Infertilitate masculină: tratamentul cu suplimente cu antioxidanți, mit spulberat

Medicamente
Mitul suplimentelor cu antioxidanți, spulberat: în infertilitate masculină, sarcină sau natalitate nu au efectul mult lăudat!

Suplimentele cu antioxidanți nu îmbunătățesc calitatea materialului seminal al bărbaților cu infertilitate, arată un nou studiu susținut de Institutul Național de Sănătate și Dezvoltare Umană a Copilului Eunice Kennedy Shriver (NICHD), parte a Institutelor Naționale de Sănătate din SUA. De asemenea, studiul a constatat că suplimentele antioxidante nu îmbunătățesc sarcina și natalitatea. Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Fertility and Sterility (link studiu).

Suplimentele cu antioxidanți sunt disponibile comercial și promovate ca ajutor la tratarea infertilității masculine, dar cercetările asupra efectelor lor asupra calității spermei și a ratelor de sarcină ori a nașterilor vii sunt limitate.

Nu îmbunătățesc situația

Lucrarea analizează rezultatele din cohorta din Sudiul Bărbați, antioxidanți și Infertilitate (MOXI), un studiu dublu orb, randomizat, controlat cu placebo, realizat pe nouă site-uri din Statele Unite. Studiul a înscris 171 de cupluri în care partenerul de sex masculin a avut cel puțin o analiză anormală care evaluează concentrația, mobilitatea, forma și calitatea ADN-ului; partenerii de sex feminin au avut rezultate normale ale testului de fertilitate. Bărbații au primit un placebo sau un supliment antioxidant care conține vitaminele C, E și D, seleniu, l-carnitină, zinc, acid folic și licopen între trei și șase luni.

Cercetătorii care au realizat studiul publicat în Fertility and Sterility arată că nu au găsit diferențe semnificative statistic în ceea ce privește concentrația, mobilitatea, forma și calitatea ADN-ului dintre grupul tratat cu placebo și grupul cu antioxidante după trei luni de administrare. Mai mult, rata natalității vii nu pare să difere la șase luni între grupurile cu antioxidante (15%) și cu placebo (24%).

Cu toate acestea, autorii notează că, după proiectul studiului, recrutarea a fost oprită înainte de a atinge numărul dorit de participanți, deoarece nu s-au observat beneficii în grupul cu antioxidanți. Prin urmare, autorii au avut suficienți participanți pentru a evalua diferențele statistice în ceea ce privește calitatea materialului seminal, dar nu și în sarcina și natalitatea vie.

Potrivit autorilor, MOXI este cel mai mare studiu randomizat, controlat cu placebo, pentru a examina efectele antioxidanților, fără tehnologie de reproducere asistată suplimentară, asupra infertilității masculine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel