Infecția urinară. Tot ce trebuie să știi despre simptome și factorii de risc

Infecția urinară este destul de frecventă și apare cu unele simptome. Cum se dezvoltă bacteriile și cum se manifestă boala, sunt doar câteva lucruri bine de știut.

Infecția tractului urinar poate să implice structurile prin care trece urina înainte de a fi eliminată din organism, respectiv rinichii, ureter, vezica urinară sau uretră, arată medicinenet.com.

Infecțiile tractului urinar sunt mult mai frecvente la adulți decât la copii, dar aproximativ 1% -2% dintre copii infecții ale tractului urinar. Totuși, la copii, aceste infecții sunt mult mai grave decât la adulți.  

Dar, dacă ne referim la problemele tractului urinar la copii, infecția este cea mai frecventă, cu precădere la fete. Motivul nu este bine înțeles, dar diferențele anatomice dintre sexe (o uretra mai scurtă la femei) ar putea fi parțial responsabile.
Aproximativ 40% dintre femei și 12% din bărbați au o infecție a tractului urinar la un moment dat în viața lor.

Cauzele și factorii de risc pentru o infecție a tractului urinar

Urina este în mod normal sterilă. O infecție apare atunci când bacteriile ajung în urină și încep să se dezvolte. Infecția bacteriană începe, de obicei, la deschiderea uretrei (prin care urina părăsește corpul), apoi se deplasează în sus în tractul urinar.

Cel care cauzează cel puțin 90% din infecțiile necomplicate este un tip de bacterie numită Escherichia coli, cunoscut mai bine ca E. coli. Aceste bacterii trăiesc în mod normal în intestin (colon) și în jurul anusului și se pot muta din zona din jurul anusului până la deschiderea uretrei. Cele două cauze cele mai frecvente sunt ștergerea necorespunzătoare și contactul sexual.

De obicei, actul de golire a vezicii urinare (urinare) eliberează bacteriile din uretra. Dar, dacă există prea multe bacterii, urinarea nu poate opri răspândirea lor.

Bacteriile pot călători în uretra până la vezică, unde pot crește și provoca o infecție.

Dacă ajung la rinichi, pot provoca o infecție la rinichi (pielonefrită), care poate deveni o stare foarte gravă dacă nu este tratată prompt.

Simptomele și semnele infecției tractului urinar

Durere sau arsură în timpul urinării

Urinare mai frecventă (sau trezirea nocturnă pentru urinare, denumită uneori "nicturie"); adesea cu o cantitate mică de urină

Urgența urinară: senzația de a urina urgent

Urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge

Dureri abdominale inferioare sau presiune pelvină

Febră ușoară (mai puțin de 38˚), frisoane și "doar că nu te simți bine" (stare generală de rău)

La nou-născuți, sugari, copii și vârstnici, simptomele infecției tractului urinar sunt diferite.

La nou-născuți apare febra sau hipotermia (temperatură scăzută), hrănire proastă, icter

La sugari apar vărsături, diaree, febră, hrănire necorespunzătoare, nu prosperă

La copii apare iritabilitate, lipsa poftei de mâncare, febră inexplicabilă care nu dispare, modificări în modelul de urinare

La vârstnici, simptomele pot fi de febră sau hipotermie, apetit scăzut, letargie, modificări ale stării mentale

Femeile gravide sunt expuse unui risc crescut de infecție urinară. De obicei, femeile gravide nu au simptome neobișnuite sau unice. Dacă o femeie este însărcinată, urina trebuie verificată în timpul vizitelor prenatale, deoarece o infecție nerecunoscută poate provoca complicații de sănătate la sarcină.

Simptomele infecției tractului urinar se aseamănă cu cele ale bolilor cu transmitere sexuală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel