Indulcitorii cu conținut scăzut de calorii, risc pentru copiii mici din cauza mamelor

Sugar, alaptat
Noi cercetări arată impactul pe care indulcitorii cu puține calorii îl au asupra greutății corporale și a microbiotei intestinale la sugari, dacă mămicile lor țin dietă.

Mulți oameni preferă îndulcitori naturali sau bio pentru a reduce caloriile și a pierde în greutate. Un nou studiu condus de Dr. Raylene Reimer, publicat în jurnalul de specialitate Gut arată că ujn consum de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii la femeile gravidele a crescut grăsimea corporală în urmașii lor (sugari) și le-a perturbat microbiota intestinală - miliarde de bacterii și altele microorganisme care populează tractul intestinal și ne afectează sănătatea și riscul de numeroase boli.

Rezultatele sunt semnificative, deoarece acestea afectează primii ani de viață critici la un copil, în special în timpul sarcinii și a alăptării.

„Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt considerați siguri pentru consum în timpul sarcinii și alăptării. Cu toate acestea, există dovezi care apar din studiile umane și care sugerează că pot crește greutatea corporală și alți factori de risc cardiovascular la sugari", spune Reimer, profesor universitar la Universitatea din Calgary, la Facultatea de Kinesiologie, Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară la Cumming School of Medicine, și membru al Institutului de Cercetare pentru Copii din Alberta.

„Chiar și stevia, care este aplaudată ca fiind o alternativă naturală la aspartam și alți îndulcitori artificiali cu calorii scăzute, a demonstrat un impact similar asupra creșterii riscului de obezitate la descendenți în primii ani de viață".

Aspartamul, un îndulcitor artificial, și stevia, un îndulcitor natural cu puține calorii, extras dintr-o plantă originară din America de Sud, sunt de 200-400 de ori mai dulci decât zahărul. Stevia, câștigând popularitate, a fost folosită istoric în Paraguay și Brazilia pentru a trata diabetul și este un ingredient emergent în multe produse naturale și băuturi proteice.

Cererea de îndulcitori pentru pierderea în greutate

Ca răspuns la rate mai mari de obezitate, utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii a crescut, în special la femei și la copii. Consumul zilnic este asociat cu bebelușii mai grei și cu menstruația timpurie la femeile tinere sub 10 ani - un factor de risc cunoscut pentru boli cronice. În plus, prezența unora, dar nu a tuturor acestor îndulcitori, a fost detectată în laptele matern, prezentând un potențial mod de transmitere, potrivit studiului.

„Înțelegerea impactului ingredientelor alimentare asupra metabolismului matern și a microbiotei intestinale poate ajuta la definirea dietei materne optime, una care promovează un viitor mai sănătos atât pentru mamă cât și pentru copil", spune Reimer.

Înțelegerea noastră asupra modului în care îndulcitorii afectează creșterea în greutate nu este completă, dar există motive să credem că modificările microbiotei intestinale pot juca un rol esențial. În acest studiu la animale, un transplant fecal a fost utilizat pentru a arăta influența directă a microbiotei intestinale modificate asupra riscului crescut de obezitate. Transplantarea materiei fecale din urmașii mamelor care au consumat îndulcitorii cu puține calorii la șoareci sterili, au făcut ca șoarecii să câștige mai multă greutate și să aibă un control mai slab al glicemiei. Chiar dacă descendenții nu au consumat niciodată indulcitori ei înșiși, modificările în microbiota și metabolismul mamei au fost suficiente pentru a schimba microbiota descendenților și pentru a declanșa obezitatea.

„O sarcină sănătoasă, inclusiv o alimentație bună, este importantă pentru un copil sănătos", spune Reimer. „Cercetarile noastre vor continua să examineze efectele unei diete optime și, mai important, să caute modalități de a corecta disfuncționalitățile în microbiota intestinala, în cazul în care acestea vor apărea".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel