Palpitațiile inimii, adesea...
Pentru a reduce riscul de a face boli de inimă ar trebui să evitați ouăle, să folosiți ulei de cocos și să luați suplimente de omega-3. Au auzit de așa ceva? Ei, bine, experții de la Mayo Clinic spun că aceste trei „recomandări" vă poate face chiar rău, pentru că nu sunt așa sănătoase cum se crede.
Bolile de inimă sunt cauza numărul 1 de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O „armă" puternică în lupta contra lor este să mâncați o dietă sănătoasă care vă oferă vitaminele, mineralele și energia de care aveți nevoie, menținând în același timp greutatea, colesterolul și tensiunea arterială în control.
Dar fiți atenți la miturile despre nutriție promovate de varii reclame sau așa-ziși nutriționiști, care ar putea să vă ducă pe calea greșită.
Ce ni se spune: gălbenușurile de ou conțin o mulțime de colesterol. Deci, logic, consumul de colesterol duce la un nivel ridicat de colesterol. Credeți asta?
Realitatea: cea mai mare parte a colesterolului din organism este produsă de ficat, care nu se livrează prin dietă. În timp ce dieta contează, cercetările au constatat că nivelurile de colesterol au mai mult de-a face cu grăsimea pe care o consumați, și anume grăsimile saturate și trans, decât cu colesterolul din alimente.
Și ouăle conțin substanțe nutritive sănătoase, inclusiv vitaminele A și D, precum și proteine. Studiile pe termen lung privind populația arată că un ou consumat pe zi nu a fost asociat cu rate mai mari de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, arată experții de la Mayo Clinic. Mai bine supravegheați cantitățile de slănină, șuncă și brânză, care vă poate ridica riscul.
Ce ni se spune: Consumul de pește poate reduce riscul de a muri de boli de inimă datorită acizilor grași nesaturați (care se găsesc și în fructele de mare), ceea ce poate reduce inflamația dar și nivelurile de grăsimi din sânge, numite trigliceride. Dar dacă nu mâncați pește în mod regulat (sau deloc), v-ar face bine un supliment de omega-3 sau ulei de pește.
Realitatea: O revizuire majoră a studiilor pe această temă, care au inclus un total de aproape 80.000 de pacienți, nu a găsit nicio legătură între suplimentele de omega-3 și boala cardiacă. În timp ce suplimentele, probabil, nu sunt dăunătoare, ar fi mai bine să obțineți omega-3 din dieta dvs., mai degrabă decât dintr-o sticlă cu pastile sau capsule, spun experții.
Ce ni se spune: Uleiul de cocos este extrem de bogat în grăsimi saturate - cu aproximativ 50% mai mult decât untul, chiar. Dar, în ciuda faptului că grăsimile saturate sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de colesterol (legat de riscul bolilor de inimă), fanii acestui ulei cred că unele grăsimi saturate (denumite trigliceride cu catenă medie) sunt mai puțin dăunătoare și pot ridica de fapt nivelul de colesterol HDL bun.
Realitatea: Uleiul de nucă de cocos s-a dovedit că crește nivelurile de colesterol - tipurile bune și cele rele - mai mult decât alte uleiuri pe bază de plante, cum ar fi cel de măsline sau canola. Și, în realitate, trigliceridele cu lanț mediu sunt doar o cantitate mică de acizi grași din uleiul de nucă de cocos.
În plus, în timp ce alte grăsimi sănătoase pentru inimă, precum uleiul de măsline, uleiul de canola sau acizii grași omega-3 din nuci și fructe de mare au fost susținute de un număr mare de dovezi, beneficiile presupuse ale uleiului de cocos nu au fost dovedite de studii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...