Cacaua, efect major asupra sănătății cardiovasculare. Reduce tensiunea arterială și colesterolul

cacao - FOTO: Freepik@vecstock
Acest ingredient pe care îl avem cu toții în bucătărie poatee reduce tensiunea arterială și colesterolul.

Un ingredient gustos ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială și colesterolul, arată un nou studiu. Ce și cât mâncăm joacă un rol enorm în sănătatea și bunăstarea noastră. Anumite alimente sunt cunoscute pentru a crește riscul anumitor afecțiuni, în timp ce altele îl pot reduce.

Însă, atunci când vorbim despre alimentele cele mai sănătoase, ne gândim de obicei la fructe și legume ca exemple principale. Totuși, cercetările au arătat că un ingredient gustos, găsit în multe alimente considerate "delicatese", ar putea deține cheia pentru o inimă sănătoasă.

Cacaua, impact asupra sănătății cardiovasculare

Compușii prezenți în cacao ar putea avea beneficii în protejarea inimii, conform cercetărilor. Numai că asta nu înseamnă că putem consuma ciocolată în cantități nelimitate.

Mai precis, cacaua, un component cheie al ciocolatei, are proprietăți de scădere a colesterolului și tensiunii arteriale. Noul meta-studiu, publicat în jurnalul Nutrients - MDPI, a analizat 31 de studii controlate randomizat care au urmărit mai multe factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Studiu amplu

Împreună, aceste studii au implicat 1,986 de participanți, împărțiți în grupuri în funcție de câtă cacao au consumat. Într-un grup, 1,110 participanți au consumat fie extract de cacao, fie ciocolată neagră cu un conținut de cacao de 70% sau mai mare, timp de cel puțin patru săptămâni.

Grupul de control a inclus 876 participanți care au consumat un placebo sau ciocolată albă sau cu lapte conținând mai puțin de 70% cacao.

Majoritatea participanților aveau una sau mai multe afecțiuni de sănătate existente, inclusiv tensiune arterială ridicată, diabet de tip 2 și colesterol mare. Acestea au fost domenii în care s-au înregistrat îmbunătățiri în rândul celor care au consumat produse cu conținut mare de cacao.

Rezultatele studiului

Studiul a raportat o reducere medie a colesterolului total cu 8.35 mg/dL, a glucozei din sânge pe nemâncate cu 4.91 mg/dL, a tensiunii arteriale sistolice cu 2.52 mmHg și a celei diastolice cu 1.58 mmHg.

"Consumul de cacao a arătat efecte protectoare asupra principalelor markeri de risc cardiometabolic care au un impact clinic în reducerea riscului cardiovascular. Recomandăm consumul de cacao bogat în polifenoli ca o abordare cardioprotectoare", au notat cercetătorii.

Cercetătorii recomandă consumul de cacao bogată în polifenoli pentru a proteja inima, dar avertizează că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate. Așadar, consumul de cacao ar putea face parte dintr-o strategie de promovare a sănătății cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diabet simptome - Foto: Freepik @plusonevector
EXCLUSIV
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Durere de stomac bruscă: 7 motive pentru care apare

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel