trăiesc o viață lungă, ci și o viață sănătoasă pe măsură ce îmbătrânesc.

Descoperirea noastră hormonală este un pas important în înțelegerea acestui aspect și va deschide calea nu numai pentru a ajuta oamenii în mod individual, ci și pentru a contribui la atenuarea crizei de îngrijire cu care ne confruntăm ca societate”, a afirmat profesorul Ravinder Anand-Ivell, conducătorul studiului.

Vezi și: Scăderea testosteronului, la femei, asociată cu depresia. La ce trebuie să fii atentă

INSL3, influențat de alimentația din copilărie

La rândul său, profesorul Richard Ivell a subliniat că de acum atenția le este îndreptată în direcția găsirii factorilor care influențează nivelul de INSL3 din sânge.

”Acum că știm rolul important pe care îl joacă acest hormon în prezicerea bolilor și modul în care variază între bărbați, ne îndreptăm atenția spre a afla ce factori au cea mai mare influență asupra nivelului de INSL3 din sânge.

Lucrările preliminare sugerează că nutriția din primii ani de viață poate juca un rol, dar mulți alți factori, cum ar fi genetica sau expunerea la unii perturbatori endocrini din mediul înconjurător, pot juca un rol”, a  spus Richard Ivell.

Hipogonadismul hipogonadotrop, cauze, simptome și tratament. La ce trebuie să fie părinții atenți

Hipogonadismul este definit ca deficitul de testosteron, cel mai important hormon masculin, care duce la o infantilitate a organelor sexuale, testicule și ovare.

Hipogonadismul hipogonadotropic este o formă de hipogonadism cauzată de o afecțiune la nivelul hipofizei sau a hipotalamusului, caracterizată prin deficitul de gonadogropină (GnRH), hormonul de stimulare a foliculilor (FSH) și hormonul luteinizant (HL).

Hipogonadismul hipogonadotropic, cauze și simptome

Gonadogropina stimulează glanda pituitară să elibereze FSH și LH, care la rândul lor transmit ovarelor și testiculelor să elibereze hormonii care duc la dezvoltarea sexuală normală la pubertate, la cicluri menstruale normale, la niveluri normale de estrogen și fertilitate la femeile adulte și la o producție normală de testosteron și de spermă la bărbații adulți.

Orice modificare în acest lanț de eliberare a hormonilor determină o lipsă de hormoni sexuali. Acest lucru împiedică maturitatea sexuală normală la copii și funcționarea normală a testiculelor sau a ovarelor la adulți.

Există mai multe cauze ce favorizează apariția hipogonadismului hipogonadotropic, printre care:

- Afectarea glandei pituitare sau a hipotalamusului în urma unei intervenții chirurgicale, a unei leziuni, a unei tumori, a unei infecții sau a radiațiilor;

- Anomalii congenitale;

- Doze mari sau utilizarea pe termen lung de medicamente opioide sau steroizi (glucocorticoizi);

- Nivel ridicat de prolactină;

- Stres sever;

- Probleme nutriționale, atât creșterea rapidă în greutate, cât și pierderea rapidă în greutate;

- Boli cronice, inclusiv inflamații sau infecții cronice;

- Consumul de droguri, cum ar fi heroina sau utilizarea sau abuzul de medicamente opiacee eliberate pe bază de rețetă;

- Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi supraîncărcarea cu fier;

- Sindromul Kallmann este o formă moștenită de hipogonadismul hipogonadotropic. Unele persoane cu această afecțiune au, de asemenea, anosmie (pierderea simțului olfactiv). Citește mai departe AICI.

Vezi și: Hipotiroidismul, cauze, diagnostic și tratament. Endocrinolog: Apare predominant la fete, la vârsta pubertății

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel