Inflamația, legătura cu Alzheimerul, tulburările cognitive și ceața creierului

Boala Alzheimer Foto: newatlas.com
Mai multe studii publicate recent raportează dovezi care susțin ipoteza care leagă inflamația cu deficiențele cognitive. Pe lângă faptul că asociază inflamația cu deficiențele cognitive observate în afecțiuni cum ar fi tulburarea bipolară și Alzheimer, unele cercetări sugerează că o inflamație sistemică de grad scăzut la subiecții sănătoși poate duce la slăbiciune mentală.

De ceva timp, pacienții care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă sau boala inflamatorie a intestinului au raportat deficite cognitive ușoare în asociere cu boala lor. În ciuda mai multor studii corelaționale care au găsit conexiuni între inflamație și performanța cognitivă, accesul la orice legături cauzale clare a fost un pic dificil pentru oamenii de știință, notează New Atlas

„Oamenii de știință au suspectat de mult o legătură între inflamație și cogniție, dar este foarte dificil să fie clar despre cauza și efectul", explică Ali Mazaheri, de la Universitatea din Birmingham. „De exemplu, persoanele care trăiesc cu o afecțiune medicală sau sunt supraponderale s-ar putea plânge de tulburări cognitive, dar este greu de spus dacă asta se datorează inflamației asociate acestor condiții sau dacă există alte motive."

Experimentul

Mazaheri și echipa sa au căutat să creeze un experiment care să poată evalua empiric efectele inflamației asupra proceselor cognitive specifice. Douăzeci de voluntari sănătoși au fost recrutați și supuși unui experiment dublu-orb, controlat cu placebo.

Pentru a induce o inflamație sistemică de grad scăzut, subiecților li s-a administrat un vaccin anti-tifoid cu salmonella. Este cunoscut că acest vaccin declanșează un răspuns inflamator sistemic rapid, deși mic, dar fără efecte secundare mai largi, cum ar fi febra. La aproximativ șase ore de la injecție, participanții au finalizat o serie de teste cognitive în timp ce le-a fost măsurată activitatea undelor cerebrale. Probele de sânge au fost, de asemenea, luate în diferite puncte pentru a urmări nivelurile de interleucină-6, un marker al activității inflamatorii sistemice. Fiecare subiect a efectuat experimentul de două ori, o dată cu un placebo și o dată cu vaccinul activ.

Testele cognitive efectuate în studiu s-au concentrat în principal pe procesele atenționale. Cercetătorii subliniază că, deși studii anterioare similare nu au găsit inflamații induse experimental pentru a duce la modificări cognitive semnificative, acele studii au utilizat „teste cognitive grosiere (de exemplu, întinderea cifrelor înainte, testul simbolului cifrului, testul Stroop cu cuvânt de culoare), care este mai probabil index memorie, învățare și alte funcții executive la nivel înalt. "Acest nou studiu a fost mult mai interesat de testarea proceselor de atenție vizuală. Au fost evaluate trei componente particulare ale atenției vizuale: alertare, orientare și control executiv.

Rezultatele au relevat că inducerea unei inflamații sistemice ușoare părea să afecteze doar unul dintre aceste trei procese - alertarea. Această stare specifică de excitație specifică implică capacitatea de a ne concentra procesele cognitive pe un obiect sau sursă discret, în timp ce filtrăm alte biți periferice de informații. Acest rezultat a fost identificat în principal prin diferențe în activitatea undelor cerebrale EEG și nu prin testele cognitive generale.

„Observate în absența unor scăderi de performanță, aceste noi descoperiri sugerează că inflamația acută impune indivizilor să depună eforturi cognitive mai mari atunci când se pregătesc pentru o sarcină pentru a menține performanța comportamentală adecvată", concluzionează cercetătorii în lucrarea publicată.

Mazaheri sugerează că aceste rezultate pot explica de ce unele persoane cu boli inflamatorii cronice raportează adesea sentimente de slăbiciune mentală.

„Aceste rezultate arată destul de clar că există o parte foarte specifică a rețelei cerebrale care este afectată de inflamație", spune Mazaheri. „Acest lucru ar putea explica„ ceața creierului ".

Conexiunea bipolară

Studiul de la Universitatea din Birmingham explorează în primul rând consecințe cognitive ușoare ale inflamației de grad scăzut. Un studiu separat, recent publicat, a investigat relația dintre deficiența cognitivă și inflamația la pacienții care suferă de tulburare bipolară (BD).

Cercetarea, condusă de oamenii de știință de la Brigham și Women's Hospital, a început prin a încerca să înțeleagă ce factori ar putea explica de ce doar aproximativ 50 la sută dintre pacienții cu tulburări bipolare prezintă deficiențe neurocognitive. Ipoteza a fost că nu numai că biomarkerii inflamatori pot fi folosiți pentru a identifica acei pacienți cu BD cu cel mai mare risc de declin cognitiv, dar tratarea acelui simptom inflamator ar putea oferi beneficii cognitive.

"Știm că o persoană cu tulburare bipolară poate fi foarte diferită de alta, iar aceste descoperiri susțin acest lucru", spune Katherine Burdick, autorul corespunzător studiului Brigham. , am văzut cele mai puternice dovezi de afectare cognitivă. "

Mecanismele cauzale s-ar putea să nu fie în întregime clare, dar echipa Brigham notează natura predictivă a acestor markeri inflamatori în a putea identifica declinul cognitiv, chiar și după contabilizarea altor factori confuzivi, implică o posibilitate puternică că tratarea inflamației ar putea îmbunătăți cognitivul aferent BD. deficiențe.

„Insuficiența cognitivă este o componentă de bază a tulburării bipolare", spune Burdick. "Datorită rolului său semnificativ în prezicerea nivelului de funcționare al unei persoane în viața de zi cu zi, acesta trebuie considerat un obiectiv de tratament. Mesajul de aici este unul optimist: Acesta este un marker al ceva ce putem schimba activ, ceea ce deschide ușa pentru speranță ".

Dacă presupunem că inflamația joacă un rol în insuficiența cognitivă acută, ar fi corect să ne întrebăm ce rol poate juca în neurodegenerarea pe termen mai lung?

Boala Alzheimer și inflamația

Un studiu fascinant publicat în 2019 a sugerat o legătură semnificativă statistic între inflamația cronică la vârsta mijlocie a unei persoane și ratele mai mari de declin cognitiv în viața ulterioară. Studiul de 20 de ani a fost corelat în mod hotărâtor, cercetătorii sugerând că nu este clar dacă tratarea inflamației de la jumătatea vieții ar duce la rate mai scăzute de declin cognitiv la bătrânețe.

Noua cercetare, condusă de Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE) și Universitatea din Bonn, oferă câteva dovezi cauzale intrigante care indică o posibilă explicație mecanicistă care leagă inflamația cu neurodegenerarea. Lucrarea impresionantă a privit o macromoleculă numită NLRP3 care se găsește în celulele imune ale creierului. NLRP3 este cunoscut sub numele de inflammasome, un fel de semnal molecular care declanșează activitatea inflamatorie.

Semnul patologic actual de neurodegenerare, asociat cu afecțiuni precum boala Alzheimer, este agregarea proteinelor toxice în anumite părți ale creierului. Se consideră că aceste acumulări de proteine amiloide în plăci și proteine tau în încurcături neurofibrilare au la bază daunele neuronale care duc la simptomele demenței.

Cercetările anterioare ale aceleiași echipe germane au sugerat că acumulările timpurii de proteine amiloide în plăci ar putea fi inițial declanșate de activitatea inflamatorie mediată de inflammasomul NLRP3. Acest nou studiu afirmă acum că patologia dăunătoare este și ea susținută de același proces inflamator.

„Rezultatele noastre indică faptul că reacțiile inflamatorii și cele inflamatorii pe care le declanșează joacă un rol important în apariția patologiei tau", spune Michael Heneka, un cercetător principal care lucrează la proiect. "Se pare că procesele inflamatorii mediate de inflammasome sunt de o importanță centrală pentru majoritatea, dacă nu toate, bolile neurodegenerative cu patologie tau".

Ceea ce înseamnă că această constatare în cele din urmă este faptul că declanșatorii inflamatorii pot da drumul la neurodegenerarea atribuită bolii Alzheimer și a altor demențe legate de amiloid sau tau. Heneka sugerează că acest declanșator inflamator al acestora ar putea fi veriga lipsă pentru a înțelege cum începe neurodegenerarea.

„Procesele inflamatorii promovează dezvoltarea patologiei [amiloide] și așa cum am putut acum să arătăm și a patologiei tau. Astfel, inflammasomul joacă un rol cheie în Alzheimer și alte boli ale creierului", spune Heneka. „Ideea de a influența patologia tau este evidentă. Viitorul medicament ar putea aborda exact acest aspect prin modularea răspunsului imun. Odată cu dezvoltarea patologiei tau, abilitățile mentale scad din ce în ce mai mult."

Știința se referă la descoperiri incrementale, fragmentare. Foarte rar un singur studiu oferă un răspuns universal. Aceste trei noi studii nu sunt cu siguranță cuvântul final pe această temă, ci oferă mai degrabă dovezi riguroase pentru o ipoteză din ce în ce mai puternică, care leagă procesele inflamatorii atât cu afectarea cognitivă acută, cât și cu declinul cognitiv pe termen mai lung.

Studiul de la Universitatea din Birmingham a fost publicat în revista NeuroImage.

Studiul Brigham and Women a fost publicat în revista Molecular Psychiatry.

Studiul german a fost publicat în revista Nature.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel