Infecțiile urinare "de vară". Atenție la PISCINĂ! Dorobăț: Bacterii multirezistente, ca cele din spital

infectiile urinare de vara - FOTO: Freepick
EXCLUSIV
Infecțiile urinare pot fi mai frecvente pe timpul verii. Medicii ne sfătuiesc să fim atenți unde ne scăldăm.

Infecțiile urinare din timpul verii sunt din cauza căldurii excesive, care deshidratează organismul mai mult decât în alte anotimpuri şi ajuta bacteriile să se înmulţească în vezica urinară. În plus, alt factor major care contribuie la infecțiile urinare din timpul verii este îmbăierea în ape nu tocmai curate.

Infecții, cauzate de germeni

Am discutat cu prof. univ. dr. Carmen Dorobăț despre infecțiile urinare de vară. Medicul ne-a explicat ce declanșează aceste infecții urinare.

”Infecțiile urinare "de vară", sunt infecții date de germeni, de bacterii care de regulă nu pun probleme din punct de vedere al antibioticului, pentru că nu sunt date de bacterii din acelea multirezistente, cum sunt cele din spital.

Sunt bacterii care pot fi luate din ape insalubre, de exemplu, dacă facem baie într-un lac, într-un iaz, într-o piscină necontrolată din punct de vedere medical, cam de aici am putea să ne gândim că facem în sezonul de vară infecții urinare”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Vezi și: Durerile dentare, cauzate de sinusuri. Care sunt simptomele. Medic: Mare atenție unde vă duceţi să vă trataţi

Febră și senzația de nisip în vezica urinară, simptomele cele mai frecvente

Simptomele infecțiilor urinare diferă în funcție de unde sunt localizate. Când vine vorba de infecții urinare joase/inferioare – uretrite și cistite -simptomele pot fi multiple.

”Febră, de regulă.

Am avut o pacientă care a venit fără febră. De regulă apare febră, dar ea a venit fără febră, proaspăt întoarsă dintr-o zonă unde, într-adevăr,  făcuse baie în piscină și care avea numai o senzație de disconfort în zona vezicii urinare, care putea să fie confundată, de exemplu, cu ceea ce noi numim, pe înțelesul tuturor, nisip în de vezica urinară.

După toate investigațiile, s-a văzut că, într-adevăr, era o infecție urinară, că o astfel de bacterie, care nu a prezentat o sensibilitate deosebită și am tratat-o cu un antibiotic uzual, conform antibiogramei”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Sângele, picătura de viață. OMS: Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi

Tratamentul infecțiilor urinare

Medicul urolog va stabili tratamentul în funcţie de tipul infecţiei urinare şi gravitatea afecţiunii. În general, această afecţiune este tratată cu antibiotice (inclusiv injectabile), dar există şi alte medicamente pentru infecţia urinară.

Infecţia urinara este cauzată de prezenţa bacteriilor, prin urmare simptomele se ameliorează cu antibiotice. Cel mai bun antibiotic pentru infecţia urinara şi durata de tratament se stabilesc în urma rezultatelor de laborator, ale analizelor de urină.

Cu alte cuvinte, tratamentul este stabilit în funcţie de germenul cauzator, acesta fiind identificat în urocultură. De asemenea, antibiograma stabileşte la ce antibiotice răspunde specia bacteriană respectivă.

În plus, se recomandă consumul de lichide. Urinarea frecventa înseamnă eliminarea pe cale normală a bacteriilor.

Vezi și: Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023

Infecțiile urinare simple

Infecțiile simple ale vezicii urinare se dezvoltă atunci când bacteriile migrează în vezică. Datorită structurii sistemului urinar feminin, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații la aceste infecții. La femei, deschiderea către uretra (de unde iese urina) este aproape de rect. Prin urmare, bacteriile pot migra din rect, unde numărul bacteriilor este ridicat, în zona din jurul vaginului și uretrei.

De acolo, este o călătorie scurtă (4 centimetri) prin uretra până la vezică. Raportul sexual poate propulsa aceste bacterii în vezică, deci există un risc crescut de infecții ale vezicii la femeile active sexual.

Ștergerea  din spate în față după o mișcare intestinală poate, de asemenea, să transfere bacteriile din rect în uretra. Din acest motiv, femeile ar trebui să încerce întotdeauna să șteargă din fața spre spate.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel