Hidratarea este un obicei esențial...
Incontinența urinară poate avea mai multe cauze. Începem cu varianta cea mai fericită! Beți prea multă apă, de aceea urinați prea des. Și nu e vorba doar de apă în stare naturală, pentru că la ea se adaugă 20-30% apă din alimente și din alte băuturi. Ar putea părea evident, dar prea multă apă vă va face să urinați mai mult. Partea proastă e că prea multă apă eliminată duce la scăderea nivelului de săruri din sânge, ceea ce e nesănătos. Regula de aur e să beți suficientă apă cât pentru a vă menține urina clară, de un galben deschis, dar nu atât de mult încât să vă petreceți toată ziua în baie.
Infecții ale tractului urinar
Este cea mai frecventă cauză de incontinență urinară. Bacteriile vă infectează rinichii, vezica urinară sau tuburile care le conectează între ele și exteriorul organismului. Vezica urinară se umflă și nu poate reține urina, care poate fi tulbure, cu urme de sânge sau urât mirositoare. S-ar putea să aveți, de asemenea, febră, frisoane, greață și durere în partea inferioară a abdomeniului sau lateral. Medicul vă va prescrie probabil antibiotice pentru a scăpa de infecție.
Diabetul
Atât tipul 1, cât și tipul 2 ridică nivelul de zahăr din sânge. Rinichii încearcă să-l filtreze, dar nu pot ține pasul. Deci zahărul ajunge în urină. Acest lucru atrage mai multă apă din corp și mărește producția de urină. Nevoia frecventă de a merge la toaletă este unul dintre primele și cele mai comune semne de diabet. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă începeți brusc să aveți incontinență urinară, notează specialiștii de la WebMD.com.
Diabet insipid
Aceasta este o afecțiune diferită de diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2. În cazul de față, corpul dumneavoastră nu poate folosi sau nu produce suficientă vasopresină, un hormon care în mod normal vă spune rinichilor să elibereze apă în sânge atunci când aveți nevoie de ea. V-ați putea simți obosit, puteți avea greață, să fiți confuz și foarte, foarte însetat. Puteți, de asemenea, urina până la 15 litri pe zi, sau de cinci ori mai mult decât în mod normal. Medicul vă poate ajuta să stăpâniți afecțiunea cu medicamente.
Diureticele
Cunoscute și sub numele de pastile „de apă", aceste medicamente tratează hipertensiune arterială și probleme de ficat și rinichi. Ele fac ca rinichii să elibereze mai multă sare (sodiu) în urină, ceea ce te face să urinezi mai mult. Acest lucru vă poate determina să pierdeți prea mult sodiu și potasiu, ceea ce ar putea fi rău pentru sănătatea dumneavoastră. S-ar putea să fiți amețit și să vi se facă greață. Discutați cu medicul înainte de a vă opri sau a schimba doza.
Sindromul vezicii urinare dureroase
S-ar putea să simțiți că trebuie să mergeți la toaletă tot timpul, dar nu prea curge nimic. De asemenea, s-ar putea să aveți dureri în partea inferioară a abdomenului, care se agravează atunci când urinați sau faceți sex. Se pare că se întâmplă atunci când țesutul vezicii urinare devine umflat și foarte sensibil. Nu este întotdeauna clar ce cauzează vezica dureroasă. Puteți trata această afecțiune, numită și cistita interstițială, cu dietă și exerciții fizice, medicație, chirurgie și terapie fizică.
Pietre la rinichi
Mineralele și sărurile pot forma pietre minuscule în rinichi. De obicei, simțiți că trebuie să urinați des, dar cantitatea nu e mare. De asemenea, poate să aveți greață, febră, frisoane și dureri serioase în partea laterală și în spate. Greutatea în plus, deshidratarea, dietele bogate în proteine și istoricul familial cresc riscul de a face pietre la rinichi. Pietrele pot ieși singure sau ar putea fi nevoie de o intervenție chirurgicală.
Sarcina
Pe masura ce fătul crește în burta mamei, are nevoie de mai mult spațiu și presează vezica urinară, ceea ce te face să vrei să mergi la toaletă mai des. Dar chiar înainte de aceasta, când copilul e doar un embrion implantat în uter, el poate declanșa în corpul mamei un hormon de sarcină numit gonadotropină corionică umană, care declanșează incontinența. Discutați cu medicul dacă vă doare când urinați sau dacă vedeți sânge în urină.
Accident vascular cerebral
Uneori dăunează nervilor care controlează vezica urinară. Poate doriți să mergeți mai des, dar este posibil să rinați prea mult. Sau s-ar putea să aveți o cantitate mare de urină. Parkinson, scleroza multiplă și alte boli ale creierului pot avea efecte similare. Medicul vă poate ajuta să vă modificați obiceiurile de dietă și de baie pentru a diminua simptomele. Este posibil să aveți nevoie de medicamente sau de intervenții chirurgicale în cazuri grave.
Vaginita
Apare atunci când vaginul este infectat și inflamat de bacterii, viruși, medicamente sau modificări hormonale. De asemenea, se poate întâmpla de la produse chimice din creme, spray-uri sau haine. Vă poate provoca mâncărime sau usturime când urinați și în timpul sexului. De asemenea, ați putea observa o scurgere și un miros neplăcut și că trebuie să urinați mai des.
Menopauza
Aceasta este atunci când o femeie nu mai are ciclu menstrual, în jurul vârstei de 50 de ani. Corpul produce mai puțin estrogen și asta te poate face să urinați mai mult. Medicul ar putea să vă ajute cu terapia de substituție hormonală, cu modificările dietei și cu alte tratamente.
Tumoră
Atât tumorile canceroase, cât și cele benigne vă pot face să urinați mai mult pentru că acestea necesită mai mult spațiu în sau în jurul vezicii urinare. Sângele în urină este cel mai important semn dacă este cancer. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vedeți sânge, observați o durere în zona inferioară sau doare când urinați.
Prostată
Barbații au o glandă cu dimensiunea unei nuci, prostata, care poate crește mai mare după vârsta de 25 de ani. O prostată mărită vă poate face sa vă simțiți slăbit și cu nevoie urgentă de a urina des. Rareori, acest lucru poate fi un semn al unor condiții mai grave, cum ar fi cancerul. Medicul dvs. vă poate ajuta să eliminați alte cauze și să vă tratați prostata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...