Infecțiile, detectate și prevenite de nervii pielii? Teste pe rozătoare

Tânără  FOTO: pexels.com
Nervii pielii ar avea capacitatea de a detecta infecțiile și de a preveni răspândirea lor, susține un studiu pe șoareci.

Infecțiile, nervii pielii. Pe lângă recunoașterea durerii, nervii pielii ar avea și capacitatea de a detecta infecțiile și de a preveni răspândirea lor.

Infecțiile, nervii pielii: un tip aparte de imunitate

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, Pennsylvania, au descoperit, în urma testelor pe rozătoare, că nervi din piele au o funcție suplimentară: combaterea infecțiilor pielii și împiedicarea răspândirii lor. Aceasta, susțin ei, arată că un tip de imunitate pe care oamenii de știință nu l-au observat până acum, informează medicalnewstoday.

Studiul, coordonat de Daniel Kaplan, profesor în Dermatologie și Imunologie la universitatea amintită, a fost publicat în revista Cell.
Oamenii de știință au dezvoltat un model de șoarece în care aceștia ar putea activa neuronii cu senzor de durere cu o lumină albastră. Au demonstrat că atunci când neuronii sunt activi eliberează o proteină numită CGRP, care, la rândul ei, a atras o varietate de celule imune în zonă. Asta, explică savanții, înseamnă că neuronii încep un răspuns imun mai rapid decât celulele imune din apropiere.

Echipa a infectat șoarecii fie cu Candida albicans, o ciupercă care provoacă candidoză, fie cu Staphylococcus aureus, o bacterie comună care poate fi fatală. Au observat că celulele șoarecilor cu infecția fungică au avut un răspuns interesant: nervii nu au lansat doar un răspuns imun la locul infecției, ci au implicat și măduva spinării. Iar asta a permis altor locuri de infecție potențiale îndepărtate să se pregătească în avans pentru o posibilă infecție și a redus capacitatea de răspândire a infecției, pe care cercetătorii au numit-o „imunitate anticipativă".

Infecțiile, nervii pielii: importanța în boli

„Avantajul implicării sistemului nervos este că poate comunica informații prin spațiu într-un interval de milisecunde, în comparație cu ore sau zile pentru ca celulele imune să facă aceeași funcție. (...) Înțelegerea acestui tip cu adevărat nou de imunitate ridică întrebarea intrigantă dacă am putea dezvolta un medicament pentru a suprima selectiv inflamația autoimună excesivă în țesuturi specifice, evitând efectele secundare negative care vin cu utilizarea unui imunosupresor larg care afectează întregul corp", afirmă cercetătorii, potrivit sursei citate.

Rezultatele cercetării pot fi deosebit de relevante în afecțiunile autoimune ale țesuturilor de barieră, inclusiv pielea și intestinul.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel