Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic

gripa aviara - FOTO: Freepik@AiCreative_Universe
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.

Statele Unite sunt în pragul unei noi crize sanitare, avertizează experții, în contextul răspândirii accelerate a virusului H5N1 în rândul animalelor și al cazurilor umane raportate. Aproape 1.000 de turme de vaci de lapte au fost afectate de gripa aviară, iar peste 70 de cazuri umane au fost confirmate, inclusiv un deces.

Primul deces din SUA și semnale de alarmă din Europa

În luna ianuarie, autoritățile americane au anunțat primul deces cauzat de H5N1, în Louisiana. Victima era o persoană de peste 65 de ani, cu afecțiuni preexistente, care intrase în contact cu păsări bolnave și moarte dintr-o gospodărie proprie. Analiza genetică a arătat că virusul a suferit mutații în organismul pacientului, ceea ce ar fi putut duce la agravarea stării de sănătate.

În Marea Britanie, au fost confirmate șapte cazuri umane de H5N1 din 2021 până în prezent. Ultimele două au fost raportate în ianuarie 2022 și ianuarie 2025. Alarma a crescut recent după detectarea primului caz mondial de gripă aviară la oi, într-o fermă din Yorkshire.

Virusul "se zbate să devină pandemic"

Dr. Marc Johnson, virusolog la Universitatea din Missouri, a transmis un mesaj îngrijorător pe Twitter.

"Virusul se zbate cu adevărat să devină pandemic. Are parte de foarte multe oportunități", a spus medicul, potrivit Daily Mail.

Specialiștii rețelei internaționale Global Virus Network (GVN) au atras atenția că industria avicolă americană este în pericol și au cerut acțiuni urgente pentru a înțelege și opri transmiterea virusului către oameni. GVN subliniază necesitatea unei mai bune informări a publicului cu privire la riscurile gripei aviare.

Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic - FOTO: Freepik@vecstock

Simptomele gripei aviare: de la cele ușoare la cele severe

Gripa aviară se manifestă adesea asemenea gripei sezoniere. Printre simptomele ușoare se numără:

- tuse, durere în gât, nas înfundat sau care curge

- dureri musculare sau corporale

- dureri de cap

- oboseală

- dificultăți de respirație

Simptomele severe pot include:

- infecții respiratorii grave, cum ar fi pneumonia

- febră ridicată (peste 37,7°C / 100°F)

- necesitatea spitalizării

La fel ca în cazul COVID-19, diagnosticul de gripă aviară nu se poate pune doar pe baza simptomelor, ci este nevoie de teste de laborator. Acestea pot include recoltarea de probe din gât, nas sau ochi. Pentru cazurile grave, se recomandă testarea secrețiilor din tractul respirator inferior.

Răspândire rapidă în fermele americane

California a declarat stare de urgență în decembrie 2024, după identificarea virusului H5N1 în 645 de turme de vaci. Aproape jumătate dintre cazuri au fost raportate în decurs de 30 de zile, evidențiind viteza mare de transmitere. Deși nu a fost primul stat afectat, focarul a luat amploare rapid după primele descoperiri din august 2024.

Un alt caz grav a fost înregistrat în Canada, unde un adolescent a fost internat în stare critică, cu dificultăți de respirație, din cauza H5N1. Nu a fost clar cum s-a infectat, însă animalele cu care intrase în contact (câini și reptile) au fost testate și nu erau purtătoare ale virusului.

Cât de mare este riscul unei pandemii

Deși riscul pentru publicul larg este considerat în continuare scăzut, virusologii subliniază posibilitatea unei schimbări periculoase.

"Problema este că, dacă virusul evoluează și devine mai capabil să se transmită între oameni, atunci riscăm o altă pandemie. Deocamdată nu există dovezi că s-a întâmplat acest lucru, dar nu putem exclude o astfel de evoluție", a spus profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase la Universitatea din East Anglia, potrivit Daily Mail

Cum se transmite virusul la oameni

Transmiterea directă între oameni este rară, dar infecțiile pot apărea dacă o persoană inhalează virusul sau dacă acesta intră în ochi, nas sau gură. Consumul de carne de pasăre sau de vânat gătită corespunzător nu reprezintă un pericol, deoarece virusul este distrus prin preparare termică.

Deși gripa aviară H5N1 nu a devenit încă o amenințare pandemică, mutațiile recente, cazurile severe și extinderea rapidă în rândul mamiferelor obligă autoritățile și populația să rămână în alertă. Informația corectă, diagnosticarea timpurie și măsurile de biosecuritate rămân cruciale pentru prevenirea unui nou val global de boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

transplantul hepatic - FOTO: Freepik@rajacuann
EXCLUSIV
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Stresul din timpul sarcinii afectează creierul fătului

Crossuri externe

pixel