Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP), terapia pentru articulații. Ortoped: cum se face și ce efecte are

Genunchi
EXCLUSIV
Te dor articulațiile? Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) reprezintă tratamentul ideal pentru aceste neplăceri, arată, EXCLUSIV la DC Medical, dr Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă. 

Durerile articulare pot apărea indiferent de vârstă. Sigur, incriminată este trecerea anilor, însă nu trebuie să uităm că și sedentarismul și o alimentație precară pot fi învinovățite de apariția acestor neplăcere. În plus, putem adăuga aici și moștenirea genetică și, iată, cum avem un pachet complet de cauze și efecte. Din păcate, însă, odată activate, efectele nu pot fi eliminate atât de ușor precum am crede.

Terapia pentru articulații făcute praf

„Durerea cu caracter inflamator a articulațiilor se instalează în timpul nopții sau dimineața, după repaus, este însoțită de rigiditate instalată pe o durată mai lungă de timp și se ameliorează prin mișcare fizică. Durerea mecanică a articulațiilor apare în urma unui efort fizic, este însoțită de rigiditate de scurtă durată și cedează la repaus. Un alt aspect important de avut în vedere este iradierea durerii, deoarece în afecțiuni ale coloanei vertebrale aceasta poate iradia până la nivelul genunchiului.”, Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Specialiștii în recuperare medicală și medicii ortopezi au ajuns la concluzia că PRP (Tratamentul cu Plasmă Îmbogățită cu Trombocite) are răspunsul problemei ridicate de noi mai sus. Durerile de la nivelul articulațiilor pot fi eliminate cu terapia PRP.

„Plasma îmbogățită de Trombocite - PRP este sângele pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentrație de până la 5 - 10 ori mai mare de trombocite. Procedeul de recoltare este simplu și rapid, fără efecte adverse. În plus, substanța obținută prin prelucrarea sângelui pacientului este bogată în proteine, vitamine, hormoni, toate acestea fiind elemente esențiale în funcționarea normală a articulațiilor”, arată dr Tarek Nazer. 

Cum se face terapia

Acest produs obținut în cabinetul medicului este injectat în zona afectată și promite o recuperare rapidă fară efecte adverse.

„Avantajele terapiei PRP sunt multiple. Inițierea mecanismului propriu de vindecare, regenerarea țesuturilor afectate, reducerea timpului de refacere, reducerea durerii comparativ cu metodele clasice de tratament, reducerea consumului de medicamente, ba chiar renunțarea la folosirea acestora, scăderea riscului unei posibile intervenții chirurgicale”, explică Dr. Tarek Nazer.

Cele mai frecvente afecțiuni ce pot fi tratate cu PRP sunt:

- Tendinite (tendinita achiliană, tendinita coafei rotatorii, tendinita patelară, fasceita plantară, tendinita peritrohanteriană);

- Leziunile acute ale articulațiilor (entorse, leziuni meniscale, leziunea LIA) parțiale sau fibrilare

- Artritele și artrozele (unde studiile au arătat rezultate excepționale în reducerea simptomelor și vindecarea artrozei);

- Dureri ale coloanei vertebrale;

- Rupturi musculare.

Avantajele tratamentului

„Cel mai mare avantaj îl reprezinta faptul că este o metodă simplă și rapidă, cu rezultate bune, fără reacții adverse. În plus, tehnica PRP inițiază mecanisme proprii de vindecare reducându-se astfel considerabil timpul de recuperare. Înainte de infiltrație, se efectuează anestezie locală, în așa fel încât pacientul să nu resimtă nicio durere în timpul și după injectare.", conchide specialistul.

După ce se efectuează infiltrația cu PRP ( procedura dureaza în jur de 15 minute), pacientul poate pleca, imediat, pe picioare, fără a fi nevoie de cârje sau imobilizare.

Se recomandă un tratament antialgic doar la nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?