Îndulcitori: Maltitol, patru efecte secundare comune pentru E965

Indulcitorii artificiali nu sunt dietetici și nici buni, așa cum se crede
Efectele secundare ale îndulcitorului Maltitol (sau E965) includ o varietate de probleme digestive. Iată ce trebuie să știți despre el: 

Mulți oameni vor să reducă aportul de zahăr, cu un motiv întemeiat; prea mult zahăr îți poate crește șansele de demență, de obezitate și diabet, poate contribui la osteoporoză și multe altele. Dar sunt îndulcitorii artificiali calea cea mai bună de urmat?

Există o multitudine de alternative la zahăr, inclusiv stevia, extracte de agave, zahăr din nucă de cocos și îndulcitori artificiali.

Cei mai des folosiți îndulcitori artificiali în scop comercial sunt alcoolii de zahăr, cum ar fi xilitolul și maltitolul. Dar înainte de a mânca prea multe dintre aceste produse „fără zahăr", ar trebui să fiți conștienți de efectele secundare pe care le au îndulcitorii.

Ce este Maltitolul?

Maltitolul este un alcool de zahăr. Este cam 90% la fel de dulce ca zahărul, dar conține puțin peste jumătate din caloriile acestuia. De asemenea, are un indice glicemic mai mic decât zahărul, de aceea poate fi de preferat în prevenirea glicemiei ridicate. Este considerat non-digerabilă, ceea ce înseamnă că bacteriile din gură nu îl pot metaboliza, ajutând la protejarea împotriva cariilor dentare, arată un studiu.

Ce alimente conțin maltitol?

Maltitolul poate fi găsit în dulciuri fără zahăr, precum guma de mestecat, ciocolată, înghețată și produse de patiserie. De asemenea, poate fi găsit în capsulele de gelatină, deci poate fi un ingredient în multe suplimente alimentare.

Maltitol, efecte secundare

Deși maltitolul are unele avantaje față de zahărul comun, cum ar fi o valoare calorică și un indice glicemic mai mici, nu este complet sigur pentru consumul în cantități mari. Consumul exagerat este asociat cu o varietate de tulburări digestive, notează University Health News.

Spre exemplu, un studiu a comparat produsele care conțin zahăr obișnuit și cele care conțin maltitol. Cercetătorii au descoperit că după ce subiecții au mâncat produsele cu maltitol, au raportat simptome gastrointestinale semnificativ mai mari, precum disconfort abdominal, flatulență (gaze) și balonare.

Alte pericole ale maltitolului includ diaree; maltitolul este considerat laxativ atunci când este consumat în cantități mari și este asociat cu diaree frecventă, după cum arată un alt studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel