Infecția cu HPV: tot ce trebuie să știi despre virusul care produce cancerul de col uterin

Sângerări postmenopauzale
EXCLUSIV
Prof. dr. Olga Simionescu, invitată la emisiunea Academia de Sănătate, a explicat cum se produce infectarea cu virusul HPV, dar și de ce este importantă vaccinarea.

Infecția cu virusul HPV (Human Papiloma Virus) este foarte frecventă, însă în foarte multe cazuri, organismul este capabil să eradicheze singur acest virus. „Vorbim despre o boală cu transmitere sexuală, atunci când undeva în lanțul patogenic a existat o rută sexuală de transmitere, dar nu la fiecare dobândire de infecție vorbim de așa ceva. Se înregistrează și infecții la copii care nu sunt o rută sexuală; de exemplu la piscină, în sălile de gimnastică, în colecitivități, sau verucile vulgare, care sunt tot produse de către Papiloma Virus Uman”, a explicat medicul.

Ptrivit acesteia, femeile sunt mai expuse la infecția cu acest virus, decât bărbați. Există și o vârstă considerată cea mai potrivită pentru vaccinarea fetițelor, după cum mai explică ea.

„Femeile sunt foarte expuse la acest virus, la HPV, sunt nu mai puțin de 150 de tulpini de serotipuri cunoscute astăzi, din care se face o clasificare foarte clară, în serotipuri cu risc scăzut și cu risc crescut de malignitate.

Există două tipuri de vaccinuri: vaccinul de profilaxie și vaccinul curativ. Vaccinurile curative sunt încă în stadiul de cercetare.Vaccinurile profilactice funcționează ideal la fetițele cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Există un program în țara noastră, prin care această vaccinare este susținuă de către stat. Este o prevenție, pentru că fetițele, în mod normal, nu ar fi expuse la această infecție cu HPV și ar fi foarte eficient, însă în întreaga lume se vaccinează HPV atât femeile de orice vârstă  - sigur că eficența sa scade – cât și bărbații. În SUA se face și un vaccin la bărbați”, mai spune medicu.

Medicul a mai explicat care ar fi tulpinile cu riscul cel mai ridicat și cele cu riscul cel mai mic. „Sunt tulpini diferite care intereseză colul uterin, partea inferioară a uterului care face conexiunea cu vaginul și acolo, chiar dacă pacienta a avut – cum se spune în popor – o rană pe col și i s-a făcut acesteia o conizație, se pare că un vaccin profilactic s-ar putea să aibă un rezultat spectaculos în a-i eradica tulpinile. Deci, avem tulpinile cu risc scăzut 6, 11 și avem tulpinile  - erau descrise două, 16 și 18; astăzi mai intervin 31, 33 și 34, astfel încât vaccinurile profilactice au fost inițial îndreptate împotriva a două tulpini, ulterior la patru tulpini, iar acum în România este rambursat vaccinul îndreptat împotriva a nouă tulpini”,  explicat ea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel